ABD ekonomisinin çöküş tarihini açıkladı: Yüksek faizin acısı çıkıyor

Yüksek faiz ABD'yi vurmaya hazırlanıyor. Enflasyona karşı atılan agresif faiz artışları için ekonomistlerden peş peşe resesyon uyarıları gelirken, ABD ekonomisinin 6-9 ay içerisinde kesin bir şekilde resesyona girmesi bekleniyor.

GİRİŞ 11.10.2022 10:43 GÜNCELLEME 11.10.2022 10:46
Bu Habere 181 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yükselen enflasyonlara karşı, faizi ilaç olarak gören çoğu merkez bankası agresif faiz artışlarına gitti. Şimdi ise bu faiz artışları dünyayı derin bir resesyon kriziyle karşı karşıya bırakmak üzere... Türkiye ise çoğu ülkenin aksine bu süreçte büyümeye odaklanarak, faizleri indirme yoluna gitti...

Türkiye yeni bir hazırlık yapıyor: TCMB'den gelen 2 faiz hamlesinin perde arkasıTürkiye yeni bir hazırlık yapıyor: TCMB'den gelen 2 faiz hamlesinin perde arkası

ABD EKONOMİSİ İÇİN ZOR GÜNLER GELİYOR

JP Morgan CEO'su Jamie Dimon, ABD ekonomisinin ve küresel ekonominin gelecek yılın ortasına kadar resesyona girme ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

JP Morgan CEO'su Jamie Dimon

Dimon, hızlı yükselen faiz, artan enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı, Fed'in para politikalarının bilinmeyen potansiyellerinin Resesyon göstergesi olduğunu söyledi.

Bu etkileşimlerinin sonucunun ABD ve dünya ekonomisi için resesyon oluşturabileceğini belirten Dimon, Avrupa'nın şu anda resesyona girdiğini, 6-9 ay sonra da ABD ekonomisinin resesyona girebileceğini kaydetti.

"S&P 500'DE BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞANACAK"

Dimon, S&P 500 endeksinin yüzde 20 düşüş gösterebileceğini belirtirken "Bu yüzde 20'lik düşüşün ilk yüzde 20'lik düşüşten çok daha acı verici olması muhtemel" ifadelerini kullandı.

RESESYON UYARILARI PEŞ PEŞE GELİYOR

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass iki kurumun yıllık toplantılarının başlangıcı nedeniyle düzenlenen sanal etkinlikte küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. IMF Başkanı Georgieva yüksek faizlerin büyümeyi olumsuz etkilemeye başladığını belirtti.

David Malpass

DARALMA İLE 4 TRİLYON DOLARLIK KAYIP

IMF bu sene ve gelecek sene dünya ekonomisinin yaklaşık üçte birinin art arda en az 2 çeyreklik dönemde daralmasını ve 2026 yılına kadar üretim kaybının 4 trilyon dolar olmasını bekliyor.

Kristalina Georgieva

Enflasyonun 'raydan çıkmasını' kabul edemeyeceklerini belirten IMF Başkanı resesyon riskine rağmen güçlü aksiyon alınması gerektiğini savundu.

İngiltere için 'derin resesyon' uyarısı geldiİngiltere için 'derin resesyon' uyarısı geldi

Gelişen ekonomilerin sıkılaşma politikaları nedeniyle zorlandığını belirten Georgieva "Eğer birlikte hareket edersek 2023'te karşılaşacağımız zorlukların önüne geçebiliriz" dedi.

Dünya Bankası Başkanı Malpass da gelecek yıl küresel çapta daralmanın 'gerçek bir tehdit' olduğunu, dolardaki güçlenmenin gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına yol açtığını ve bu ülkelerin borç seviyelerinin çok yükseldiğini belirtti.

 

KAYNAK: AJANSLAR, HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 181
  • zekeriya 1 yıl önce Şikayet Et
    inşallah biran önce batarlarda abd gibi dünyanın başına bela olan bir ülkeden kurtuluruz.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    O günleride görürüz inşallah
    Cevapla
  • osmanlı torunu.. 1 yıl önce Şikayet Et
    yüksek faizin acısı değil müslümanların bedduası çıkıyor.
    Cevapla
  • Ertan 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah yarabbim batsın
    Cevapla
  • Sefa 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye çok çekti bu faiz den. Biraz da siz sömürgeciler çeksin. Batılı bankalar faiz yüksek diye Türkiye ye şube açıyorlar. Gerçi şu anda hala en yüksek faiz yine Türkiye de ama. Yahu Reis yarın % 5 e düşür şu faizi hemen bi görelim bakalım şu yabancı bankalar ne yapacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle