İş dünyasının EYT talepleri

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona yaklaşılırken iş dünyası taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'e iletti. İş dünyası ne istiyor? Kıdem tazminatına ilişkin önerileri ne? İşte iş dünyasının EYT talepleri...

İş dünyasının EYT talepleri
İş dünyasının EYT talepleri
GİRİŞ 22.11.2022 10:17 GÜNCELLEME 22.11.2022 10:48
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde geri sayım sürüyor. İlk etapta yaklaşık 1,5 milyon kişinin faydalanacağı düzenlemenin açıklanmasına kısa bir süre kala iş dünyası taleplerini açıkladı.

TİSK'in gündeme getirdiği talepler sonrası diğer çatı örgütleri de EYT düzenlemesine ilişkin açıklamalar yaptı.

İşveren tarafının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e ilettiği talepler netleşti.

İşverenler düzenlemenin işletmelere etkisi hakkında şu tespitlerde bulundu:

- 2023 yılında asgari ücret artışına bağlı olarak, emekli olacaklara yapılacak yüklü kıdem tazminatı ödemeleri işletmelerin finans ihtiyacını artıracak.

- EYT yasalaştığında firmalara göre değişmekle birlikte işgücü kaybı ortalama yüzde 20 olacak, işletmelerde 45-55 yaş kuşağında en yetkin gruptaki kıdemli ve nitelikli işgücü kaybı ortaya çıkacak.

- Sosyal Güvenlik Sistemi açığının azaltılması için önümüzdeki dönemlerde sigorta prim oranlarının yükseltilmesi gündeme gelebilecek.

- Emekli olanların istihdamının devam etmesi durumunda sosyal güvenlik destekleme prim oranı yüksek olduğu için işletmelerin prim yükü artacak.

- Emekli olanların yeniden çalışmaya başlamalarında, kayıt dışı çalışma talepleri sebebiyle kayıt dışı istihdam artacak.

İŞVERENLERİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

- Uygulama en az 1 yıl işsiz olanlardan başlamalı.

- Kademeli yaş düşürme ve benzeri modellerle, sigortalılık süreleri dikkate alınarak EYT emeklilik tarihleri yıllara yayılmalı.

- EYT sebebiyle emekli olacaklara ödenecek kıdem tazminatları için işletmelere düşük faizli ve uzun vadeli finansman imkanı sağlanmalı.

- Mevcut çalışanlara emeklilik hakkı verilecekse en az 8 haftalık ihbar süresi bildirimi getirilmeli.

- EYT sebebiyle emekli olacakların işten ayrılması sebebiyle istihdam teşviklerinde meydana gelebilecek kayıpların önlenmesi için düzenleme yapılmalı.

- Emekliliğe hak kazanan işçinin çalışmaya devam etmek istemesi durumunda emekli aylığı bağlanması için işyerinden ayrılma zorunluluğu kaldırılmalı.

- Emekliye ayrılanların, işletme ihtiyaçlarından dolayı istihdam edilebilmesi için sosyal güvenlik destekleme prim oranları düşürülmeli.

Düzenlemenin aralık ayı başında TBMM'ye sunulması bekleniyor.

KAYNAK: NTV
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Çanakkale 1915 1 yıl önce Şikayet Et
    Aç gözlü patronlar bir düşün işçinin yakasından devletin sırtından, Türkiye de modern kölelik var.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Asıl işci nankor
    Cevapla
  • murtaza 1 yıl önce Şikayet Et
    iş dünyası yiye,yiye doymadı, işçinin tazmineatınamı kaldı, aç gözlü haramzadeler, çok azı hariç.
    Cevapla
  • SERKAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim 12 bin bu dönemde oyle senın buyuttugun kadar buyuk bi para degil bu adam zıhnıyetten bozuklugundan degil sıkıntısından dolayı svans talep ediyor kıra ortalması 5/6 bin cıvarı faturalar en dusuk 1500/1750 arası bıde mutfak masrafı en az En dusuk 2000 eeee ne yapsın bu adam bide utanmadan eyt zıhnıyeti dıyorsun empatı kurmak lazım oyle işveren zıhnıyetiyle tıcari anlamda bakmamak lzım
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bende bu işverenin eyt çıkarsa tazminat sorunu olur sözünden birşey anlamadım. kardeşim bu adam bugün 15 senelik şimdiden nasıl öderim diyorsun eyt vurmazsa 20 senelik olduğunda emekli olunca nasıl oduceksin ozamandami devlet ödesin diceksin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle