Afrika ülkelerine ihracat 2022'de rekor seviyeye ulaştı

Türkiye'nin Afrika ülkelerine ihracatı, geçen yıl 21 milyar doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.

Afrika ülkelerine ihracat 2022'de rekor seviyeye ulaştı
Afrika ülkelerine ihracat 2022'de rekor seviyeye ulaştı
GİRİŞ 11.01.2023 13:15 GÜNCELLEME 11.01.2023 13:16
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin ihracatta alternatif pazarlara verdiği ağırlık meyvelerini vermeye devam ediyor. Türk ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla alternatif pazarlara daha da yoğunlaştı.

Savaşın başladığı dönemlerde Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'ya yönelik ihracatında kayıplar yaşanırken, özellikle siparişlerdeki iptal ve ertelemeler sektörlerin bu iki ülkeye ihracatını olumsuz etkileyen başlıca faktörler arasında yer aldı.

İhraç edemedikleri ürünleri iç piyasaya süren sektörler, savaştan kaynaklanan olumsuz etkilere karşın bu durumu fırsata çevirmek için de harekete geçti. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla alternatif pazarları radarına alan Türk ihracatçılar, konuyla ilgili çalışmalara da başladı.

"Pazar çeşitliliğini artırmak" savaşın başlamasıyla daha önemli hale gelirken, alternatif pazarlara gerçekleştirdikleri dış satımda da rekorlar kıran ihracatçılar, Afrika pazarında önemli yer teşkil etti. Afrika ülkelerine yapılan ihracatta geçen yıl tarihi zirveye ulaşıldı.

AFRİKA ÜLKELERİNDE İHRACAT YÜZDE 12,3 ARTTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin ülke gruplarına göre yaptığı dış satıma bakıldığında, Afrika ülkelerine ihracat geçen yıl 2021'e kıyasla yüzde 12,3 artarak 21,8 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı.

Afrika ülkelerine dış satımın toplam ihracat içerisindeki payı da 2022'de yüzde 8,6 olarak belirlenirken, Afrika ülkeleri, Türkiye'nin geçen yıl ülke grupları bazında en fazla ihracat yaptığı 3. ülke grubu oldu.

Türkiye, 2022'de AB ülkelerine 93,6 milyar dolar ve Orta Doğu ülkelerine 32,8 milyar dolar tutarında dış satım yaptı.

Afrika ülkeleri arasında Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler 3,9 milyar dolar ile Mısır, 3 milyar dolar ile Fas, 2,4 milyar dolar ile Libya, 1,9 milyar dolar ile Cezayir ve 1,6 milyar dolar ile Güney Afrika olarak belirlendi.

Bölgeye en fazla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ihracat yaptı

Sektörel olarak bakıldığında, Afrika ülkelerine en fazla ihracatı kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü yaptı. Sektör, geçen yıl bölgeye 4 milyar 28 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

Kimyevi maddeler ve mamullerini, 3,1 milyar dolar ile çelik, 2,7 milyar dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, 1,4 milyar dolar ile otomotiv endüstrisi, 1,3 milyar dolar ile elektrik ve elektronik sektörleri takip etti.

Bölgeye en az dış satım yapan sektörler ise 1,6 milyon dolar ile süs bitkileri ve mamulleri, 10,9 milyon dolar ile diğer sanayi ürünleri, 13,6 milyon dolar ile zeytin ve zeytinyağı, 19,5 milyon dolar ile yaş meyve ve sebze, 48,2 milyon dolar ile gemi yat ve hizmetleri oldu.

KİMYA SEKTÖRÜ İHRACAT ARTIŞINDA DA ÖNDE

Afrika ülkelerine yapılan dış satımda kimyevi maddeler ve mamulleri, değer bazında ihracat artışında da ipi göğüsledi. Sektörün geçen yıl Afrika ülkelerine ihracat artışı 1,1 milyar dolar oldu.

Bölgeye, hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamulleri 558,8 milyon dolar, çelik sektörü 439,2 milyon dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 148,7 milyon dolar, tekstil ve ham maddeleri 122,6 milyon dolarlık ihracat artışı kaydetti.

Öte yandan, Afrika ülkelerine, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 1,2 milyar dolar, tekstil ve ham maddeleri 1,3 milyar dolar tutarında dış satım gerçekleştirdi.

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 8
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Borsayla ilgili haber yapın. Kılıçdaroğlunun sözleri doğru mu, kaç gündür borsa aşırı düşüyor
    Cevapla
  • Zümrüt 1 yıl önce Şikayet Et
    2022 İthalatta da rekor kırdık ama haberimiz yok, 354.4 milyar $
    Cevapla
  • Ibrahim Caner 1 yıl önce Şikayet Et
    Ihracat ve ithalat artisi zenginlesen ulkelerde olur. Ayrica ithalatimizin 97 milyar dolari enerji giderleri oldugunu biliyorsunuzdur insallah. Bilmiyorsaniz ogrendiniz.
    Cevapla
  • Tr yerli 1 yıl önce Şikayet Et
    Yerli malı yurdun malı misal tv beyaz eşya telefon gibi varken yabancı menşeli tuketimden geliyor
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Arapları seviyorum, yüz yıldır arkadan vurmayı seviyorlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mısırla aramız kötü olmasina ragmen bu durum inanilmaz.Demek ki halklar arasinda sorun yok
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Dışarıya en güzellerini yedirmek ten kendimiz beş para etmez hormonlu ve zehirli meyveleri sebzeleri alamaz olduk teşekkürler ve ayrıca bim ve şok da satılan o zehirli patateslere bir bakın kaç para
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle