Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması: Diğer ücretleri rahatlatacak bir düzeyde olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin "Asgari ücreti, diğer ücretleri de rahatlatacak bir düzeyde bir uzlaşmayla belirleyeceğiz. Toplantı bittikten sonra bir değerlendirme yaparak kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

GİRİŞ 14.12.2022 11:42 GÜNCELLEME 14.12.2022 15:07
Bu Habere 235 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret toplantısı öncesi önemli açıklamalarda bulundu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin EYT ile ilgili son günlerde konu olan yaş sınırı gelecek mi sorusuna da açıklık getirdi. Bakan Bilgin, "Teknik sorunla yaş arasındaki ilişki nasıl kuruldu bilmiyorum ama teknik sorun adı üzerinde kayıtlarla ilgili sorunlar var. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarından satır başları;

En zorlu şartlarda bile Avrupa’da resesyon sürecinin yaşandığı ortamda bile Türkiye’nin büyümesini sürdürmesi ve endüstriyel üretime dayalı büyümesini sürdürmesi Türkiye’nin sağlam zemine, üretim yapısına dayalı olduğunu, üretime dayalı stratejisini ortaya koyuyor.

ASGARİ ÜCRET FEVKALADE ÖNEMLİ BİR KURUMDUR

Büyümenin meydana getirdiği sorunların en önemlilerinden biri büyüme ve gelir dağılımı arasındaki ilişkidir. Bunu düzenleyecek mekanizmalar vardır. Serbest toplu pazarlık sistemi, bir diğeri ikinci toplantısını yapacağımız asgari ücret kurumudur. Asgari ücret fevkalade önemli bir kurumdur. Asgari ücret temel ücret haline geldi gibi ezberlenmiş söylem var bu doğru değil: Asgari ücretlilerin toplam ücretlilerdeki oranı yüzde 38 civarındadır.

DİĞER ÜCRETLİLERİ RAHATLATACAK BİR DÜZENLEMEYLE BELİRLEYECEĞİZ

Asgari ücret diğer ücretli çalışanların ücretlerinin de yukarıya tırmandırılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 50 ardından yüzde 30 artışlar ücretler arasındaki farklılaşmanın yukarı doğru gittiğini ortaya koymaktadır.

Bugünkü toplantıdan veya bu ay gerçekleştireceğimiz asgari ücretle ilgili işçi ve işverenle birlikte belli bir uzlaşma sağlayarak asgari ücret düzenlemesini diğer ücretlileri rahatlatacak bir düzenlemeyle belirleyeceğiz.

Bu defa da aynı şekilde geniş bir uzlaşma ile bunu gerçekleştiririz diye ümit ediyorum. Karşılaştığımız her sorunun çözülebileceğine ve Türkiye’nin bunu çözebilecek bir iradeye sahip olduğuna inanıyoruz. Bu tür projelerin daha mikro ölçeksi sorunların bir araya getirilerek çözülmesine, kayıt dışı istihdama dönük katkıların önemini bu bağlamda değerlendirebiliriz.

EYT İLE İLGİLİ SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ

Teknik sorunla yaş arasındaki ilişki nasıl kuruldu bilmiyorum ama teknik sorun adı üzerinde kayıtlarla ilgili sorunlar var. Sorunların çözüldüğünü söylüyoruz, bir sorun var değil, altyapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz.

İKİNCİ TOPLANTI BAŞLADI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısına başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık ediyor.

Basına kapalı toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşması bekleniyor.

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 235
  • engin 1 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakan haberiniz yok galiba patron asgari ücrete yapılan zamdan daha az yada hiç yapmayarak yıllar içerisinde herkesi asgari ücret yapıyor..incele biraz..çok var etrafımda....
    Cevapla
  • TC vatandaşı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hepsini kapsayacak derken hâlâ intibak 10 senedir 2000 den sonra emekli olanlar neden düşük maaş alıyor hâlâ kapsamıyor seçim çalışması nı vatandaş yapıyor
    Cevapla
  • emre19 1 yıl önce Şikayet Et
    Askeri ücret abartılıyor,enfilasyon artı üstü puan yapılmalı yoksa bu pahalılık bitmez aç gözlüler üst seviyeden malzemeye zam yapıyor ölçüleri yok. Serbest piyasayı adeta sehirliyorlar.
    Cevapla
  • Arif Efendi 1 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücreti düşürün 4000 çok bile bence işverenlere yük olmasınlar.
    Cevapla
  • Eyt çıkmalı. 1 yıl önce Şikayet Et
    Oyun oynanırken kural değişmez o zaman emeklilik 100 deseler kabul mu edilsin yâni eyt linin durumu bu o zaman kural neyse o yapılmalı kaldiki yaş şartı olmasa 10 milyon a yakın insanı ilgilendiren bir durum insanlar biraz maddi olarak rahatlar devlet halk için vardır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle