En düşük memur maaşı 10.500 TL

Temmuz-Kasım döneminde gerçekleşen enflasyon farkı yüzde 15.11 oldu. Dün itibarıyla en düşük memur maaşı 9.105 liradan 10.500 TL’ye, en düşük memur emekli aylığı ise 7 bin liraya yükseldi

En düşük memur maaşı 10.500 TL
En düşük memur maaşı 10.500 TL
GİRİŞ 06.12.2022 09:16 GÜNCELLEME 06.12.2022 09:16
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Emekli, memur ve memur emeklisinin yılbaşında maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı netleşiyor. İlk 5 ayda gerçekleşen enflasyon farkı yüzde 15.11 oldu. TÜİK'in açıkladığı beş aylık enflasyona göre memur ve memur emeklileri enflasyon farkıyla birlikte yüzde 15.11, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de aralık ayı hariç yüzde 14.05 zammı garantiledi. Dün itibarıyla yüzde 15.1'lik artışla göre, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin liraya, en düşük memur maaşı da 9 bin 105 TL'den 10 bin 500 liraya çıkmış oldu.

3 OCAK'TA NETLEŞECEK
Türkiye İstatistik Kurumu tüketici fiyat endeksinin kasımda yüzde 2.88 arttığını açıkladı, yıllık enflasyon da yüzde 84.39 gerçekleşti. SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artırılacak.

Memur maaşları ve memur emekli aylıkları da temmuz ayında yapılan yüzde 7'lik toplu sözleşme zammına göre hesaplanan enflasyon farkıyla gelecek yılın ilk yarısında uygulanacak yüzde 8 toplu sözleşme zammına göre belirlenecek. Ancak en net rakam 3 Ocak'ta açıklanacak aralık enflasyonu ile netleşecek.

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında; yıllık enflasyonun yüzde 65.2 olması durumunda yüzde 16.05, yüzde 70.5 olması durumunda yüzde 19.75, yüzde 78.7 gerçekleşmesi durumunda da yüzde 25.45 zam söz konusu olacak.

YILLIK ENFLASYON SSK-BA-KUR EMEKLİ ZAMMI MEMUR MEMUR EMEKLİSİ ZAMMI
65,2 16,05 17,13
70,5 19,75 20,87
78,7 25,45 26,62

REFAH PAYI DA EKLENECEK
Edinilen bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı enflasyonun maaş ve aylıklarda yarattığı tahribatı gidermek için refah payı zammı için de çalışma yapıyor. Memurlara bu yılın ocak ayında yüzde 5 toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 2.5 ilave artış yapılmıştı. Refah zammının düşük aylıklara daha yüksek olmak üzere oransal artış şeklinde yapılması bekleniyor.

EMEKLİLERİN ALIM GÜCÜNE DESTEK
Bu yıl için 3.500 lira olan en düşük emekli aylığında da gelecek yıl için önemli artış bekleniyor. Yıl sonu enflasyon beklenti anketine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 20 olması durumunda en düşük emekli aylığı 3.500 liradan 4.200 liraya, yüzde 30 artış halinde de 4 bin 550 liraya çıkacak. SSK, Bağ-Kur emeklileri ocakta yüzde 25.47, temmuzda da yüzde 42.3 zam almıştı.

EK ÖDEMELER ARTACAK
Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaş ve aylıklarını 15 Ocak'ta alacak. Zamla birlikte ek ödeme de artacak. Kamuda maaşlar derece ve kademeye göre değişiklik gösteriyor. Maaş hesaplamalarında aile ve çocuk yardım ödeneği dâhil edilirken, bölgesel ödeme, ek ders ücreti, vekâlet ücreti, vekâlet ücreti, yabancı dil tazminatı gibi ödemeler yer almıyor.

KOMİSYON YARIN TOPLANIYOR
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek için ilk toplantısını yarın yapacak. Komisyonda işçi kesimini temsil eden Türk-İş, ekonomik göstergeleri komisyona sunacak. İşçi heyetinin komisyona, Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'ndaki rakamlar ve enflasyon verisinin yanında, ücretler üzerindeki gelir vergisi yüküyle ilgili taleplerini de sunması bekleniyor. Komisyonda Türk-İş adına işçi heyetinin başkanlığını Konfederasyonun Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak yürütecek.

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 5
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Ocakda zam verilecek. Çalışanlara emeklilere Az alana az gelecek çok alana çok gelecek aradaki uçurum yine yükselecek bu uçurum duzelmedikce biz merdivenin ayağına bir ayak daha koyarız yani enflasyonu koyarız refahı saglayamayiz. Bir kesim. rahat bir diğer kesim için zor olur memur emeklisi düşük maaş alır işçi emeklisi haddinden fazla alırsa olmaz
    Cevapla
  • Garip 1 yıl önce Şikayet Et
    En düşük memur kim hizmetli bir gün memurluk yapamaz yapmadığı iş kalmaz. İşçiden beter çalışır işçi emekli olur alır yedi yüz bin emekli ikramiyesi emekli maaşı olur on yedi bin hizmetli de emekli olur alır iki yüz bin ber ev dahi alamaz emekli masida olur yedi bin olduysa herkese mübarek olsun gelir dağılımındaki adaletsizlik giderilmesi bir türlü
    Cevapla
  • engin kaya 1 yıl önce Şikayet Et
    3500 lira maaş alan emekliler ölmek üzereler aç bırakıldılar
    Cevapla
  • Bitlis 1 yıl önce Şikayet Et
    Maaş aralarında büyük uçurumlar var, az maaş alana çok, çok maaş alan az verilmedikçe hiç bir anlamı olmaz
    Cevapla
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    reis memurlara enflasyon zammı hariç mart ayında seyyanen 2000 tl net zam yapılmalı tüm memurlara
    Cevapla