Güney Kore'nin savaş uçağında Türk imzası

SDT Uzay ve Savuma Teknolojileri Genel Müdürü Ömer Korkut, Güney Kore'nin 5'inci nesil savaş uçağı programının, uçaklar arası simülasyon verilerinin aktarılması, kol içi bilgilerinin paylaşılmasını sağlayan data linkini geliştirip, teslim ettiklerini söyledi.

Güney Kore'nin savaş uçağında Türk imzası
Güney Kore'nin savaş uçağında Türk imzası
GİRİŞ 21.11.2022 16:50 GÜNCELLEME 21.11.2022 16:51
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Savunma sanayi şirketlerinden SDT Uzay ve Savuma Teknolojileri’nin basın buluşması, şirketin ODTÜ Teknokent’teki yerleşkesinde gerçekleştirildi. SDT Uzay ve Savuma Teknolojileri Genel Müdürü Ömer Korkut, savunma ve uzay sanayii olanında faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Biz faaliyet alanlarımızı 4 ana grupta topluyoruz. Bunlardan ilki radar elektronik harp ve haberleşme sistemleri, diğeri görev sistemleri, üçüncüsü simülasyon sistemleri ve bilişim teknolojileri, son olarak da üretim programları" diye konuştu.

Data link alanında önemli projeler geliştirdiklerini vurgulayan Korkut, "Güney Kore’nin, bizim milli muharip uçak benzeri 5'nci nesil savaş uçağı programı var. Orada gömülü kol içi simülasyonu data linki, SDT tarafından geliştirildi ve toplamda 2 yer istasyonu, 19 adet de hava birimini bu projeye teslim ettik. Bu proje prototip aşamasında; ama ilk uçuşunu geçen aylarda yaptı. Önümüzdeki yıllarda da 120 adet seri üretim yapılmasını bekliyoruz. Bu 120 adet seri üretimde de bizim data linkimiz inşallah KF-21’de uçacak. O konuda Güney Kore ile görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Şirketin simülasyon konusundaki en önemi projelerinden birinin de Air Combat Maneuvering Instrumantation (ACMI) podu (Hava Muharebe Manevra Teçhizatı) olduğunu belirten Korkut, "Bu podu, bu yeteneklerle yapabilen sadece 3 ülke var. Birisi Amerika Birleşik Devletleri, diğeri İsrail ve üçüncüsü de biz olduk. 2014 yılında başlattığımız bir Ar-Ge projesi idi bu. 2018 yılında tamamladığımız 4 adet podu Hava Kuvvetlerimize teslim ettik. Bu pod Anadolu Kartalı eğitimlerinin omurgası. Bu pod toplamda aynı anda 200 uçağın içindeki data link vasıtasıyla haberleşmesini sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Geliştirilen bu ürünün Pakistan’a da ihraç edildiğini söyleyen Korkut, "Bu bizim önemli bir ihracat başarımız oldu. Tek kalemde Pakistan’a yaptığımız bir ihracat. Bu ihracatın diğer önemli hususu da Pakistan’ın kullandığı F-16’ların yanı sıra Çin’den aldıkları JF-17 savaş uçaklarına da bu pod entegre edilecek. Evet, Amerika’nın ve İsrail’in de podları var; ama bizim podumuz dünyada bir ilk olacak. Çünkü ne İsrail ne Amerika, Çin uçaklarına böyle bir podu entegre etmiyor. Tabii bu bize umut ediyorum ki daha yeni platformlarda da pazar payı açacak. JF-17’yi Pakistan dışında başka ülkeler de kullanıyor” dedi. 

KAYNAK: DHA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 11
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi ben anlayamadım bu uçak güney kore uçağı ama Türk tasarımı bir ürün kullandı.Yani Türkiyenin'mi uçağı oldu.
    Cevapla
  • cemalettin 1 yıl önce Şikayet Et
    senden bi cacık olmaz
    Cevapla
  • Ferhat akyol 1 yıl önce Şikayet Et
    Arabayı ürettik parçaları yerli değil dediniz her şeye bir kulp bulursunuz siz ucaguda yapsak ilk bir bahane bulursunuz hiç bı şey bulamasaniz barindaki viski İngiliz dersiniz
    Cevapla
  • ahmed.. 1 yıl önce Şikayet Et
    gurur verici bir olay, bir zamanlar f-16 larımızı modernize etsinler diye israile ve amerikaya yalvarıyorduk, şimdi kendi yazılımımızı teknolojimizi ihraç ediyoruz.. Allah bu vatana hizmet edenlerden razı olsun..
    Cevapla
  • Sakarya-Karasu.... 1 yıl önce Şikayet Et
    G .Kore'liler ; bu nasıl yerli diyormu acaba ???
    Cevapla
  • MAL Kılıçdaroğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani nerde İMZA? Hani gösterin!
    Cevapla
  • Aydemir. 1 yıl önce Şikayet Et
    Nufus memuru TC vatandasi diye sana zaten yalnis imza atmis.
    Cevapla
  • MSELİM 1 yıl önce Şikayet Et
    ıslak imza arıyor garibim. imza demek herhangi önemli bir paraçanın türk üretimi demek
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Güney Kore ve Japonya , Türk Birliği Teşkilatına dost ve müttefik ülkeler olarak katılabilirler .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle