Dünya petrolü doğal gazı bırakıp bunun peşine düştü: Fiyatı dudak uçuklatıyor

Küresel ölçekte artan petrol ve doğal gaz fiyatlarına karşı çok sayıda ülke geleceğin petrolü olan hidrojen gazına yöneldi. Ülkeler hidrojen teknolojileri için dev bütçeler ayırıyor.

Dünya petrolü doğal gazı bırakıp bunun peşine düştü: Fiyatı dudak uçuklatıyor
Dünya petrolü doğal gazı bırakıp bunun peşine düştü: Fiyatı dudak uçuklatıyor
GİRİŞ 25.10.2022 08:16 GÜNCELLEME 25.10.2022 09:44
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Dünya genelinde devletler, geleceğin petrolü olarak bilinen hidrojen için komşularıyla anlaşmalar imzalıyor. Birçok ülkenin hayati bir parça olarak gördüğü gazın üretimi, depolanması ve kullanımı için kümelenmiş olan "hidrojen merkezleri" kurmaya yönelik milyarlarca dolar değerinde federal fon sağlayamaya başlandı. Söz konusu gaz üretimine ilişkin ne kadar geniş bir rol oynanması gerektiği ise tartışma konusu oldu.

PETROL VE DOĞAL GAZIN TAHTINI SALLADI

ABD Enerji Bakanlığı, ülke genelinde yer alacak geçen yılki iki partili altyapı yasasından, "temiz hidrojen üreticileri ağı, potansiyel temiz hidrojen tüketicileri ve yakın çevrede bulunan bağlantı altyapısı ağı" olarak tanımlanan 10 adede kadar bölgesel temiz hidrojen merkezini finanse edebilecek 7 milyar dolar ayırmayı planladı.

Enerji departmanı, "H2Hub'lar, ülke genelindeki toplulukların temiz enerji yatırımlarından, iyi ücretli işlerden ve iyileştirilmiş enerji güvenliğinden yararlanmasına yardımcı olmada merkezi bir itici güç olacak." İfadelerini kullandı. Geçen ay bir haber bülteni, federal nakit infüzyonunu DOE'nin tarihindeki en büyüklerden biri olarak nitelendirdi.

Söz konusu bu para havuzu, temiz bir hidrojen üretimi vergi kredisi oluşturan ve karbon yakalama vergi kredilerinde büyük değişiklikler getiren Enflasyon Azaltma Yasası'ndaki hükümlere katılıyor ve bu da hidrojeni artırabilir.

YENİ İŞ FIRSATLARI SUNUYOR

ABD Enerji Bakanlığı, temiz hidrojenin ABD ekonomisini karbondan arındırmaya nasıl yardımcı olabileceğine inanıyor.

Colorado Eyalet Üniversitesi'ndeki Enerji Enstitüsü'nün Makine Mühendisliği Profesörü ve Yönetici Direktörü Bryan Willson, "Bazı eyaletler iklim hedefleri tarafından motive edilecek. Hidrojen, bu iklim hedeflerine ulaşmak için önemli bir araçtır, "dedi. Projeni yeni iş imkânlarına değinen Bryan Willson "Diğerleri gerçekten ekonomik kalkınma tarafından motive ediliyor ve hidrojen muazzam bir yeni iş fırsatını temsil ediyor." İfadelerini kullandı.

Kâr amacı gütmeyen Great Plains Enstitüsü'nde karbon yönetimine odaklanan kıdemli bir politika yöneticisi ve Cumhuriyetçi Wyoming Hükümeti'nin eski danışmanı Matt Mead Matt Fry, muhafazakar devletlerin bile karbon yakalama ihtiyacı ve değişen iklimin bariz etkileri konusunda ortaya çıktığını söyledi.

Ayrıca Matt Fry, "Yapmamız gereken şeyin bu olduğunu biliyoruz. Daha fosil yakıt temelli bir ekonomiden daha elektrikli bir ekonomiye geçiş yaparken hidrojeni kullanacağız." dedi.

 

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 10
  • efe 1 yıl önce Şikayet Et
    Karadenizde yada denizlerdeki methanhydrat başka arabada kullanılan hydrojen baska karistimayin
    Cevapla
  • Giresunlu sabri 1 yıl önce Şikayet Et
    Şampiyon fener,gerisi traş
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Karadeniz kıyılarımız boyunca sahip olduğumuz Hidrojen Sülfür rezervleriyle bu açıdan da parlak bir gelecek Türkiye'mizin olacak inşallah...
    Cevapla
  • Paşa 1 yıl önce Şikayet Et
    Yok yaw, biz onlarıda zarar fiyatına satarız…
    Cevapla
  • Hasanbb 1 yıl önce Şikayet Et
    2 haftadır hidrojen jeneratörüyle ilgili çalışıyorum. GES kuran fabrikalar için çok iyi. Ama normal bir fabrika için karlı değil. Çünkü yatırım ve işletme maliyeti fazla. Örneğin 1 m3 hidrojen için kabaca 5,2 kw elektrik gerekiyor. GES varsa gir patron bu işe yoksa zor. Ayrıca yerli mühendislik firmaları çok çok gerideler. Üniteler Avrupada geliyor. 44 m3/s lik bir jeneratör 350-400 bin avro. Türk firmalar bu işe el atmalı. Hatta Togg hidrojen motorunda çalışmalı. Gelecek hidrojende
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Petrol doğalgaz olduğu sürece hiç kullanılabilirliği yok.Avrupa 30 yıldır çalışıyor..Akademik çalışma yapılabilir ancak..
    Cevapla
  • Süleyman 1 yıl önce Şikayet Et
    Hasan bey bilgilenmek amaçli yaziyorum en kolay hidrojen sudan mı elde ediliyor. (en ucuz en hizli)
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    zamanında kımse kıymetimizi bilmedi herkes bırakmak zorunda kaldı meslegıni
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle