Bakan Dönmez 'yüzde 97' diyerek duyurdu! Karadeniz gazında geri sayım başladı

Bakan Fatih Dönmez, "Karadeniz gazını karaya ulaştırmak için deniz altında yapılan boru hattı yüzde 97 tamamlandı. Mart sonuna kadar ilk gazı sisteme vereceğiz. Bunu herkes mutfağında kullanabilir hale gelecek'' dedi.

GİRİŞ 08.11.2022 12:31 GÜNCELLEME 08.11.2022 19:15
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Fatih Dönmez, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye'nin dünyadaki emsal merkezlere göre kaynak çeşitliliği açısından en zengin ülkelerden olduğunu söyledi.

Farklı ülkelerin Türkiye'den gaz alma taleplerinin olduğuna işaret eden Dönmez, "Kazan-kazan mantığında herkesin uzlaşabildiği, şeffaf bir pazar oluşturma hedefimiz var. Yıl sonuna kadar kendi haritamızı çıkaracağız. Ocak, şubat gibi kaynak ülkeleri ve kullanıcı ülkeleri bir araya getirmek suretiyle pazarın işletilmesi için gerekli olan görüşleri alacağız ve bunları hızlıca devreye koyacağız" diye konuştu.

Dönmez, son günlerde enerji diplomasisi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya ve Endonezya'nın aralarında bulunduğu ülkeleri ziyaret ettiklerini anımsatarak, "Üçüncü ülkelerle beraber çalışılabilir. Afrika başta olmak üzere pek çok ülkede bizim denizdeki operasyon kabiliyetimizi artırmaktan dolayı teklif geliyor. Cezayir'le görüşmemiz olacak, onlar da bizi davet ettiler. Bu ülkelerle bir karşılıklı iş birliğini masaya yatırdık, en kısa sürede meyvelerini alacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRAL İÇİN YER TESPİTİ YAPILIYOR

Nükleer enerjinin gelecek dönemde Avrupa'nın ve gelişmiş birçok ülkenin temiz enerji kaynağı olarak öne çıkacağına dikkati çeken Dönmez, "Akkuyu'da çalışmalar devam ediyor. Orada 4 santral yapıyoruz. 4 reaktör 4 santral demek. İlk reaktörü önümüzdeki yılın sonuna doğru işletmeye alacağız. Birer yıl arayla diğer reaktörleri devreye alacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, Akkuyu ile başlayan Türkiye'deki nükleer enerji santrallerinin Sinop ve Trakya ile devam edebileceğini belirterek, "Buralarda çalışmaları devam ettireceğiz. Türkiye'nin enerji talebini planlama çalışması yapıyoruz. Trakya'da yer tespiti çalışmaları devam ediyor. Biz yer tespitlerini yaparak muhtemel nükleer projelerin lokasyonlarını vermiş olacağız" diye konuştu.

DENİZ ALTINDA BORU HATTI ÇALIŞMALARI YÜZDE 97 TAMAMLANDI

Karadeniz'de Sakarya gaz sahasında çalışmaların devam ettiğini belirten Dönmez, şunları kaydetti:

"Denizdeki boru hattı çalışmaları yüzde 97 tamamlandı. Önümüzdeki hafta içerisinde kablolama çalışmalarını tamamlayacağız. Hedefimiz 10 üretim tesisi açmaktı, 9'u tamamlandı. Mart sonuna kadar ilk gazı sisteme vereceğiz. Herkes mutfağında bunu kullanabilir hale gelecek. Karadaki çalışmalar devam ediyor. BOTAŞ oradan çıkan gazı şebekeye bağlayabilmek için boru hattı çalışması yapıyor, o da bu ay içerisinde tamamlanacak."

Dönmez, sahada yeni keşif olabileceğine işaret ederek, "Sakarya gaz sahası ve Amasra'da uluslararası firmalara sahanın rezerv değerlendirmesini yapan bir çalışma yürütüyoruz. Şu anda gelen öncü bilgiler oradaki mevcut rezervin daha yukarı yönlü güncelleneceği şeklinde. Yeni keşiflerle artış olabilir, hem de mevcut sahadaki yeni değerleme çalışmalarıyla artış olabilir" ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR ELEKTRİK DEPOLAMA İÇİN KULLANILABİLECEK

Elektrikli araçlar konusunda toplam 3 bin 640 şarj istasyonunun devreye alındığını aktaran Dönmez "Burada ideal nokta şu: Şehir içlerinde 25 kilometrelik alanda en az bir istasyon, şarj noktası. Şehirler arasında yerleşimin yoğun olmadığı yerlerde de 50 kilometrelik alanda bir şarj istasyonuna ihtiyaç var. Tüm çalışmalarımız da bu yönde gidiyor" diye konuştu.

Dönmez, elektrikli araçların bir akıllı cihazın ötesinde elektrik depolama maksadıyla da kullanabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İleride belki bu araçlar, bataryaları üzerindeyken başka amaçlarla da kullanılabilir. Bunun da çalışmalarını yapmamız lazım. Sizin elinizde aslında sadece araç yok. O araçla belki de 50 kilovat ile 100 kilovat arası depolanmış bir elektriğiniz de var. Siz sistemde ihtiyaç olduğunda bu aracınızla elektrik de satabileceksiniz."

Bakanlığın bu alanda bir teknik çalışma yürüttüğüne değinen Dönmez, "Biz lisanssız elektrik üretimi yaptırıyoruz. Evlerinizde, iş yerlerinizde, çatılarınızda var. Bu arabalar çoğaldıkça elektrik depolama hizmeti yapmak suretiyle bunu da sağlayabileceksiniz. Dolayısıyla sistem dengesini çok daha stabil hale getirmiş olacağız" dedi.

KAYNAK: TRT HABER
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 43
  • Bir umut 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanımıza çağrımız kastamonu doganyurt ile Cide arasında kerempe burnu deniz feneri açıklarında gaz olduğu bilinmekte 30 yıl önce yasli bir amcamız anlatmıştı gaz olduğu yuzde yüz araştırılmasını istiyoruz
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Reisin acil olarak Putinle görüşerek bize verdikleri gazın ucuslattırılması
    Cevapla
  • Rmzn 1 yıl önce Şikayet Et
    80 Yıldır Görmediğimiz hizmetleri Son yıllarda görmeye başladığımız dan ötürü bazılarında baş ve gaz ağrısı yapıyor belli. Hayırlı olsun Ülkemize, Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ugur yokta, insaAllah hayirli olsun. : )
    Cevapla
  • suphi 1 yıl önce Şikayet Et
    şakamı bu mart sonunda gazı neyapıyım zaten kış bitmiş oluyor
    Cevapla
  • Envers 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlardaki kafa A4 kağıdı gibi efil efil ediyor. Reis gaz arar bunlar derki günlük arama masrafı bukadar bulur getirir e kış bitince ne işimize yarar.
    Cevapla
  • F b 1 yıl önce Şikayet Et
    Beyne bak sen doğal gazı sadece ısınmak içinmi kullanıyorsun yazık La sana
    Cevapla
  • Beto 1 yıl önce Şikayet Et
    Denizden çıkıyor yaş olur yanmaz sen kullanma
    Cevapla
  • Tırrek 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Allah lazım değilse söyle çıkarmasınlar boşuna
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeni ekonomi modeli bu,her şeye zam yap daha fazla vergi al kasa dolsun.Sanki seneye kışın daha mı ucuz olacak?
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    gelecek sene ölecek misin ya da kıyamet mi kopacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle