Küresel ticarette tarihi kırılma! BAE ve Irak düğmeye bastı: Merkez üssü Türkiye oluyor

Körfez'den Avrupa'ya uzanan stratejik ticaret hattı devreye girdi. BAE ve Irak limanları arasında kurulan entegre lojistik altyapısı sayesinde, Türkiye üzerinden geçecek yük taşımacılığında kesintisiz ve hızlı bir dönem başlıyor.

Küresel ticarette tarihi kırılma! BAE ve Irak düğmeye bastı: Merkez üssü Türkiye oluyor
Küresel ticarette tarihi kırılma! BAE ve Irak düğmeye bastı: Merkez üssü Türkiye oluyor
GİRİŞ 21.06.2026 15:43 GÜNCELLEME 21.06.2026 17:11
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • BAE ve Irak arasında entegre lojistik hizmetleri başlatıldı
  • Birleşik Arap Emirlikleri’nin Halife Limanı ile Irak'ın Umm Kasr Limanı arasında entegre lojistik hizmetleri başlatıldığı duyuruldu.
  • Bu yeni hizmetler, Körfez ülkelerinden gelen yüklerin Türkiye ve Avrupa'ya ulaşımını kolaylaştırarak ticaret akışlarını kesintisiz hale getirmeyi hedefliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Halife Limanı ile Irak'ın Umm Kasr Limanı arasında entegre lojistik hizmetleri başlatıldığı, böylece Körfez bölgesini Türkiye ve Avrupa pazarlarına bağlayacak yeni bir ticaret koridorunun oluşturulduğu duyuruldu.

BAE’nin Abu Dabi Limanları Grubu'ndan (AD Ports Group) yapılan açıklamaya göre, Halife Limanı ile Umm Kasr Limanı arasında entegre lojistik hizmetleri devreye alındı.

Küresel ticarette tarihi kırılma! BAE ve Irak düğmeye bastı: Merkez üssü Türkiye oluyor

KESİNTİSİZ TİCARET İÇİN ALTYAPI HAZIR

Açıklamada, yüklerin depolanması ve taşınmasını kolaylaştırmak amacıyla Halife ve Umm Kasr limanlarında gerekli tüm lojistik altyapının hazırlandığı belirtilerek, bunun ticaret akışlarının daha kesintisiz işlemesine ve uzun vadede iş süreçlerinin dayanıklılığının artırılmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.

Irak'ın kara ulaşım ağı üzerinden Türkiye ve Suriye sınırlarına uzanan güzergahlara bağlantısı bulunan Umm Kasr Limanı'nın, Körfez ülkelerinden gelen yüklerin kara ve demir yolu taşımacılığıyla Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırılmasında doğal bir geçiş noktası konumunda olduğu kaydedildi.

Küresel ticarette tarihi kırılma! BAE ve Irak düğmeye bastı: Merkez üssü Türkiye oluyor

"BÖLGESEL ENTEGRASYONU GÜÇLENDİRME"

Açıklamada, söz konusu bağlantının grubun "bölgesel entegrasyonu güçlendirme ve mevcut ticaret hatlarını destekleme" taahhüdünün bir parçası olduğu vurgulandı.

Yeni hizmetlerin, Halife Limanı ile Umm Kasr Limanı arasında gerçekleştirilecek haftalık seferlerle konteyner ve yük taşımacılığına yönelik artan talebi karşılamayı amaçladığı belirtildi.

Bu lojistik ağın ayrıca Lübnan, Suriye ve Ürdün ile BAE ve diğer Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasındaki ticari hareketliliği destekleyeceği, bölgenin lojistik bağlantı ağını Türkiye ve Avrupa pazarlarını da kapsayacak şekilde genişleteceği ifade edildi.

Küresel ticarette tarihi kırılma! BAE ve Irak düğmeye bastı: Merkez üssü Türkiye oluyor

İŞ DÜNYASINA STRATEJİK GEÇİŞ KAPISI

Öte yandan, Abu Dabi Limanları Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Muhammed Cuma eş-Şamasi, açıklamasında, söz konusu hizmetlerin genişletilmiş ticaret koridorları ve bağlantı kanalları aracılığıyla iş dünyasına stratejik bir geçiş kapısı sunduğunu belirtti.

Şamasi, bu adımın grubun erişilebilirliği artıran, yeni ticaret koridorları açan ve bölgedeki şirketlerle uluslararası firmalara daha geniş fırsatlar sunan ileriye dönük vizyonunu yansıttığını kaydetti.

KAYNAK: AA
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Tevfik Yavuz

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.