Petrol kuyularında kullanılacak çamur tankları Gabar'a sevk ediliyor

Gabar Dağı'nda keşfedilen petrolün çıkarılmasında kullanılacak çamur tankları Ankara'da bir fabrikada üretilerek Şırnak'a gönderilmek üzere hazırlandı.

Petrol kuyularında kullanılacak çamur tankları Gabar'a sevk ediliyor
Petrol kuyularında kullanılacak çamur tankları Gabar'a sevk ediliyor
GİRİŞ 21.12.2022 11:13 GÜNCELLEME 21.12.2022 11:29
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedildiğini açıklamasının ardından bölgedeki petrol çıkarma çalışmalarına hız verildi.

Bu kapsamda, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) petrol sondaj süreçlerinde kullanacağı çamur tankları ARAT-ER Mühendislik firmasının Kahramankazan'daki fabrikasında üretiliyor.

Fabrika Müdürü Sefa Peker, petrol kuyusuna erişim sağlanması için yapılan kazı esnasında toprağın kaymaması için yüksek maliyetli bentonit adı verilen bir sıvı kullanıldığı belirterek, "Buradaki tanklar, çamurun içine karışan atık halde bulunan bentoniti geri dönüştürerek tekrar kuyuda kullanılmasını sağlıyor." ifadesini kullandı.

Projelerde optimizasyon, iyileştirme ve 4 aylık imalat prosesleri sonrasında test aşamasına gelindiğini aktaran Peker, süreç sonunda çamur tanklarının tırlara yüklenmeye hazır olduğunu söyledi.

Proje sorumlusu Yasin Demirçiler de çamur tankı sisteminin sondaj kulelerindeki makinanın soğuması, yağlanması ve aynı zamanda kuyuda göçmenin engellenmesi için kullanılacağına işaret ederek, "Bu sistem, aynı zamanda kuyuya basılan çamurun geri çekilip içindeki çakıl gibi harici maddelerden arındıktan sonra tekrar sistemde kullanılması amacıyla üretildi." diye konuştu.

Sondaj çalışmalarında kullanılacak 1 takım sistemin 8 tanktan oluştuğunu aktaran Demirçiler, her tankın bir tırla sevk edildiğini bildirdi.

TPAO tarafından kullanacak çamur tanklarının yarın Gabar Dağı'na sevk edilmesi öngörülüyor.

TÜRKİYE'DE GÜNLÜK 65 BİN VARİL PETROL ÜRETİLİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının onayıyla yılın başında 95'i arama, 55'i üretim olmak üzere toplam 150 kuyuda sondaj çalışması için program belirlendi.

Daha önce güvenlik nedeniyle petrol arama çalışmalarının yapılamadığı Şırnak'ta terörün temizlenmesiyle yoğun petrol arama ve sondaj çalışması yürütüldü. Bölgede sismik araştırmalara hız verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik net petrol rezervi bulunduğunu duyurdu. Sahada rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğu belirlendi.

Mevcut durumda keşfi yapılan sahada 5 kuyuda günlük ortalama 5 bin varillik üretim yapılıyor ve kuyu sayısının artırılması için çalışmalar devam ediyor. Türkiye'nin şu anda günlük petrol üretimi 65 bin varil seviyesinde bulunuyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • yeke 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gün 65 bin, yarın 650 bin.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Azı ile yetinmeyen,çoğunu bulamazmış.Şükür et,sabret mutlaka çoğuda gelir.Günlük 65 bin varil az bir rakam değil ayrıca.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    150 milyon varillik petrol nedir ki, küçücük BAE bile günlük 3 milyon varil petrol çıkarıyor. Günde 1 milyon varil petrol çıkarsak demek ki 5 ay sonra petrol bitecek.
    Cevapla
  • emekli42 1 yıl önce Şikayet Et
    Yıllar önce abd başta olmak üzere diğer leş yiyiciler ile imzalanan petrol andlaşmasının bitmesine çok az kaldı.Yıl başından itibaren olanca gücümüzle bu andlaşmayı çöpe atarak petrol kuyularımızı tam kapasite üretime açmalıyız. Böylelikle petrolda ve doğal gazda dışarı bağımlılığımız son bulacak, ödediğimiz dövizimizde bize kalacak inşaAllah.
    Cevapla
  • Yaz dostum 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha 1991 deki üretimimizi yakalayamadık. Ne anlaşması? Kim engel oluyor?
    Cevapla
  • Hazine 1 yıl önce Şikayet Et
    MaaşaAllah hayırlı bol ve bereketli olsun terörden temizlenen doğunun her tarafından petrol ve madenler gün yüzüne çıkıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle