TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Varlık Fonu raporlarını görüştü

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 'Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonunun 2021 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleri ile İlgili Denetim Raporlarının Sunulduğuna Dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'ni görüştü.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Varlık Fonu raporlarını görüştü
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Varlık Fonu raporlarını görüştü
GİRİŞ 06.01.2023 19:28 GÜNCELLEME 06.01.2023 19:28

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında, 'Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonunun 2021 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleri ile İlgili Denetim Raporlarının Sunulduğuna Dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'ni görüşmek üzere toplandı. Komisyona sunum yapan, TVF Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü Salim Arda Ermut, TVF'nin, yurt içindeki stratejik yatırımlara sermaye sağlamak, Türkiye'deki şirketlerden bölgesel ve küresel liderler çıkmasına destek olmak, finansal piyasaların iyileşmesine ve derinleşmesine katkıda bulunmak, fon bünyesindeki varlıkların değerini üst seviyeye çıkarmak ve gelecek nesillere ekonomisi güçlü bir ülke bırakmak adına çalışmalarını yürüttüğünü aktardı.

Ermut, portföyün 7 farklı sektörden 29 şirket, şans oyunları ve at yarışı olmak üzere 2 lisans ve 46 gayrimenkulden oluştuğunu; şirketlerin birçoğunu 'ulusal şampiyonlar' diye nitelendirdikleri, kendi alanında sektör lideri olan ve Türkiye'ye katma değer sağlayan stratejik şirketler olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

"2021 yılı sonu itibarıyla aktif toplamının geçen yıla göre yaklaşık olarak 1 trilyon lira artışla 3,2 trilyon liraya çıktığını görmekteyiz. Bu rakamlar, aktif toplamımızda yüzde 45'lik bir artışa tekabül ediyor. 2021 finansal tablolarında varlıkların yaklaşık yüzde 44'ü kısa vadeli, yüzde 56'sı ise uzun vadeli olmak üzere bir önceki yıla göre dönen varlıkların dağılımında yüzde 4'lük bir artış söz konusudur. Konsolide öz kaynaklar ise yine geçen yıla göre 109 milyar lira tutarında bir artışla 396 milyar liraya ulaşmıştır. Buradaki artış da yüzde 38'e tekabül ediyor. Pandemi etkilerinin 2021 yılının son çeyreğinde azalmasıyla birlikte tüm sektörlerde iyileşmeler görülmüş ve bunun sonucunda 2021 yılı finansal tablolarında konsolide hasılat, yüzde 79 artarak 306 milyar liradan 549 milyar liraya yükselmiştir. TVF, Türkiye'nin en büyük telekom altyapı sağlayıcısı ve sektörün en büyük şirketlerinden bir tanesi. Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin en büyük hissedarı haline geldi."

Ermut, TVF olarak şirketteki mevcut hisselerle birlikte toplam yüzde 61,68 pay sahipliğine ulaştıklarını ve İstanbul Finans Merkezi'ni (İFM) bir gayrimenkul projesi olarak görmediklerini belirterek, "İstanbul Finans Merkezi ile dünyanın önde gelen finans kurumlarını ve şirketlerini bünyesinde bir araya getirerek çok boyutlu bir finansal hizmetler ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.