Amerikalıların "burada petrol yok" diyerek kapattığı Adana’da 2023'te çalışma başlatılıyor

Adana'nın 1948 yılında açılan, ancak sonrasında kapatılan petrol kuyuları için bölgede yeniden arama ve sondaj çalışmalarının başlaması adına ön hazırlıklar tamamlandı. 1948 yılında arama yapan Amerikalılar "burada petrol yok" demişti.

GİRİŞ 18.01.2023 00:58 GÜNCELLEME 18.01.2023 01:48
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Adana'nın İmamoğlu ilçesine bağlı Ağzıkaraca Mahallesi'nde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından 1948 yılında 'Petrol yok' diyerek kapatılan 2 bölgede çalışma yapılması kararlaştırıldı. Bunun üzerine kuyu ve sondaj borularının kısa süre içinde yeniden aktif hale gelmesi için start verildi.

İLK ARAMA 1948'DE YAPILDI

Bölgedeki petrol arama tarama faaliyetlerinin analiz çalışması tamamlanarak zemin hazırlıkları yapıldı. Sondaj makinasının beklendiğini aktaran Ağzıkaraca Mahallesi Muhtarı Mehmet Erbaşlı da TPO GAZİ 1 kuyusunda arama çalışmalarına başlanacağını, 1948 yılında petrol bulunan ama sonrasında kapatılan ikinci kuyu içinde çalışma yapılacağını kaydetti.

AMERİKALILAR 'YOK' DİYEREK KAPATIP GİTMİŞLER"

Daha önce mahallelerine yakın Ceyhan sınırında olan sondaj kuyusundan petrol çıkarıldığına dikkat çeken Muhtar Mehmet Erbaşlı, "Bizim buraya da şirket geldi tüm bölgede tarama çalışması yaptı. Neticede burayı tespit ettiler; altyapısı hazırlandı, şimdi sondaj bekliyoruz. Atalarımızın söylediği, 1948 yılında Amerikalıların petrol aradığını biliyoruz. O zaman 'Yok' diyerek kapatıp gitmişler. Atalarımız o dönem çıkan maddeyi çakmakla yakınca yandığını bize söylerlerdi. Sondaj için havuzlar kuruldu. 6 sene öncesine kadar tarlada kuyuda ham petrol vardı. Biri düşer diye tarla sahibi toprakla kapattı. İnşallah petrol çıkar ve köyümüz mahallemiz gelişir ülke ekonomisine geleceğe katkı olur" ifadelerini kullandı.

"KUYUNUN OLDUĞU YERDE BUĞDAY YETİŞMİYOR"

Amerikalılar tarafından açılan ve sonrasında kapatılan kuyunun bulunduğu ikinci alanın şuan buğday tarlası olduğunu gösteren Muhtar Erbaşlı, "Şu an kuyunun olduğu yerde farkındaysanız buğday pek yetişmiyor. Burada bulunan boru uzunluğu 2 bin 400 metre olarak biliyoruz. 5 altı sene öncesine kadar bu doldurulan havuz içinde zift görünümüne ham petrol vardı. Şimdi yeniden burası tekrar araştırılacak. Sondaj borusu burada duruyor" sözlerini kaydetti.

KAYNAK: İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 55
  • Ben 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam yok demiş de niye siz çıkarmadınız bugüne kadar çünkü yok varsa bile maliyet kurtaracak kadar mı yoksa oraya yaptığın yatırıma değmez haberlere baksan kendimi bildim bileli ordan burdan petrol fıçkırıyor
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Coniler caniler sapmışlar lanetliler düşman dedik mi dedik işte ispatı. Amerika Avrupa hayranlığı olanlar tövbe etsinler yoksa Timuçin Timur gibi caniler ezer geçer. Dik dur eğilme bu millet asil Müslüman Millet. Allah cc bizimle beraber.
    Cevapla
  • sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    Lozan bitti Allah muhafaza bu altılı ganyan zillet başa gelirse bir yüz senemizi daha teslimiyetçi bir anlaşma ile bertaraf edecekler ama Reis bir dönem daha başa gelirse biznaAllah 2024 olmadan dünya liderliğine namzet bir ülke inşa eder 6 ayda nadir elementler bulundu,bor,lityum,pertol,gaz,toryum,uranyum hepsi mevcut bizde çoğu müslüman vatansever bilimadamına göre 50 senede 500 trilyon dolarlık kaynak var bu 50 senede yılda 10 trilyon doları geçmek demek evvelden kurulu güçle ama düşünün zillet gelse 2024 te açlıkla pençeleşmesek iyidir kararını iyi ver yüce TÜRK milleti ya dünya liderliği ya zillet
    Cevapla
  • usta 1 yıl önce Şikayet Et
    ADANA DÜNYANIN GÖBEĞİ KONUMUNA GELDİ. Kafkaslarla Ortadogu ve İranın ortasında İRAN neden düşmanlık yapıyor anladınızmı. daha dogrusu neden düşmanımız bol. DEMEKKİ bu kadar doğalgaz, petrol, degerli madenlerin üzerinde oturacaksın bir Amerikan yavşagıda çıkacak ben sihalara BAYKARA dokunacam diyecek. CHP li seçmenlere duyuracaksın bunları. Anlayan çıkar mı
    Cevapla
  • apti 1 yıl önce Şikayet Et
    il ilin işini türkü çağırarak görürmüş, abd hadi ben buldum siz çıkarın satın mı diyecekti? yok demiş geçmiş, bizim malum istemezük zihniyetine burada petrol yok diyecen o da acaba doğru mu söylüyor diye bi merak edecek?, hey yavrum hey
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim yörede o sözün doğrusu. El elin eşeğini ıslık çala çala arar. Arama yapmak için başka ülkenin firmasına para veriliyor. Arama yapan firma ve buradaki adi ortakları keriz mi altın yumurtlayan tavuğu kesip hemen petrol bulsun? Bir kaç kuyu kazdıktan sonra az petrol bulunan ama çıkarma maliyeti kurtarmayan bir kaç yerde bulduk diye yemleyip aramaya devam etmişler. 1940 lı yıllarda Türkiye'nin tamamında yabancılara sondaj yaptırılmış. Yoksa yapılan sondajlara harcanan paranın büyük kısmı halkçıyız diye 7 ceddi aynı partiden vekil olup devleti sömürenlerin cebine mi aktı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle