Çin'in tekelini kıracak keşif!

Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları tetrataenit üretmek için çığır açan bir yöntem geliştirdiler. Keşif onaylanırsa, Çin'in nadir toprak metalleri üzerindeki tekelini kırabilir.

Çin'in tekelini kıracak keşif!
Çin'in tekelini kıracak keşif!
GİRİŞ 26.10.2022 19:02 GÜNCELLEME 26.10.2022 19:02
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Nadir toprak elementleri, günümüzde kullanılan birçok elektronik ve mekanik cihazların önemli bir parçası ancak yetersizdirler. Nadir toprak elementleri arasıda yer alan kozmik mıknatıslar rüzgar türbinlerinden elektrikli arabalara kadar her şey için hayati önem taşıyor.

OLUŞMASI MİLYONLARCA YIL SÜRÜYOR

Sorun şu ki, tetrataenit bulmak zor, çoğunlukla milyonlarca yıl sürdüğü düşünülen göktaşı örneklerinde ortaya çıkıyor. Bu nadir toprak yerkabuğunda aslında nadir olmasa da, madenciliği çok zor. Bunların üretimleri şu anda Çin'de yoğunlaşıyor ve bu da tedarik endişelerine yol açıyor.

BİLİM İNSANLARINDAN ÇIĞIR AÇACAK KEŞİF!

Bilim insanları umut verici bir alternatif bulduklarını duyurdu. Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları tetrataenit üretmek için çığır açan bir yöntem geliştirdiler.

Normalde oluşması milyonlarca yıl süren bir "kozmik mıknatıs" artık laboratuvarda saniyeler içinde üretilebilecek.

ÇİN TEKELİ KIRILACAK

Araştırmanın baş araştırmacısı Profesör Lindsay Greer, "Nadir toprak yatakları başka yerlerde var, ancak madencilik operasyonları son derece yıkıcı: Az miktarda nadir toprak elde etmek için büyük miktarda malzeme çıkarmanız gerekiyor. Gerek çevresel etkileri gerekse Çin'e olan yoğun bağımlılık nedeniyle, nadir toprak elementleri gerektirmeyen alternatif malzemeler için acil bir arayış var" dedi.

Keşif onaylanırsa, Çin'in nadir toprak metalleri üzerindeki tekelinin kırabilir.

Bu nedenle, bilim adamları, eski pillerden ve elektronik cihazlardan nadir toprakları geri dönüştürmenin, bunları atık su gibi yeni kaynaklardan çıkarmanın ve benzer işlevleri yerine getirebilecek daha yaygın mineraller bulmanın yollarını araştırıyorlar .

Yeni çalışmada, Cambridge'den araştırmacılar, tetrataenit adı verilen umut verici bir alternatif araştırdı. Bu mineral, nadir toprak mıknatıslarınınkine benzer manyetik özellikler veren, istiflenmiş bir kristal yapıda düzenlenmiş bir demir ve nikel alaşımıdır. Elbette avantajı, demir ve nikelin bulunmasının çok daha kolay olmasıdır.

ARTIK MİLYONLARCA YIL BEKLEMEMİZ GEREKMEYECEK

Laboratuvarda yapay olarak üretmeye yönelik önceki girişimler bir miktar başarı gösterdi, ancak teknikler ölçeklenebilir değil.

Tetrataenitin göktaşı örneklerinin daha yakından inceleyen ekip, belirli miktarlarda demir, nikel ve fosforu karıştırdılar ve tetrataenitin daha hızlı - esasen saniyeler içinde - oluştuğunu buldular.

Greer, "O kadar şaşırtıcı olan şey, özel bir işleme gerek olmamasıydı: alaşımı erittik, bir kalıba döktük ve tetrataenite sahip olduk. Bu alandaki görüş, ekstrem bir şey yapmadığınız sürece tetrataenit elde edemeyeceğinizdi, çünkü aksi takdirde, oluşması için milyonlarca yıl beklemeniz gerekecekti. Bu sonuç, bu materyal hakkında düşündüğümüzün tam aksini temsil ediyor" dedi.

Ekip, bu keşfin nadir toprak mıknatıslarına uygulanabilir bir alternatife yol açabileceğini söylüyor - ancak bu şekilde oluşturulan tetrataenitin bu mıknatıslarda çalışıp çalışmayacağını kontrol etmek için daha fazla çalışma yapılması gerekecek.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 16
  • Fikret 1 yıl önce Şikayet Et
     Çin malı neden bu kadar ucuz ve rekabetçi bir düşünen varmı? Köle gibi insanları zorla calıştırıyor ve sosyal standard yok! Herkez "China Forced Labour" "Xinjiang Forced Labour" "Xinjiang Police Files" arasınlar! Yada Google Iile amazon da yada kitapyurdun da şu kitapı arayıp okumaya tavsiye ederim" Baş Tanık": Doğu Türkistanlı Bir kadının Çin'in toplama Kamplarından kaçışı" yazar "Sayrabul Sauytbay" Ingilizce "The Chief Witness". Almanca "Die Kronzeugin" Dinsiz kitapsız komunist çinlilerin soydaşlarınızı yaptıkları zulüm dehşet verici!
    Cevapla
  • Bandırmalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu bizim nal bulan köylünün hikayesi gibi... Yolda bir nal bulmuş, " iş 3 nal ile bir at'a kaldı " demiş...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tabiki kimseye muhtaç olmamak lazım petrole doğalgazada çare bulunması lazım
    Cevapla
  • Aklınyolu 1 yıl önce Şikayet Et
    Milyonlarca yıl gerektiğini labaratuvarda gozlemleyip de mi buldunuz. Birisi bir laf ortaya atıyor hepiniz inanıyorsunuz delilsiz. Bir de bilim adamıyız diye geçinirsiniz. Milyon sene geçse de bir sene geçse de kendisine müdahale edilmezse değişmiyor.
    Cevapla
  • Soner Sahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Hep hikaye bunlar yani adamlar demek istiyor ki Cin insanlarin dusmani biz ise dostuyuz halbu ki asil insanlik dusmani batinin ta kendisidir
    Cevapla
  • @Soner Şahin cevap 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi oradan Çin dostu sevdalısı! Sen bir kere kere "Xinjiang Police Files" ara! Yada Google Iile amazon da yada kitapyurdun da şu kitapı arayıp okumaya tavsiye ederim" Baş Tanık": Doğu Türkistanlı Bir kadının Çin'in toplama Kamplarından kaçışı" yazar "Sayrabul Sauytbay" Almanca "Die Kronzeugin" Ingilizce: The Chief Witness Dinsiz kitapsız komunist çinlilerin soydaşlarınızı yaptıkları zulüm dehşet verici!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle