Cambridge Econometrics yazdı: Türkiye'nin kararı doğru, yüzde 50 daha ucuz

Cambridge Econometrics, Türkiye'de güneşten elektrik üretim maliyetinin gaza göre yüzde 50 daha ucuz olduğunu yazdı. Raporda, Türkiye'nin bu alandaki büyümesinin enflasyondaki düşüşe de büyük katkı sağlayabileceğine dikkat çekildi.

GİRİŞ 20.12.2022 15:38 GÜNCELLEME 20.12.2022 15:53
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Cambridge Econometrics tarafından hazırlanan, "Türkiye'de Fosil Yakıt Fiyatları ve Enflasyon" başlıklı rapora göre, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın küresel enerji krizini derinleştirmesiyle rekor kıran fosil yakıt fiyatları, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hayat pahalılığı ve enflasyon artışına neden oldu.

ENFLASYONUN YÜZDE 20'Sİ FOSİL YAKITTAN

Türkiye'de mayıstan bu yana gerçekleşen enflasyonun yüzde 20'si fosil yakıt fiyatlarından kaynaklandı. 

Dolar paritesindeki yükselişin de etkisiyle, elektrik fiyatları son 12 ayda yüzde 102, gaz yüzde 145 ve ulaştırma sektöründe yakıt fiyatları yüzde 182 arttı.

Türkiye'nin tüketicileri korumak için oluşturduğu sübvansiyonlara bağlı olarak elektrik fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisi yüzde 3 seviyesinde kalırken, söz konusu sübvansiyon tutarı 300 milyar liraya ulaştı. Bu rakamın 2023'te daha da artması bekleniyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ENFLASYONU DÜŞÜREBİLİR

Rapora göre, Türkiye, fosil yakıt fiyatlarındaki yükselişin yol açtığı fatura artışını, yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyümeyi hızlandırarak sınırlandırabilir.

Bu kapsamda yılın ilk yarısı itibarıyla yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını yaklaşık yüzde 50'ye çıkaran Türkiye, bu alandaki güçlü büyümesini sürdürerek enflasyon düşüşüne de katkı sağlayabilir.

MALİYETİ YÜZDE 50 DAHA DÜŞÜK

Türkiye'de güneşten elektrik üretim maliyetinin gaza göre yüzde 50 daha düşük olduğu belirtiliyor. Türkiye'de şu anda güneş ve kara rüzgar santralinin megavatsaat maliyeti sırasıyla 64 ve 44 dolar olarak hesaplanırken, bu rakam doğal gaz kaynaklı üretimde megavatsaat başı 128 dolara karşılık geliyor.

RÜZGAR VE GÜNEŞE GEÇİŞİN HIZLANDIRILMASI DOĞRU TERCİH

Raporun yazarı ve Cambridge Econometrics Yönetici Ekonomisti Carl Heinemann, "Türkiye'nin fosil yakıt ithalatına bağımlılığını azaltarak rüzgar ve güneş enerjisine geçişini hızlandırması hane halkı, sanayi ve ekonomisini değişken enerji fiyatlarından korumak için doğru bir tercih oldu." ifadesini kullandı.

Buna rağmen Türkiye'nin fosil yakıt ithalatına bağımlılığının ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten Heinemann, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yenilenebilir enerjinin halihazırda güçlü olan payının artırılması, elektrikli ulaşım ve verimli ısınmanın yaygınlaştırılması enflasyonu düşürücü bir etki yaratabilir. Bu durum ekonomi, hane halkı ve işletmeler üzerinde daha az yük oluşturarak ülke için enerji arz güvenliği sağlayabilir. Yeni kurulan rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinde maliyet megavatsaat başına gaz enerjisinin yarısı kadar olduğundan, rüzgar ve güneş enerjisine yönelik desteğin devam etmesi ve genişletilmesi, uzun vadede elektrik fiyatlarını düşürme potansiyelinin yanı sıra hane halkının fosil yakıtlar için değişken küresel piyasa fiyatlarına maruz kalmasını azaltacaktır."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    büyük kamu binalarına cezaevlerine stadyumlarda yapılsa yeter.
    Cevapla
  • Ömer Bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    Karadeniz e rüzgar Akdeniz e güneş Ayrıca dere ve nehir yataklarına bilimsel çalışmalarla baraj yapılmadan elektrik üretme teknikleri geliştirilse şahane olur
    Cevapla
  • umur 1 yıl önce Şikayet Et
    Güvenliğini sağlam temellere oturtarak yerlerini yaşam merkezlerinden uzakta kurarak nükleer enerji şu an da en iyisi sanırım Güneş ve rüzgar üretiminde kendine yetebilmek için teknolojinin daha da gelişmesini beklemek gerekiyor gibi Barajlar 1. jeotermal 2. nükleer 3.
    Cevapla
  • Urfalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Güneş enerjisi konusunda devletin daha serbest bırakması lazım Japonya'da evlere zorunlu güneş paneli uygulaması geldi, devletin teşvik etmesi lazım ucuz kolay dışarıya döviz çıkmasını da engelliyor
    Cevapla
  • Mustafa Akif taha 1 yıl önce Şikayet Et
    Gavur diyorsa demekki yanlisimizi istiyor.daha fazla petrol ithal etmeliyiz .daha fazla termik kullanmalıyız,.rüzgar guneslen olmaz bu işler.bati büyümemizi istemiyor.ferasetli bakmak lazım.buyuk resmi görmek lazım.petrol kömür her zaman daha iyidir.bide bu rüzgar enercisine falan lgbt destek veriyo.dikkat edmek lazım.
    Cevapla
  • Çetin 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin devleti ve ona bağlı devlet ve sanayi şirketleri bundan 20 sene önce çok zeki ve uyanık ve ileri görüşlü karar aldı ve Milyarlarca Dollar Batterya ve Elektrikli araçlara güneş panelli ve rüzgar enerji sektörünü üretimine yatırım yapma kararı aldılar ve bügün alternatif enerji ve teknoloji üretim üsü olarak çin halk cumhuriyeti oldu! ABD ve Sayın Biden yömetimi "Inflation Reduction Act" kanunu ile çok zeki ve ileri görüşlü alternatif ve yeşil enerji yatırım geliştirme için karar aldılar! ABD Global olarak Çin ile rekabet etmek istiyor ise bu kararlar zaruri! Çünkü Petrol ve Gaz yatakları sonsuz değil ama rüzgar güneş ve yeşil enerji sonsuz ve yenilebilir!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle