EYT'de geri sayım! 13 bin TL daha az ödeme fırsatı...Başvuru zorunlu

Sigorta başlangıcını, prim gün sayısını öne çekerek erken emekli olacakların maliyet artışından etkilenmemesi için 3 haftalık süresi bulunuyor. Böylece 18 ay askerliği borçlanan 13 bin lira daha az ödeme yapabilecek.

GİRİŞ 13.12.2022 08:18 GÜNCELLEME 13.12.2022 09:31
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Asgari ücrette yeni tarifeyle birlikte 1 Ocak 2023 itibarıyla doğum, yurtdışı ve askerlik borçlanmalarının maliyeti de artacak. Sigorta başlangıcını, prim gün sayısını öne çekerek erken emekli olacakların maliyet artışından etkilenmemesi için 3 haftalık süresi bulunuyor.

EYT kapsamında olup eksik primi bulunanlar borçlanma için dilekçe verip yasanın çıkmasını bekleyebilir. Sadece EYT'liler değil çalışanlar da borçlanarak emekliliklerini erkene çekebilir.

ASGARİ ÜCRETİN % 32'Sİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücret zammını belirlemek için yarın ikinci toplantısını yapacak. Asgari ücret artışı sadece bu ücretle çalışanları değil bütün kamuoyunu yakından ilgilendiriyor.

Yeni asgari ücretle beraber Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan borçlanmalar başta olmak üzere birçok ödeme kalemi artacak. Sigortalılar çalışmadıkları döneme ilişkin prim, hizmet sürelerini sonradan borçlanabilir.

Çalışan kadınlar doğum, erkekler askerlik, doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık, avukatlık stajını yapanların staj süreleri, kısmi süreli çalışılan aylara ait eksik süreler borçlanılabiliyor.

Borçlanma için ödenecek en düşük tutar asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek tutar da yüzde 32'sinin 7.5 katı kadar olup çalışanlar belirdikleri tutar üzerinden borçlanabilir.

EYT'LİLER DİLEKÇEYİ VERMELİ

EYT kapsamında olup eksik primi bulunanlar borçlanma için dilekçe verip yasanın çıkmasını bekleyebilir.

Yasa çıkınca da bir aylık süre bitmeden ödemesini gerçekleştirebilir. Bugün itibarıyla günlük 69 lirayla borçlanma imkânı bulunuyor.

Asgari ücretin yüzde 50 artması durumunda bugün 37 bin lirayla yapılabilecek olan askerlik borçlanması 55 bin liraya çıkacak.

Böylece 18 ay askerliği borçlanan 13 bin lira daha az ödeyecek. Tek çocuk için 720 günlük borçlanma 50 bin lira tutarken yeni yılda bu tutar 75 bin liraya yükselmiş olacak.

Bu yıl bir çocuk için 720 günü borçlanan da 25 bin lira az ödemiş olacak.

EYT OCAĞA SARKABILIR

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik düzenlemenin, aralık ayında görüşülmesi imkanının olmayabileceği bildirildi.

EYT düzenlemesi konusunda Meclis takvimi netleşmeye başladı. AK Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, EYT düzenlemesine ilişkin kanun teklifinin, 2023 yılı bütçe takvimi dolayısıyla aralık ayında görüşülmesi imkanının olmayabileceği ifade edildi. Teklifin, ocak ayında Meclise sunulması bekleniyor.

EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKER

Borçlanma eksik prim gün sayısına katkı sağlarken emeklilik yaşını etkilemiyor. Yaşı doldurup prim günü eksik olanların emekliliğini erkene çeker. Kadınlar üç doğum için 6 yıllık süreyi borçlanabiliyor.

Er ve erbaş olarak ya da yedek subay okulunda geçen süreler emeklilik için borçlanılabiliyor. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabiliyor. Askerlik borçlanması çalışılmaya başlamadan önceki süre için de yapılabiliyor.

HİZMET BORÇLANMASINDA BAŞVURU ZORUNLU

Hizmet borçlanması için başvuru zorunluluğu bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bizzat yapılan başvuruların yanında e-devlet kapısından online başvuru hizmeti de tercih edilebilir.

VERGİDEN İNDİRİLMESİ İSTENEBİLİR

Sigorta primlerini borçlanma yoluyla ödeyenler işyerine başvurarak ödedikleri borçlanmaya ilişkin primlerin gelir vergisinden indirilmesini talep edebilir.

Eğitim döneminde yapılan stajlar emekliliğe esas olan uzun vadeli sigorta primi olarak ödenmiyor. Bu nedenle sigorta başlangıcı kabul edilmiyor.

Ancak doğum borçlanmasında başlangıç olarak kabul ediliyor.

Staj sonrası doğum yapan kadın çalışanlar, tescil şartını yerine getirmiş kabul ediliyor.

 

KAYNAK: SABAH
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 75
  • Ankaralı Muhammed 1 yıl önce Şikayet Et
    9986 prim günüm 30 yıllık sigortalılık sürem var 48 yaşındayım işsizim EYT mağdurları adalet bekliyor
    Cevapla
  • ZaZaKi 1 yıl önce Şikayet Et
    gereksiz şeylere okadar çok para harcanıyor ki onları kesin 4 ml emekli edin en azından ortada para döner... emeklileri memleketine döndürme planları yapın... özellikle büyük şehirlerde...
    Cevapla
  • ZaZaKi 1 yıl önce Şikayet Et
    saçma sapan bir sistem geriside bozuk ileriside bozuk tek düzen bir sistem olmalı ... ssk bagkur tarım ayrı gayrı olmaz ... 10 sene sonra digerleri başlar bana haksızlık diye... sonra digerleri... herkese haksızlık...
    Cevapla
  • Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    52 yaşından önce emekli olmamalı biz 9 yıl yaş bekledik prim ödedik..6 milyon insan yaş bekledi kademeli olarak.. bu çok önemli ve hassas durum.
    Cevapla
  • Emek 1 yıl önce Şikayet Et
    Eski emekli yeni emekli maaş farklarına düzenleme ve en düşük emekli maaş askari ücret olmalı. daha adil düzenle bekliyoruz saygılarımla..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle