Almanya şokta: 64 milyar euro buhar olacak

Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yüksek gaz ve petrol fiyatlarının bu yıl Alman ekonomisinde 64 milyar euro reel gelir kaybına yol açacağını belirtti.

Almanya şokta: 64 milyar euro buhar olacak
Almanya şokta: 64 milyar euro buhar olacak
GİRİŞ 08.11.2022 14:20 GÜNCELLEME 08.11.2022 14:22
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), tarafından yapılan “Mevcut enerji krizinde gerçek gelir kayıplarının belirlemesi” araştırmasının sonuçları yayımlandı.

Araştırmada, yüksek gaz ve petrol fiyatlarının Alman ekonomisinde milyarlarca avroluk reel gelir kaybına yol açtığı belirtilerek, bu yıl için reel gelir kayıplarının 64 milyar euro seviyesinde olacağı ve bunun da ülkenin Gayrisafi Yurt içi Hasıla'sının (GSYH) yüzde 1,8'ine denk geleceği tahmin edildi.

Geçen yıl söz konusu reel gelir kaybının 35 milyar euroyu geçerek, GSYH'nın yüzde 1’ini aştığına yer verilen araştırmada, gelir kayıplarının gelecek yıllarda devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

DAHA KÖTÜSÜ SADECE 2. PETROL KRİZİ DÖNEMİNDE GÖRÜLDÜ

Ifo İş Döngüsü Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Gelecek yıl yaklaşık 9 milyar euro veya ekonomik üretimin yüzde 0,2'si kadar reel gelir kaybının olacağını tahmin ediyoruz” ifadesini kullandı.

Wollmershaeuser, 2021-2023 döneminde yaklaşık 110 milyar euro veya yıllık GSYH’nın yüzde 3’ine kadar reel bir gelir kaybı oluşacağını vurgulayarak, “Bu rakamın daha yüksek olduğu tek zaman, ekonomik üretimdeki kaybın yüzde 4 olduğu 1979-1981 ikinci petrol krizi sırasındaydı. 1973-1974'teki ilk petrol krizinin yüzde 1,5'lik bir kayba neden olduğunu hesaplıyoruz” ifadesini kullandı.

Reel gelirdeki mevcut düşüşün önümüzdeki birkaç yıl içinde devam etmesini beklediklerini aktaran Wollmershaeuser, “Rusya'yı tedarikçi olarak kaybetmek, enerji fiyatlarının uzun vadede yüksek kalacağı anlamına geliyor. Ayrıca Almanya enerji ithalatına olan bağımlılığından bir gecede kurtulamayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 15
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Dusseldorf ta her eve güneş enerjisi hattı çekiyorlar sokak sokak her yeri kazıyorlar.Ormanların atıl olanlarını yağmalıyorlar,evlerinre imkanı olanlar şömüne yapıyor.
    Cevapla
  • Nevşin 1 yıl önce Şikayet Et
    Abartmayı almanya 2 dünya savaşı gördü çöktü mü?yok.Bundan mı çökecek?
    Cevapla
  • Ali aksoy 1 yıl önce Şikayet Et
    Keşke olsa,ekmeyini suyunu yedigimiz içtigimiz,dünya zengini...Milyarlar çuval içinde,al sana 100,al sana 200 milyar,denizde kum almanlada para,bankalarinda yatan nakit para,8 katrilyon ama!ama allah belasini versin,biz türklerin gururunu anlamaktan uzak kaldi,veyahut müslüman olduklari ve avrupalilari kizdirmamak için böyle karktersiz davrandi.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanya , halen fırsat varken , tüm önemli endüstri tesislerini Türkiye'ye konuşlandırmalıdır . Boş yere elektrik üretip tüketiyorlar . Neymiş , Kömür santrali elektrik üretecekmiş , Üretilen elektrik ile Volkswagen fabrikası otomobil yapacakmış , Makine ve Otomobiller , Hamburg limanından yüklenip , Avrupayı dolaşıp , Cebelitarıkdan geçip Ortadoğu'ya gönderilecekmiş . Volkswagen fabrikasını Türkiye'ye inşa etmediklerine pişman olmuşlardır . O fabrikalar çok elektrik tüketecek çok .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kayıp değil. Alman hükümetine yüksek gelir olarak geriye &dönüyor. %87 mozot vergisi var. Yani 1 avro da 87 kuruş vergi. Devlet batmaz. Batsada para basar. Coni Abileri gibi.
    Cevapla
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    Banane Almanya'dan....batsın gitsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle