Küçük işletmelere haksız rekabet koruması

TBMM Genel Kurulu, haksız rekabeti önleyecek, küçük işletmeleri koruyacak yasayı kabul etti. TBMM Kabul edilen yasa şu değişiklikleri içeriyor.

Küçük işletmelere haksız rekabet koruması
Küçük işletmelere haksız rekabet koruması
GİRİŞ 28.01.2023 09:08 GÜNCELLEME 28.01.2023 09:56

İŞİNİ BOZAMAYACAK: Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ilişkilerde bir tarafın diğerinin ticari faaliyetini bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan, normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına zorlayan faaliyetler haksız ticari uygulama kapsamına alınıyor.

MALİYET YÜKLENEMEYECEK: Herhangi bir gerçek veya tüzel kişiden mal veya hizmet teminine zorlamak, kampanya maliyetini, kampanyalı satış yapmak istemeyen tarafa yansıtmak, hizmet vermediği halde mağaza açılışı, tadilatı, ciro açığı, banka ve kredi kartı katılım bedeli gibi adlar altında prim ve bedel almak haksız ticari uygulamalar arasında yer alacak.

GIDA İÇİN ÖZEL DÜZENLEME: Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik siparişler, teslim tarihinden önceki 30 gün içinde iptal edilemeyecek. 30 günde ödeme yapılacak.

ZAYİ ALMA MALİYETİ: Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tesliminden veya mülkiyetinin devrinden sonra bozulma ya da zayi olma gibi maliyetleri yansıtılamayacak.

18 YILA ÇIKIYOR: Toptancı hallerindeki kiralama hakkı 12 yıldan 18 yıla çıkarılacak. Lisanslı depo işletmecilerine verilen lisansların geçerlilik süresi ise 2 yıldan 3 yıla yükseltilecek.

SERBEST BÖLGELER: Serbest bölgelerde, bölge içi doğalgaz şebekesini işletici şirketler yapabilecek.

ASKIYA ALINACAK: Vergi mükellefiyet bilgisi kapalı olan ticaret ve sanayi odası ile borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilecek.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.