Kiracılar dikkat: Kira sözleşmeleri sözlü olarak da yapılabilir

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarla alakalı altın değerinde bilgiler paylaşan Avukat Şafak Baysal, kiracıların en büyük yanılgısının kira sözleşmelerini sadece yazılı olduğu yönünde bilgisi olduğunu söyledi.

Kiracılar dikkat: Kira sözleşmeleri sözlü olarak da yapılabilir
Kiracılar dikkat: Kira sözleşmeleri sözlü olarak da yapılabilir
GİRİŞ 22.11.2022 12:48 GÜNCELLEME 22.11.2022 12:50
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kiracının yaşadığı en büyük sıkıntının ise tahliye taahhütnamesi olduğunu kaydeden Baysal, “İstenildiği kadar kira ödemesi düzgün olsun, hiçbir eksiği olmasın, bunun sonucu ev sahibi lehine dönüyor. Bu senede benzetilebilir. Nasıl ki bir senede imza atıldığında sonuçları hüküm doğuruyor, tahliye taahhütnamesinin altına da kişi imzayı atınca böyle sonuçlar ortaya çıkıyor. Şuan Antalya Adliyesi’nde çok ciddi sayıda tahliye taahhütnamesine dayalı icra takipleri artış durumda” dedi.

Antalya Barosu’na kayıtlı Avukat Şafak Baysal, son zamanlarda artan ev kiralarıyla ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Baysal, ev sahibi ve kiracının yasal hakları, kira sözleşmesinde yanlış bilinenler, tahliye taahhütnamesi konuları ile özellikle evden çıkartılma gibi sorunlar yaşayan kiracılar için altın değerinde bilgiler paylaştı.

ELDEN KİRA VERİYORSANIZ MAKBUZ ALIN

Kirada herkesin dikkat etmesi gereken hususun kiranın elden ödenmesi olduğunun altını çizen Baysal, böyle bir durumda ispat yükünün ortadan kalktığını, ev sahibinin kötü niyetli olması durumunda da kiracının yapacak bir şeyi olmadığını söyledi. Bu konuda Antalya’da açılan pek çok icra dosyası olduğunu belirten Baysal, kiracıların elden ödeme yaparken karşılığında bir makbuz alması ya da banka yoluyla havale yapmaları tavsiyesinde bulundu.

KİRA SÖZLEŞMESİ SÖZLÜ OLARAK DA YAPILABİLİR

Kira sözleşmelerinin sadece yazılı olarak değil, sözlü olarak da yapılabileceğine vurgu yapan Baysal, “Eğer bir kira sözleşmesi yoksa, kişilerin kendi aralarında konuşma ve yazışmaları aralarındaki kira akdinin varlığına delalet eder. Burada, ‘Ben evimi sözleşmeli oturtmadım, istediğim zaman çıkarttırırım. Ya da tam tersi, ‘aramızda zaten sözleşme çıkarttıramaz’ gibi bakış açıları yanlış. Genelde sıklıkla yapılan hata, kira sözleşmelerinin yazılı olduğu düşüncesi var. Hayır, kira sözleşmeleri sözlü olarak da kurulabilir. Ödemelerin ne zaman yapıldığı, kira sözleşmesinin ne zaman kurulduğu önemli. Kişinin ne sıklıkla ödeme yaptığı, hangi tarihlerde bankalardan ödeme yapmış, bunlar vade günlerini belirleyebilir” diye konuştu.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE DİKKAT

Ev sahibinin kira oranında yüzde 25’in üzerinde bir artış yapamayacağına dikkati çeken Baysal, söz konusu fazla artışı kiracının yapmama hakkının olduğunu, ev sahibinin ise yasal bir hakkının olmadığını ifade etti.

Fakat kira sözleşmesiyle birlikte devreye sokulan tahliye taahhütnamesinin kiracı için büyük bir sıkıntı olduğuna işaret eden Baysal, “Ne yazık ki pratikte de tahliye taahhütnamesi dediğimiz bir sıkıntı var. Genelde kişiler bir eve geçerken, kira sözleşmesinin yanında tahliye taahhütnamesi de dolduruyor. Bu taahhütname doldururken herhangi bir tarih ve yazı olmadan doğrudan imza atılarak dolduruyor. Bunu da ev sahipleri elinde koz olarak kullanıyorlar. Şuan bir tahliye taahhütnamesini tarihlerini uygun tarihlerde işleme koyup, daha sonra bunu icraya veriyorlar. Altlarında kiracıların imzası olduğu için yine yapılacak bir şey olmuyor. Çünkü kayıtsız şartsız çıkacağını kabul etmiş oluyor. Bunu kiracılar bilmiyor.

‘Kiramı düzenli ödüyorum. Bir şey olmaz’ düşüncesiyle hareket ediyorlar. Tahliye taahhütnamesi başlı başına kiracının çıkacağını söyleyen bir veri. İstenildiği kadar ödeme düzgün olsun, hiçbir eksiği olmasın, bunun sonucu ev sahibi lehine dönüyor. Bu senede benzetilebilir. Nasıl ki bir senede imza atıldığında sonuçları hüküm doğuruyor, tahliye taahhütnamesinin altına da kişi imzayı atınca sonuçlar ortaya çıkıyor. Burada mağduriyet vatandaşın oluyor. Burada kiraya geçen vatandaşın tahliye taahhütnamesi imzalamaması, gerçek iradesi çıkma yönünde olacağı zaman tahliye taahhütnamesini imzalamalı. Şuan Antalya Adliyesi’nde çok ciddi sayıda tahliye taahhütnamesine dayalı icra takipleri artmış durumda” dedi.

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 12
  • isminiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim ne derse desin, ev sahipleri haklı. Kiracılar adeta ev sahiplerinin malını gasp ediyor, tahrip ediyor ve el koyuyorlar. Aklı olan evini asla kiraya vermez. Boş dursun daha iyi. En azından yıpranmamış olur. Yasalar maalesef haksızdan yana, güçlüden yanı ve son derece popülist. Hak, hukuk ve adalet bu şekilde olmuyor. Kiracılarda hiç vicdan falan da yok çünkü toplumsal ahlak yerlerde sürünür vaziyette.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimsenin evini gaspetmedim. Eve iyi bakıyorum, her yerlerini derledim topladım, bütün arızalarını para kesmeden giderdim, gücümün yettiğince evi iyileştirdim, sonra ne mi oldu? Evimin değeri arttı kirayı artır dedi, %230 eve yazıyla yüzde ikiyüz otuz artış yaptım. Apartmanda 8 yıldır her yeni giren kiracı ile aynı fiyatı ödedim iyi mi? Adı da gasp mı oldu? Basitçe insanlar ne kadar zam alıyorsa o oranda zam yapılırsa kiraya sorun olmaz. Lakin, evi yatırım aracı görüp gaza da gelip artırdıkça artırırsan herkes tepki gösterir. Boş tutacağın evi neden aldın? Sırf yatırım olsun diye, evi yatırım olmaktan çıkaracak adımlar atılmalı ve senin gibilerle de muhatap olunmamalı.
    Cevapla
  • suat 1 yıl önce Şikayet Et
    On numara hele birde ev sahibinin tarih kısmını haricen attığını böylelikle ispat ettirmesi durumunda evrakta sahteciliğe kadar gider
    Cevapla
  • aciz kul 1 yıl önce Şikayet Et
    kanunlar adil değil işlerine gelince Avrupayi örnek alıyorlar kira kanunu Almanyadan alsınlar ne kiracı nede ev sahibi mağdur olmaz kimse mahkemeye gitmez
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İlk kiralamada istenen tahliye taahütnamesi geçersizdir hükmü çıkarın o zaman. Kiralarken artık kafadan isterlerse nasıl ev bulacak insanlar? Taahütte de noter imzası ile tarih bulunmasını da zorunlu tutun bu durumda boş tarihli alıp istediği zaman kullanamazsın. Bunlar tali çözümler. Yabancıya konut satışını durdurun. Doları düşürün bak evler kendiliğinden düşer.
    Cevapla
  • İb 1 yıl önce Şikayet Et
    Tahliye taahhütnamesi ile kira sözleşmesi aynı gün imzalanması yasal değil. Eğer aynı gün imzalandığı ispatlanirsa geçersiz oluyor. Kiracı bu kağıda imza atarken tarih de atacak. Yada bir fotokopi kopyası alacak, tarihsiz olduğunu ispat edecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle