Türkiye'nin keşfi 710 milyar dolara çıktı! Türk kuyusuna doğru ilerlemeye başladılar

Türkiye'nin 58 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin Bulgar kara sularına yakın olması Sofya'yı harekete geçirdi. Bulgaristan adına Karadeniz'de doğal gaz arama faaliyeti yürüten TotalEnergies, Türk kuyusuna doğru çalışmalarını hızlandırdı.

GİRİŞ 07.01.2023 12:39 GÜNCELLEME 07.01.2023 13:08
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Fatih Sondaj gemisinin Çaycuma-1 kuyusunda denizin 3023 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfetmesiyle Bulgaristan, tüm dikkatini bu yöne çevirdi.

Yabancı basında yer alan analiz yazısında Çaycuma-1 keşfinin, Bulgaristan'a ait Asparuh bloğunun sadece birkaç kilometre uzaklığında olduğuna dikkat çekilirken yazıda, "Türkiye'nin Karadeniz'deki son gaz keşfi, Bulgaristan'ın enerji güvenliğini artırmak için kendi sularında arama faaliyetlerini teşvik etme konusunda nihayet ciddileşmesi için tetikleyici olabilir" ifadeleri yer aldı.

KARADENİZ'DEKİ DOĞAL GAZ REZERVİ 710 MİLYAR METREKÜPE ULAŞTI

Fatih Sondaj Gemisi’nin Çaycuma-1 sondajında 58 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmesiyle Türkiye’nin Karadeniz’deki toplam doğal gaz rezervi 710 milyar metreküpe yükseldi.

TÜRK KUYUSUNA DOĞRU ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Yeni keşfin, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Filyos Gaz İşleme Tesisi'ne bağlanacağı vurgusu yapıldı.

Çaycuma-1 kuyusunun Bulgaristan açıklarında TotalEnergies'in doğal gaz ve petrol arama faaliyeti yürüttüğü alana çok yakın olmasına işaret eden analiz yazısında Fransız şirketin, Türk kuyusunun yönüne doğru çalışmalarını hızlandırdığı kaydedildi.

BULGARİSTAN İLE TARİHİ DOĞAL GAZ ANLAŞMASI

Bulgaristan'ın doğal gazın çoğunu ithal ettiği belirtilirken Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar doğal gaz transferi sağlayacak işbirliği anlaşmasına dikkat çekildi.

Analiz yazısında şu ifadeleri yer verildi:

Belki de Sofya ile Ankara arasındaki bu gaz tedarik anlaşması, iki hükümet arasında bir jeolojik bilgi alışverişinin habercisi olabilir ve sınır ötesi gaz projeleri için bir çerçeve oluşturabilir?. Bu, Bulgaristan için iki eliyle kavraması gereken tek fırsat.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 93
  • Canacan 1 yıl önce Şikayet Et
    Açıklamayın veya bizde aynısını yapalım.
    Cevapla
  • Vatandaş kızıyor 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçenyıl 400 lira ödediğim fatura 1600 lira gelmiş , madem buluyorsunuz niye %400 zam
    Cevapla
  • osmanlı torunu 1 yıl önce Şikayet Et
    Gaz bulununca borular wifi ile mi bağlanıyor uzaktan, kuyudan dışarı çıkarılacak sonra su altında.. oradan kıyıya taşınma kıyıda dağıtım santralı kurulacak ve nihayetinde evlere gelecek...
    Cevapla
  • Bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    Gazı bulmak marifet değil - Romanya 20 yıl önce buldu gazı ama çıkaramadı - 4 tane 5 inci nesil sondaj gemin olacak 40-50 tane geliştirme kuyusu açacan - bu gemilere lojistik destek verecek 30-40 tane daha küçük gemin olacak denizin altına vanalar yerleştirecen bu vanalara bağlayacağın boruları karaya kadar döşeyecen karada bu gazı işleyeceksin içindeki kükürt su buharı gibi maddeleri ayıracan sadece Metan Etan kalacak sonrada bunu gene boru hattı ile Tüketicilere ulaştıracan - En az 10 yıllık iş
    Cevapla
  • Veysi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gazı GAZLARA iyi anlatın anlamıyorlar. Sadece GAZ olarak algılıyorlar. Bir daki sene asgari ücreti emeklisi memuru ne kadar alacağını düşünemiyor. TV lere çıkıyorlar efendim şöyle ihracatta büyüdük şöyle savunmada büyüdük şöyle şirketler büyüdü. Anlamıyor vatandaş buradan gelen gelirlerin cebine nasıl yansıyacağını tane tane anlatın. Adam bir sene sonrasını düşünemiyor bu günkü market fiyatıyla Türkiyeyi ve dünyada olup biteni anlıyor :)))
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen iyi anlamışsın belli. Palavranın da bir adabı var . Allah akıl vicdan ve dürüstlük versin
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    710 milyara dolar değil, 710 milyar varil gaz bulundu. para değeri bir trilyon dolar. yıllarca ırak ve suriye sınırımızda çıkan petrolu seyreden hain ve ahmak yönetimler. bacak kadar bulgaristan kadar olamadılar. gabarda bulunan petrol dışında ırak ve suriye sınırımız, trakya manisa ve adana ile sıcak su bulunan her yerde hem gaz hem petrol var. artvin en başta bakılması gereken yer.
    Cevapla
  • Canacan 1 yıl önce Şikayet Et
    Metreküp
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle