Asgari ücrette ilk rakamlar açıklanacak! Milyonlar bugünü bekliyordu

Milyonlarca çalışanın büyük bir heyecanla beklediği, İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün ilk rakamları açıklamak adına bir araya geliyor.

GİRİŞ 14.12.2022 09:21 GÜNCELLEME 14.12.2022 09:35
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Milyonlarca çalışanın gözü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün yapılacak ikinci toplantısına çevrildi.

İLK RAKAMLAR MASAYA GELECEK

Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan bu toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırılacak.

Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin, ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşacağı toplantıda, tarafların ilk rakamları da telaffuz etmesi bekleniyor.

Öte yandan, Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ'in, gelir vergisi tarifesinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması konularını da toplantıda gündeme getireceği öğrenildi.

VERGİ AVANTAJI YÜKSELECEK

Asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren son verildi.

Asgari ücrete kadar olan kazançlar vergi dışı kaldığı için yılın kalanında daha az vergi ödenecek. Brüt ücretle çalışan memur ve işçilerin yılsonuna kadar elde edeceği avantaj artacak.

Örneğin asgari ücretin 8500 liraya çıkması durumunda brütü 10 bin lira olacak. Vergi dilimlerinde değişiklik olmaması durumunda 10 bin liraya kadar olan kazançtan gelir ve damga vergisi alınmayacak.

Bu yıl brüt ücreti 12 bin lira olan çalışan ücretinin sadece aylık 2 bin liralık kısmı için vergi ödenecek

3 SENARYO ÖN PLANDA

Asgari ücrette 8 bin lira psikolojik sınır olarak görülürken, ortaya çıkan üç senaryo ve işverene maliyeti şöyle:

Net asgari ücret 8 bin liraya çıkarsa brüt asgari ücret 9bin 412 lira, işverene maliyeti de 11 bin 59 lira olacak.

Net asgari ücretin 8 bin 250 lira olması halinde brüt ücret 9 bin 705 lira, işverene maliyeti de 11 bin 404 lira, 8 bin 500 lira olması durumunda brüt ücret 10 bin lira maliyeti de 11 bin 750 lira olacak.

YÜKSEK ÜCRETTE DE DİKKATE ALINIYOR

Asgari ücretlinin "istisna olmasaydı ödeyeceği vergi tutarı" yüksek ücretlilerin vergi hesabında da eksi olarak dikkate alınırken, bordroda daha az vergi hesaplanıyor.

Vergi istisnası daha yüksek ücretlilerde de avantaj sağlıyor. Bu indirim yüksek ücretlilerin vergi hesabında da eksi olarak dikkate alınırken, ücret bordrolarında daha az vergi hesaplanıyor.

TÜİK İLE HAZİNE SUNUM YAPACAK

Bugün yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında TÜİK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri asgari ücretle geçimin de içinde yer aldığı ekonomik verileri paylaşacak.

İlk toplantıda tarafların masaya koyduğu anket ve beklenti tutarları psikolojik sınırın 8 bin lira olduğunu ortaya koydu.

İlk toplantıda işçi tarafı bu toplantıda "teknik" veriler olan kalori ihtiyacı, bunu karşılayacak besinlerdeki fiyat artışı, genel ekonomik değerlendirme gibi bilgileri talep etti.

Daha sonraki takvim belirlenmese de üçüncü, belki de dördüncü toplantının yapılması gerekecek.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi komisyon belirli bir aşamaya geldikten sonra Cumhurbaşkanının da devreye gireceği bir aşamaya gelinecek.

KAYNAK: SABAH
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 33
  • alemin 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücrete yapılan oranın altında bir zam alsın memurlar da o zaman görün şenliği, çıkıp da bana memurlar temmuzda da zam alıyor demesin kimse, geçen sene asgari ücrete temmuzda da zam yapıldı ki bu sene de öyle görünüyor!
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    ve böylelikle tüm memurlar asgari ücretli olur
    Cevapla
  • Maduro 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin para kazanan yerlerini ozellestireceginize, ssk yi ozellestirseniz, çok kara gecerdiniz, SGK yı ozellestirin gitsin, emekli olmak isteyen bireysel emeklilik yaptırsın....
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    En düşük emekli maaasıda 6000olması gerek
    Cevapla
  • Turk 1 yıl önce Şikayet Et
    En dusuk emekli maasi en az asgari ucret seviyesin olmasi gerekir ....
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    1000 TL için mi eleman çıkartacaksin
    Cevapla
  • Küçük esnaf 1 yıl önce Şikayet Et
    Lafın bana ise şayet....Evet, dükkan benim. İtirazın mı var..!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle