Yeni nesil FIRTINA obüsleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teslim töreni için Sakarya’daki BMC tesislerini ziyaret edecek.

 

Tek seferde yapılan en yüksek adetli teslimat olacak FIRTINA obüslerinin üç adetlik ilk teslimatı, 3 Ocak 2021’de gerçekleştirilmişti. Atış kontrol sistemi ASELSAN tarafından sağlanan Fırtına obüsleri; Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı Harekâtlarında yoğun ve aktif olarak kullanıldı. Her geçen gün geliştirilerek daha moderni üretilen obüslerin, atış testleri de başarıyla tamamlandı. Saatte hızı 65 kilometreye kadar çıkabilen FIRTINA-2 obüsü, 2 metre 80 santimetre boyutundaki hendekten ve bir buçuk metre derinlikteki sudan geçebiliyor. Prototip testleri 2017 yılında yapılan yeni nesil FIRTINA obüsünün mühimmat iklimlendirme bölümlerine sahip yeni taret tasarımı, tamamen elektrikli ve servo kontrollü kule takat sistemi (mevcut hidrolik tabanlı kule takat sisteminin yerini alıyor), geliştirilmiş atış kontrol sistemi, artırılmış atış hızı ve genişletilmiş etkili menzili bulunuyor.

ELEKTRİKLİ TAM OTOMATİK

FIRTINA-1’deki elektrikle çalışan ve elektronik kontrollü otomatik mühimmat yükleme sistemi yeni nesil obüs FIRTINA-2’de tam otomatik olarak güncellendi. Kendini koruma için aynı zamanda görerek atış kabiliyeti de kazandırılan obüse, ASELSAN ürünü 12,7 mm SARP UKKS dâhil olmak üzere selefine göre bir dizi iyileştirmeler yapıldı. Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı için toplam 140 adet yeni nesil FIRTINA Kundağı Motorlu Obüs Sistemi üretilmesi planlanıyor. İhraç da edilecek FIRTINA-2’lere birçok ülkenin talip olması bekleniyor.

KAYNAK: Türkiye Gazetesi

Yorumlar 16 Yorum Var
  • Bünyamin 08.01.2023 14:38
    Allah ayağınıza taş değdirmesin yiğitler. Sizler kaliteden ödün vermeden ürettikçe, her silahın en iyisine layık ordumuz daha da güçlenecek İnşaallah. Dosta güven düṣmana korku vermek ancak böyle olur lafla değil. Emeğinize sağlık, Allah yar ve yardımcınız olsun İnşaallah.
  • karatar 08.01.2023 14:18
    pkk teröstlewir çin ne suçları var diyen alçaklrıun başında patlasın inşaalah
  • kaya24 08.01.2023 14:17
    gücün varsa yer altı zengınlığınde var...reis önumuzdekı hafta bir müjde daha verir
  • Cengiz 08.01.2023 12:49
    Hah işte ben de bunları bekliyordum . Zira batı denizimizde ki adalarımızı geri alma zamanı yaklaşıyor . Canımız Mehmetçiğimizi adalar göndermeden önce , bunlar karadan ön temizliği yapacaklar , oturdukları yerden . Temizliğin yeni modeli : Fırtına obüsleri .
  • Dadaş 08.01.2023 12:35
    6+2 nin kudurmasi icin bir sebep daha. Rabbim kudurma sayılarını arttırsın insallah. Cumhur ittifakı ülkemin vazgeçilmezidir. Durmak yok yola devam.
Daha fazla yorum görüntüle