Akkuyu'da kullanılacak nükleer yakıt Mayıs 2023'te Türkiye'ye gelecek
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) kullanılacak yakıtın gelecek yıl mayıs ayının sonunda Türkiye'ye getirileceğini bildirdi.
Mersin'in Gülnar ilçesinde Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) yapımı devam ediyor.
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, çalışmaların geldiği aşamayı değerlendirdi.
Zoteeva, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 12. Uluslararası Nükleer Enerji Fuarı "Atomexpo 2022"de, Akkuyu NGS'de inşaat çalışmalarının programa uygun şekilde devam ettiğini söyledi.
"TAZE YAKITIN ÜLKEYE GETİRİLMESİ AŞAMASINA GELMİŞ OLACAĞIZ"
Santralde birinci reaktördeki çalışmaların yanı sıra diğer reaktörlerde de inşaatın eş zamanlı sürdüğünü belirten Zoteeva, "Gelecek yılı sabırsızlıkla bekliyorum. 2023'te tüm inşaat çalışmalarını tamamlamış olup, birinci güç ünitesinde taze yakıtın ülkeye getirilmesi aşamasına gelmiş olacağız." diye konuştu.
Zoteeva, nükleer yakıtın imalatı ve Türkiye'ye getirilmesi için önemli aşamalardan geçmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
YAKITIN İMALATI BAŞLADI
"Son 4 yıl içinde bu konuda şirket ve düzenleyici kurumlarımızın çok yoğun çalışmaları devam etmektedir. Nükleer yakıt, imal edilme aşamasında çok önemli süreçlerden geçiyor ve sıkı denetime tabi tutuluyor.
Nükleer yakıtın depolanacağı tesis hazır hale getirilmiş ve yakıtın imalatı başlamıştır. Bundan hareketle önümüzdeki yıl mayıs ayının sonunda nükleer yakıtın ülkeye sokulması bekleniyor. Bizim için de heyecanlandırıcı bir olay."
TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİNE YAPACAĞI KATKI 50 MİLYAR DOLAR
Nükleer santral projesi kapsamında genç ve uzman istihdamına devam edildiğini ifade eden Zoteeva, "Santralin işletmede bulunduğu sürede Türkiye'nin ekonomisine yapacağı katkı, 50 milyar dolar olarak öngörülmektedir. Bu projenin bölgeye olumlu katkısına bir örnek vermek istiyorum.
Taşucu, inşaat sahasına 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Son 3,5 yıl içinde konut fiyatları 6,5 kat artmıştır. Bu söylediklerimden hareketle bölgede emlak sektörüne yatırım yapmanızı tavsiye ederim çünkü ilerde görünüyor ki, konut fiyatları 12 kat artacak.
Santralin işletmede bulunacağı 80 yıl içinde elbette bölge ekonomisine çok önemli katkıları olacaktır." diye konuştu.
TÜM PROJE MALİYETİNİN YÜZDE 40'INA EŞ DEĞER
Zoteeva, Akkuyu NGS'de aktif ve pasif güvenlik tedbirlerinin bir arada uygulandığını belirterek, "Nükleer santralde güvenlik önlemlerine yapılan maliyet, tüm proje maliyetinin yüzde 40'ına eş değerdir. Güvenlik sistemlerine ne kadar önem verildiğini buradan da anlamak mümkün." değerlendirmesinde bulundu.
İLK REAKTÖR 2023'TE DEVREYE ALINACAK
AA'nın haberine göre, toplam 4 bin 800 megavat kapasiteye sahip ve dört reaktörden oluşacak Akkuyu NGS'de, ilk reaktörün 2023'te devreye alınması hedefleniyor.
-
Doğru sorarım 1 yıl önce Şikayet EtYav arkadaş hani bu Nükleer santrallerin yakıtı Dünyada en çok bizde bulunan TORYUM du? Yakıtı neden ithal ediyoruz onu anlamadımBeğen Toplam 1 beğeni
-
Neden bilmeden k 1 yıl önce Şikayet EtToryum reaktörleri teorikler nükleer reaktörlerde çogunlukla uranyum kullanılırBeğen Toplam 1 beğeni
-
selçuklu 1 yıl önce Şikayet EtBiz daha kömür madeni işletemiyoruz bir havalandırma pervanesi yüzünden 10 larca insan öldü. Soma halen unutulmadı. İnşallah bu nükleer santral işletme işini sıkı tutarlar. Yoksa vay halimize.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Türk 1 yıl önce Şikayet EtElhamdülillah... Böyle 50 ve 100 yıllık projelerin hayata geçmesi çok önemli... Allah sayılarını artırsın... Emeği Geçenlerden Allah Razı Olsun..Beğen Toplam 3 beğeni
-
vatanperver 1 yıl önce Şikayet Etbu nükleer santral yapımında çok geç kalındı. ilk bölümü 2023 ilk çeyreğinde devreye alınacaktı. Şimdi görünen o ki, bu zamana yetişmeyecek. hükümet seçimi kaybeder ise Allah korusun chp ve yandaşları bu eseri tıpkı anka park gibi çürümeye terk ederler. Rabbim bunlara fırsat vermesin inşaallahBeğen Toplam 11 beğeni
-
samimi 1 yıl önce Şikayet EtVatanimiz adeta reisin sayesinde sahlandi ,kimse durduramaz bizi artik.Beğen Toplam 8 beğeni