'Hiçbirisi fiyatlanmadı' dedi ve rakamı verdi: Altın fiyatları yeni rekoruna yöneldi!

Altın gram fiyatı, son dönemde Kur Korumalı TL mevduat nedeniyle dolar/TL'den desteğini büyük oranda yitirse de ons yönlü seyrini sürdürüyor. Hafta başında gram altın tüm zamanların rekorunu kırdı. Peki altın fiyatları daha yükselecek mi?

'Hiçbirisi fiyatlanmadı' dedi ve rakamı verdi: Altın fiyatları yeni rekoruna yöneldi!
'Hiçbirisi fiyatlanmadı' dedi ve rakamı verdi: Altın fiyatları yeni rekoruna yöneldi!
GİRİŞ 09.12.2022 16:16 GÜNCELLEME 09.12.2022 16:23
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Altın gram fiyatı için belirleyici olan ons altın, ABD Merkez Bankası'nın üst üste yaptığı 75'er baz puan faiz artırımları sonrası 1615 dolar seviyesine gerileyerek dip yaptı. Aynı dönemde gram altın fiyatı 945-960 TL bandına kadar çekildi.

FED SİNYALİ VERDİ ALTIN YÖNÜNÜ YUKARI KIRDI

Fed'in Kasım ayı toplantısı sonrası piyasalarda faiz artırımlarının yavaşlayacağı ve 2023'te sonlanacağı beklentisi hakim oldu. Bu durum altın için destekleyici unsur oldu. Nitekim ons altın 1800 dolara kadar tırmanırken gram altın buradan aldığı rüzgarla 1080 TL'yi gördü.

Altın piyasasındaki yaşanan bu hareketlilik sonrası, son dönemin en çok merak edilen konuları arasına 'Altın fiyatları 2023 yılında ne olacak' sorusu oldu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten dikkat çeken altın yorumları geldi. İşte o açıklamalar:

Fed artık faiz artırımlarını biraz yavaşlatıyor. Aralık ayı Fed toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışı bekliyorum. Piyasaların yüzde 70'i bunu fiyatladı. Bundan sonraki 2 toplantıda da 25 ve 25 baz puan faiz artışlarının yapılmasıyla beraber Mart ayı ile bu sürecin tamamlanacağını tahmin ediyorum.

ONS ALTIN FİYATI İÇİN 1830 DOLAR ÜZERİNE ATAKLAR SÜRPRİZ OLMAMALI

Zaten bu beklentinin fiyatlanmasıyla beraber altın ons fiyatı 1615 dolar düzeyinden 1800 dolar düzeyine kadar yükseldi. Sadece bu Fed yönlü haber akışıyla birlikte oldu bu. Burada altın ons fiyatı için 1830 dolar düzeyinin üzerine ataklar sürpriz olmamalı.

MERKEZ BANKALARI NEDEN ALTIN REZERVLERİNİ ARTIRIYOR?

Tabi ki resesyon ve enflasyon çok önemli bir faktör. Burada güvenli limanlara yönelim devam edecek diye düşünüyorum. Benim diğer önemsediğim bir etmen şu. 2023 yılında birçok ülke dijital paraları açıklayacak. Bu dijital paraları altına dayalı yapıyorlar. Bu nedenle son dönemde merkez bankaları rezervlerinde altın miktarlarını artırıyorlar.

ALTIN YATIRIMCILARI DİKKAT! 'HİÇBİRİSİ DAHA FİYATLANMADI'

Bunlar tabi altın fiyatları içerisinde daha fiyatlanmadı. Küresel enflasyon, resesyon, jeopolitik risk olmak üzere altını yükseltmesi gereken her şey 2022 yılında gördük ama altın olması gereken yerde değil. Çünkü bunların hiçbirisi fiyatlanmadı. Normalde 2000 doları yukarı yönlü kırması gerekirken ons altın aksine 1615 dolar düzeyine çekildi.

2023 yılında 2075 dolar tarihi zirve seviyesinin kırılacağını düşünüyorum. Şuanda Fed tarafından manipüle edilmeseydi altın ons değeri 2150 dolar olacaktı. Sanal ortamda sattılar. Fiziki ortamda topladılar.

2022 YIL SONU ALTIN FİYATLARI BEKLENTİSİ

2022 yıl sonu ons altın fiyatı için beklentim 1.860 dolar düzeyi. Bu minvalde gram altın için 1.150 TL seviyesini öngörüyorum.

Altının orta ve uzun vadeli yatırımcıya kazandırmaya devam edeceğini düşünüyorum. Gram altın son 20 yılda yüzde 6290 kazandırdı. Bu yıl gramında 310 lira kazandırdı. 2023 yılında da tekrar kazandırmaya devam edecek.

ALTIN YATIRIMCISI NE YAPMALI?

Altın fiyatları yükselişine daha yeni başladı. Bence yatırımcılar bozdurmak için acele etmemeli 2023 yılında son 20 yılda olduğu gibi gram altın yatırımcısına kazandırmaya devam edecek.

ALTIN İÇİN EN KÖTÜ SENARYO NE OLUR?

Altın fiyatları için bundan sonra kötü olabilecek tek şey yine Fed öncülüğünde merkez bankaları olabilir. Burada sanal ortamda satıp fiziki ortamda alarak altın fiyatlarını baskıladılar. Bunun dışında altının önünde bir kötü senaryo görmüyorum. Bununda artık gerçekleşme ihtimalinin yüzde 5 olduğunu düşünüyorum.

KAYNAK: SABAH
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 5
  • Felanca 1 yıl önce Şikayet Et
    1450 olacaktı hani
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Altının şu andaki enflasyona göre en az gramı 1200 1250 lira civarı olması gerekiyor. Hala çok düşük
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bütün zenginler ihracat fabrika iş yerleri niye yapsinki zaten issizlik çok olur zenginler parayı ya Altın yada Dolar yapar yine işsizlik devam eder
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Araç ve daire alanlar asıl kazandı altın gümüş sadece tl karşısında degerini korudu bundan sonrasıda mechul
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Altından gümüşten başka para yoktur..kağıttan vb şeylerden değer olmaz...hepsinden daha önemlisi akıl...akilida İslamla ortaya çıkar..yoksa malında kaznadikkarida kendine fayda vermedi der Allah cc
    Cevapla