"2023, enflasyonda önemli düşüşlerin yılı olacak"

Amerika Merkez Bankası (Fed Başkanı) Jerome Powell, enflasyonun yüzde 2'ye düşmesinin gelecek yıla kadar süreceğini aktardı.

"2023, enflasyonda önemli düşüşlerin yılı olacak"
"2023, enflasyonda önemli düşüşlerin yılı olacak"
GİRİŞ 09.02.2023 09:23 GÜNCELLEME 09.02.2023 09:23

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde katıldığı etkinlikte, para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fed’in son toplantısına değinen Powell, "Dezenflasyon süreci, enflasyonu düşürme süreci başladı ve ekonomimizin yaklaşık dörtte birini oluşturan mal sektöründe başladı. Ancak daha gidilecek çok yol var. Bunlar dezenflasyonun çok erken aşamaları." diye konuştu.

 Powell, hizmet sektöründe ise henüz dezenflasyonun görülmediğini kaydetti.

İşte Powell’ın mesajları:

- “Ocak ayı istihdam raporunun bu kadar güçlü olmasını beklemiyorduk.”

- “Enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye indirecek kadar kısıtlayıcı bir politika duruşu elde etmeye çalışıyoruz ve bunu henüz başardığımızı düşünmüyoruz.”

- “Verilerin beklenenden daha güçlü gelmeye devam etmesi halinde faiz oranlarını daha fazla artırmak gerekebilecek.”

- “Enflasyonun yüzde 2'ye düşmesi gelecek yıla kadar sürecek. 2023 yılının enflasyonda önemli düşüşlerin yaşandığı bir yıl olmasını bekliyoruz.”

- “Sabırlı olunması gerekiyor. İş gücü piyasası güçlü çünkü ekonomi güçlü. İş gücü piyasasının zayıfladığını görmeden dezenflasyonun başlangıcını görebilmiş olmamız iyi bir şey.”

- “Fed’in mevcut bilançosu 8,4 trilyon dolar. Banka bilançosunu pasif bir şekilde küçültme sürecinde ve bunun birkaç yıl sürmesini bekliyoruz.” Powell'ın ekonomiye yönelik sert tavır takınmamasının ardından dolarda geri çekilme yaşandı ve altın güç kazandı. Açıklamalar sonrasında dolarda oluşan gevşeme ons altına yükseliş getirdi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.