Mutfakta “ihracat” pişecek

Ev ve mutfak eşyalarından Çin’in ardından en büyük ikinci üreticisi konumunda bulunan Türkiye ihracatını “Made in Türkiye” ile artıracak.

Mutfakta “ihracat” pişecek
Mutfakta “ihracat” pişecek
GİRİŞ 11.01.2023 09:05 GÜNCELLEME 11.01.2023 09:05

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, sektör olarak 2023 yılında dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenleyeceklerini belirterek ihracatta “Made in Türkiye” denince ilk akla gelen sektör olmak istediklerini söyledi.

Enerji ve ham madde fiyatlarındaki artış, Rusya-Ukrayna savaşı, Mısır ve Cezayir’de yaşanan sıkıntıların ihracatı olumsuz etkilediğine değinen Özger, yurt dışı pazarlarda Türk ürünlerine yönelik talebin arttığı dönemde dolar cinsinden fiyatlarını yukarıya çekmek durumunda kaldıklarını ve bazı pazarlarda kayıplar yaşadıklarını ifade etti.

Özger sektörün 184 ülkeye ihracat yaptığını, ilk 10 ihracat pazarının toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 49 olduğunu ve en önemli ihracat pazarının ise yüzde 55 ile Avrupa olduğunu kaydetti. Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün Çin, Almanya, İtalya, Hollanda ve ABD’nin ardından değer bazında ihracatta 6. sırada olduğunu vurgulayan Özger “Bu saydığımız ülkelerin ithalatlarını çıkardığımızda yapılan sıralamada Çin’in ardından 2. sırayı alıyoruz. Türkiye çok ciddi bir üretici konumunda. Birim ihracat değerimiz pandemi öncesinde 3,2 dolar/kg’dı. Bugün 3,7 dolar/kg seviyesine ulaştık ve 2023 yılında 4 dolar/kg’yi aşmayı hedefliyoruz. Dünyanın dört bir yanında “Made in Türkiye” denince akla mutfak eşyaları sektörü gelsin istiyoruz. Bu doğrultuda öncelikle ülke markamızı öne çıkarıp sonra da kendi markalarımıza yatırım yapmak istiyoruz. 2023 yılında dünya genlinde 9 farklı etkinlik düzenleyeceğiz. Yakın zamanda başlayacak UR-GE projemiz kapsamında da markalaşma, endüstriyel tasarım, ambalaj tasarımı konularında danışmanlık alacağız. Bu proje devlet tarafından yüzde 75 destekli olacak” dedi. Dolardaki artışın yıl ortasına kadar 21 lirayı bulmasını beklediğini dile getiren Özger, bunun da ihracata katkı sağlayacağını bildirdi. Özger ayrıca iç piyasada ürünlere yüzde 15-20 zam gelebileceğini söyledi

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.