Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci "Çakır'ın yıl sonunda ilk atışlı testi yapılacak. Kızılelma'dan da kullanılacak." dedi.

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, CNN TÜRK'te 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Roketsan 1988 yılında kuruldu.  Roket sanayi olarak kuruldu. Ancak şu an güdümlü füze geliştiriyor. 4 bine yakın kişi çalıştırıyoruz. Türkiye'nin en büyük 3 AR-GE kurumundan biriyiz.

Hedefimiz 2025'e kadar 1 milyar doların üzerinde ciro. İhracat bizim için çok önemli. Roketsan'ın ürün portföyünü geliştirmek için çalışıyoruz."

AKILLI MÜHİMMATLAR NE AŞAMADA? 

Akıllı mühimmatlar uzun  mesafelerden noktasal olarak etkisiz hale getirilen ürünler.  Akıllı mühimmatlarla dengeleri değiştirdik. Roketsan'ın en büyük avantajı sensörler... Dünyadan binden fazla iş ortağımız var. Türkiye'nin geneline yayılmış bir iş ortaklığımız var.

"KIZILELMA'DAN DA KULLANILACAK"

Çakır'ın yıl sonunda ilk atışlı testi yapılacak. Kızılelma'dan da kullanılacak. Deniz araçlarında da ciddi çalışmalar ortaya koyuluyor. Başarıyla bir gemisavar füzesi olarak Çakır kullanılacak. İkinci mobil kıyı sistemi hayata geçiyor. Çok daha ciddi bir kabiliyet ortaya çıkmış olacak.

SEYİR FÜZESİ ÇAKIR'IN ÖZELLİKLERİ

Seyir Füzesi ÇAKIR; kara ve deniz hedeflerine karşı kullanıcıya operasyonel olarak geniş alternatifler sunuyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan ÇAKIR’ın hedefleri arasında su üstü hedefler, kıyıya yakın kara ve su üstü hedefleri, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.

Kale Arge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbo-jet motora sahip ÇAKIR, tasarımının getirdiği çeviklik sayesinde; görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor. ÇAKIR, hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığı ile hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sunuyor. Gelişmiş ara safha ve terminal güdüm sistemleri ile ÇAKIR, hedeflerine tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle angajman sağlayabiliyor. Ağ tabanlı veri-bağı sayesinde hedefe ilerlerken kullanıcı seçimine bağlı olarak, hedef değiştirme ve görev iptaline de olanak sağlıyor. ÇAKIR’ın en dikkat çeken özelliklerinin başında ise platformda çoklu taşımaya imkân veren tasarımı ve sürü konseptinde görev icra yeteneği geliyor. Çok sayıda mühimmatla koordineli taarruz imkânı veren sürü konsepti ile düşmanın savunma sistemlerinin aşılması kolaylaşırken, bir ya da birden fazla hedefte yüksek etkinlik sağlanıyor. Radar soğurucu özellikli özgün gövde tasarımı sayesinde ÇAKIR yüksek beka kabiliyeti sunuyor. Deniz üzerinde su sathına çok yakın uçuş, kara üzerinde ise arazi maskeleme kabiliyetlerine ek olarak radar soğurucu gövde yapısı ile düşman hava savunma sistemleri tarafından tespit edilebilirliğini asgari seviyeye indiriyor. Karıştırmaya dayanıklı GNSS ve altimetre destekli ataletsel navigasyon sistemi ile yoğun elektronik karıştırmanın olduğu durumlarda da seyrine devam edebiliyor.

Yorumlar 39 Yorum Var
  • Trabzon 1923 25.10.2022 16:22
    Türkiye olarak çok acil uzun menzilli nükleer başlıklı balistik füzeler üretmek zorundayız.
  • Hacemerli 24.10.2022 19:23
    Çok, çok guzel. Tanri Turku korusun!!
  • Sivas 58 24.10.2022 10:19
    Maşallah, maşallah, maşallah... Allah devamını getirsin inşallah. Durmak yok, yola devam...
  • Vatandaş 24.10.2022 09:31
    Allahtan seçim var yoksa hiçbir şey üretemeeceğiz sanırım
  • Kadıoğlu 24.10.2022 09:31
    Maşallah maşallah rabbim yolunuzu zihninizi daha güzel buluşlara açık etsin inşallah amin. Emeğinize yüreğinize sağlık. Varolsun Türkiye'm
Daha fazla yorum görüntüle