Karadeniz'deki 1 trilyon dolarlık doğalgaz keşfinin yarısı yabancı şirkete mi gidecek?

Türkiye’nin 1 trilyon dolar değerindeki 710 milyar metreküplük doğalgaz keşfi üzerinden başlatılan algı operasyonu çöktü. Keşfedilen doğalgazın yarısına Trillion Energy firmasının ortak olduğu iddiasının yalan olduğu ortaya çıktı.

GİRİŞ 10.01.2023 16:51 GÜNCELLEME 10.01.2023 17:07
Bu Habere 178 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu 710 milyar m3’lük doğalgaz keşfiyle Türkiye enerji sahasında tarihi bir eşiğe ulaştı. Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil başta olmak üzere muhalefet çevreleri, Karadeniz’deki tarihin en yüksek doğalgaz keşfine gölge düşürmeye çalıştı. 1 trilyon dolar değerindeki keşifteki gelirin yarıya yakınının yabancı şirkete ait olacağı iddiası ortaya atıldı.

Karadeniz’deki Akçakoca doğalgaz sahasında arama işletme ruhsatına sahip Park Place Energy Turkey şirketinin hissedarı Trillion Energy üzerinden yürütülen kara propagandanın gerçeği yansıtmadığı, söz konusu şirketin 1 trilyon dolarlık keşfin yapıldığı bölge ile herhangi bir ilişiğinin olmadığı öğrenildi.

İNANMADIKLARI KEŞFİN HESAPLAMASI ÜZERİNDEN YALAN ÜRETTİLER

Sözcü yazarı Özdil’in 28 Aralık’taki yazısı sonrası dezenformasyonun düğmesine basılmıştı. Özdil yazısında “Karadeniz'de trilyon dolarlık gazımız mazımız yok elbette ama, trilyon'lu şirket gerçekten var orada. Tam adı, Trillion Energy. Kanada şirketi. Bu şirket, tamamı Türkiye'ye ait olan, ‘mavi vatan’ sınırları içindeki Akçakoca sahasının yüzde 49'una ortak edildi.” iddiasında bulunmuştu. Özdil, “Akdeniz'deki doğalgaz haklarımız için Yunanistan'dan Mısır'a kadar neredeyse her ülkeyle savaş pozisyonu alıyoruz, çok da iyi yapıyoruz, peki Karadeniz'deki doğalgaz haklarımızı niye Kanada'ya veriyoruz?” sözlerini sarf etmişti.

Özdil, “Trilyon enerji şirketi trilyon dolarlık sahamıza yarı yarıya ortak olabildiğine göre, BP gibi, Shell gibi, Total gibi dünya devi olması lazım /…/ E, insan merak ediyor haliyle… Mavi vatan'daki haklarımıza ortak edilen trilyon şirketi neyin nesi kimin fesidir? Bu imtiyazı kim verdi? Hangi anlaşmayla verildi? Niye bu şirkete verildi? Karadeniz doğalgazıyla alakalı olarak habire müjde veren sayın devlet büyüklerimiz, trilyon şirketinden niye hiç bahsetmiyor?” demişti.

AKÇAKOCA SAHASI NEREDE, SAKARYA GAZ SAHASI NEREDE?

Edinilen bilgilere göre, Özdil ve muhalefet çevrelerinin gündeme taşıdığı Akçakoca doğalgaz sahasının 1995 yılında imzalanan ortaklık sözleşmesi ile petrol arama/işletme ruhsatının yüzde 51 hissesi TPAO’ya, yüzde 49’unun Arco firmasına ait. Akçakoca sahası, Karadeniz kıyı şeridinden 7 kilometre uzaklıkta. Sığ deniz alanı olan bu sahadaki keşfin 2004 yılında gerçekleştirildiği kaydedildi. 79 metre su değnliğindeki keşfin “ARI/TPO-PPE/4877” numaralı ruhsat alanını kapsadığı saptandı.

Bu ruhsattaki yüzde 49 hisseye sahip yatırımcı şirketin hisselerini devretmesiyle şu andaki sahibinin Park Place Energy Turkey şirketi olduğu kaydedildi.

Muhalif çevrelerin gündeme getirdiği Trillion Energy şirketinin Kanada’da faaliyet gösteren bir şirket olup, Park Place Energy Turkey şirketinin hissedarları arasında yer aldığı bildirildi.

KEŞİF BÖLGESİNDE BÜTÜN YETKİ TPAO’DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu rezervi 710 milyar metreküp olarak açıklanan bölge ise Sakarya Gaz Sahası ve civarı. Ulaşılan bilgilere göre, keşfin yapıldığı “AR/TPO/KD/C26,C27,D26,D27” numaralı ruhsat alanları kıyıdan 175, Akçakoca sahasından 168 kilometre uzaklıkta.

Keşfin yapıldığı bölgedeki yatırım ve üretim aşamasında ruhsat ve rezervin %100’ünün Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait olduğu bildirildi.

Sakarya Gaz Sahası ve civarında herhangi bir ortak şirketin söz konusu olmadığı kaydedildi.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 178
  • Shin Zun 1 yıl önce Şikayet Et
    There is plenty of gas for all Turkey’s needs. You need foreign companies science and expertise and world class drilling teams to extract it otherwise it is completely worthless. Turkey does not have the capability to do it on its own. This is how countries grow and prosper by maximizing its potential.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülke ,bize ambargo uygalayan canada olmamalıdır , Azerbaycan olabilir ,Qatar olabilir .
    Cevapla
  • Okan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar mı ulkeyi yönetecek. 2 koyun versen yonetemezler...
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar ne içiyorlarsa degistirsinler.demokrasi aşığı natocular
    Cevapla
  • Ahmet önder 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatan hainleri iş başında önce gaz yok yalan dediler şimdi gaz yabancı şirkete ait diyorlar bunlar çok iğrenç mahluklar.,..
    Cevapla
  • ucrun 1 yıl önce Şikayet Et
    hem doğalgaz keşfine inanma hem yok para başkasına gidecek de... hangisini tutturabilirlerse... iftiralarının bini bir para...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle