Türkiye, yeni nükleer projeler için 2 ülke ile görüşüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, ikinci nükleer santral için Rosatom ile görüşme aşamasına geldiklerinin yanı sıra yeni bir nükleer proje için ise Güney Kore ile görüşmeye başladıklarını söyledi.

Türkiye, yeni nükleer projeler için 2 ülke ile görüşüyor
Türkiye, yeni nükleer projeler için 2 ülke ile görüşüyor
GİRİŞ 21.11.2022 17:15 GÜNCELLEME 21.11.2022 17:15
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Bu yıl 12’ncisi düzenlenen ATOMEXPO’nun genel oturumunda konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alpaslan Bayraktar, Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki faaliyetlerini anlattı.

Enerji üretimine dayalı temiz kaynaklara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “İlk tahminlerimize göre en az 16 ila 20 reaktöre ihtiyacımız var. Ya da Akkuyu'ya ek olarak, yüzyılın başında karbon nötr bir ekonomi olmak için 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var” dedi.

“KORELİ VE ABD’Lİ ŞİRKETLERLE GÖRÜŞMEYE BAŞLADIK”

Fukuşima’dan hemen sonra daha önce Japonya ile imzalanan işbirliği anlaşmasının sürdürülmemesi konusunda mutabakata varıldığını dile getiren Bayraktar, “Bu süre zarfında üçüncü nükleer santral için Çin hükümeti ile aktif olarak görüşmelere başladık ve halen görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

Ayrıca Koreli bir şirketle de yeni bir proje için görüşmelere başladıklarını ifade eden Bayraktar, “Aynı zamanda Rolls Royce ve NuScale, Holtec gibi bazı ABD'li şirketlerle de SMR'ler (küçük reaktörler) için görüşmelere başladık” şeklinde konuştu.

Sinop’ta kurulması planlanan santrallerle ilgili daha önce Japon hükümetiyle görüşmelere başlandığını hatırlatan Alpaslan Bayraktar, “Şimdi Akkuyu'daki ortaklarımız Rosatom ile görüşmelere başlama aşamasındayız. Ana fikir yine nükleere ihtiyacımız olduğu ve bunu daha rekabetçi hale getirmemiz gerektiği ve tabii ki Akkuyu'nun önümüzde harika bir örnek olduğu.” değerlendirmesinde bulundu.

RUSLARA ÇAĞRI: AKKUYU İÇİN YEREL TEDARİK ZİNCİRİNİ YENİDEN OLUŞTURMALISINIZ

Akkuyu ile Türkiye’nin çıtayı yükselttiğini ifade eden Bayraktar, “Öncelikli beklentimiz daha rekabetçi olmak. Tabii ki Akkuyu’da sahip olduğumuz daha sağlam bir yerelleşmeye ihtiyacımız var. Ancak bunun da ötesine geçmeliyiz. Bu arada yerelleştirme dediğimiz şey, ev sahibi ülkede nükleer ekosistem yaratmaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin üretim ve endüstri açısından büyük yetkinliğe sahip olduğuna değinen Bayraktar, “Projeyi gerçekleştirmek için çok sayıda yetenekli işgücüne, mühendise ve teknisyene sahibiz. Bu yetkinliği kullanmanız gerekiyor, ayrıca projenin tanıtımını hızlandırmanız, Akkuyu projesi için yeniden başladığımız bu yerel tedarik zincirini yeniden oluşturmanız gerekiyor.” dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Tokatlı 1 yıl önce Şikayet Et
    İNŞALLAH 2. Yi sonra 3.yu yaparız Nükleer santral tehlikeli diyenlerdeermenistan burnumuzun dibine mesamor santralini kurmuş gitsinler ona karşı çıksınlar
    Cevapla
  • Seyfettin Terzi 1 yıl önce Şikayet Et
    Enerji darboğazını kırmadan prangalardan kurtulmak zor.
    Cevapla
  • Mehmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Toryum kaynakları yönünden zengin bir ülke olarak bu madenin kullanılabildiği nükleer santraller inşa etmemiz ve ederkende bu teknolojiyi ülkemize kazandırmamız gerekiyor. Aksi halde bugün Rusa yarın Amerikalıya gebe kalıp dururuz.
    Cevapla
  • levent 1 yıl önce Şikayet Et
    dunya da toryum la calisan bir nukleer santral yok.toryumun nukleer yajit olabilmesi icin notron bombardimani ile daha kararsiz hale gelmesi gerekiyor bu islemin maliyeti ise uretiken enerjiden kat kat fazla.sen henuz icat edilmemis bir teknolojiyle santral kurulmasindan bahsediyorsun.bence konuyu arastirmalisin yokda bu paylasimlarin cok anlamsiz
    Cevapla
  • Talip önver 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun tam yol ileri....
    Cevapla
  • TÚRK 1 yıl önce Şikayet Et
    Santrale gerek yok heykel isteriz
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Selma hanım siz konuyu bence yanlış anlamışsınız. Sanata karşı değiliz,sanat için yapılmış heykelede. Ama malum cenah halka hizmeti sadece heykel dikmeye eş değer gördüğü için artık espiri konumuz oldu.Hepsi bu. Ayrıca sadece yurt dışında değil ülkemizde de gezip görülmeye değer heykeller var. Örn. Nemrut dağı
    Cevapla
  • Selma K. 1 yıl önce Şikayet Et
    Heykel güzel birşey sanat, keşke yurt dışındaki heykellerden olsa bizdede.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle