Devletin İHA/SİHA alımında süreç nasıl işliyor? Haluk Bayraktar anlattı

Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar savunma sanayisinde TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda devletin ihale sürecinin nasıl işlediğini iddialara cevap vererek tek tek anlattı.

GİRİŞ 17.01.2023 14:21 GÜNCELLEME 17.01.2023 16:08
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Haluk Bayraktar Habertürk TV'de Açık ve Net programında Kübra Par ve Güntay Şimşek'in sorularını yanıtladı. 

Bayraktar TB2 için sıra olduğunu, sipariş verenlerin 3 yıl beklediğini dile getiren Bayraktar, Türkiye'de TSK'ye alınan her türlü İHA ve SİHA'nın şeffaf bir süreçle ve ihaleyle alındığını, devlete İHA teslim eden 7 farklı şirketin (Farklı sınıfta sistemler üreten) bulunduğunu vurguladı.

Haluk Bayraktar, Baykar'ın ihalelerde diğer şirketlerden farklı değerlendirilmesinin söz konusu dahi olmadığını ifade ederek, zaten ürettiklerinin büyük bir kısmını ihraç ettiklerini anlattı.

Bayraktar TB2'nin dünyanın en meşhur silahlı insansız aracı olduğunu vurgulayan Bayraktar, hiç kimsenin, hiçbir ülkenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olduğu için Selçuk Bayraktar'dan SİHA almadığını söyledi.

Bayraktar, "Baykar, şu anda dünyanın en büyük İHA ihracatçısı. Dünyada bizden fazla ülkeye bu ölçekteki İHA'ları veren başka bir firma yok." diye konuştu.

"BÜTÜN YATIRIMLARIMIZI KENDİ KAYNAKLARIMIZLA YAPTIK"

Haluk Bayraktar, Türkiye'nin önde gelen firmalarının yatırım teşvik için devlete başvurabildiğini, her sektörden farklı işler yapan 55 firma için yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini, kendilerinin de Baykar olarak başvurduklarını belirterek, proje teşviklerine başvuran firmaların tamamına yakınının nakit desteği kullandığını söyledi.

Bayraktar, "Biz sadece herkesin kullandığı, kendi öz kaynaklarımızla yatırımı yaptıktan sonra, o tesis kar ettiğinde vergi ödeyeceği zaman onu karından düşürme imkanı var. Bunu zaten yüzlerce firma alıyor. Sütçülük yapan da hayvancılık yapan da otomotiv yapan da alıyor. Bütün yatırımlarımızı kendi kaynaklarımızla yaptık." açıklamasında bulundu.

"DEVLETE FARKLI SINIFLARDA İHA TESLİM EDEN 7 FARKLI ŞİRKET VAR"

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, devletin milli güvenliğe yönelik projeleri desteklemesinin doğal olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Ancak biz Baykar olarak bu destekleri hiç almadık, uzak durduk. Her zaman kendi yağımızda kavrulmayı seçtik. Hiçbir zaman nakit hibe istemedik. Biz hep geliştirelim, satalım, ihraç edelim dedik. Hiçbir zaman kredi kullanmadık. Hakkımız olduğu halde nakit destek ve hibe kullanmadık. Düşünün ki zaten hiçbir nakit destek, hibe kullanmadığımız halde üstelik tümüyle öz kaynaklarımızla yürüttüğümüz böylesine stratejik bir işte ne tarz karalamalara, iftiralara maruz kalıyoruz, bu imkanları kullanmış olsak kim bilir ne şekilde saldıracaklardı. İstiyoruz ki dünya çapında bir ürünümüz olsun. 1,2 milyar dolar ihracatı biz 1 tane ürünle yaptık. Savunma sanayinde kısa bir süre önce çalışan firma sayısı 15 civarındayken bugün sektörde iş yapan 2 bin firma var."

Bayraktar TB2 için sıra olduğunu, sipariş verenlerin 3 yıl beklediğini dile getiren Bayraktar, Türkiye'de TSK'ye alınan her türlü İHA ve SİHA'nın şeffaf bir süreçle ve ihaleyle alındığını, devlete İHA teslim eden 7 farklı şirketin (Farklı sınıfta sistemler üreten) bulunduğunu vurguladı.

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    elimizde dünyaya satan bir milli şirket var. hemde dünya ürettiği sihaları almak için sıraya girmeye çalışıyor... sormak lazım, babacan kimden alalım..abd den mi israilden mi alalım.. ortakmısın.. yoksa pazarlamacı ve komisyoncumusun babacan..
    Cevapla
  • İsak Doğan 1 yıl önce Şikayet Et
    Terör örgütlerine sızan elemanlar güven kazanıp, önemli mevkilere gelebilmek için herhangi bir teröristin yapamayacağı kadar gaddar ve vahşi olaylara imza atar; hedefi itiraz,süphe edilmeyen biri olmaktır. Bu yavru bebecanda o psikolojiyle hareket ediyor. Akpartiden ayrılman yetmez, adınıda, dininide değiştirsen alabileceğin yegane ünvav: devsirilmiş, yerel işbirlikcidir. Bu ülkeler isbirlikcilerine bir kasa bira kadar bile değer vermiyorlar bilesiniz.
    Cevapla
  • Devletbey 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye artık gizli işler yapmayı benisemeli. Devletimizin yaptığı herşeyi hemen ayan beyan haber yapıyoruz. Çok göze batmadan kendi işlerimizi yürütmeliyiz .
    Cevapla
  • yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Sn. Haluk Bayraktar, TÜRK MİLLETİ SİZİN İÇİN DUACI. ali babacan da kim? Millet soyunuza dua ediyor.
    Cevapla
  • muhsin 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bayraktar ailesi, siz bunlara cevap yetiştireceğim diye enerjinizi boşa harcamayın, işinize aynen devam edin, millet sizin yaptıklarınızı gayet iyi biliyor. Kendinizi savunmak ihtiyacınız yok. Herşey size helal olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle