Türkiye doğalgaz konusunda Arap ülkesi ile anlaştı!

Dünyada enerji krizi tırmanırken Türkiye, doğalgaz konusunda Arap ülkesi Umman ile işbirliği yapma kararı aldı.

GİRİŞ 10.10.2022 13:24 GÜNCELLEME 10.10.2022 16:22
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Avrupa'yı etkisi altına alan doğal gaz sorununun yaşandığı ortamda Türkiye, çok kritik adımlar atarak doğal gaz sorunundan en az etkilenen ülke olma yolunda ilerliyor. Bu kapsamda Türkiye, daha önce hiç gaz alışverişinin yapılmadığı Umman ile yenilenebilir enerjide kazan kazan anlayışla iş birliği yaptı. Ayrıca Ortadoğu'daki stratejik ortaklarından Katar ile gelecekte daha fazla enerji ortaklığı planlandı.

Doğal gaz arz güvenliği tehdidiyle karşı karşıya kalan Avrupa, yeni tedbirler açıklayıp tasarrufa yönelirken Türkiye, kışa depoları dolu giriyor. Türkiye, depolarını doldurup yenilenen anlaşmalarla kışa hazırlıklı girecek.

Ukrayna ve Rusya savaşı sonrası Rusya'nın uyguladığı doğal gaz ve petrol ambargosu Avrupa'yı kışa girerken endişelendiriyor. Her gün yeni bir karar alıp tasarruf modelleri açıklayan Avrupa, enerji arz güvenliği sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.

Avrupa, kışa doğal gaz eksiği tehlikesiyle girerken, depolarını dolduran Türkiye ise kışa hazırlıklı giriyor. Avrupa'yı etkisi altına alan doğal gaz sorununun yaşandığı ortamda Türkiye ise çok kritik adımlar atarak doğal gaz sorunundan en az etkilenen ülke olma yolunda ilerliyor.

Sabah'ın haberine göre, Doğu ile batıyı birbirine bağlayan ve üzerinden boru hatlarının geçtiği Türkiye'nin gaz sorunundan etkilenmemek için aldığı kritik kararlar ise şunlar:

Doğal gazda biten mevcut kontratlar yenilenirken, yeni LNG anlaşmaları yapıldı. Sonrasında Tuz Gölü ve Silivri yer altı doğal gaz depoları yüzde 100 doluluğa ulaştırıldı.

Türkiye'nin 2002'de 92 milyon metreküp olan günlük doğal gaz giriş kapasitesi 362 milyon metreküpe çıktı. Yoğun enerji diplomasisi yürütüldü; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez öncülüğünde son aylarda enerji alanında uluslararası görüşmelere ağırlık verildi.

Daha önce hiç gaz alışverişinin yapılmadığı Umman ile yenilenebilir enerjide kazan kazan anlayışla iş birliği yapıldı. Ortadoğu'daki stratejik ortaklarından Katar ile gelecekte daha fazla enerji ortaklığı planlandı.

G20 Enerji Bakanları Toplantısı ve ikili görüşmelerle uluslararası mesajlar doğrudan muhataplarına iletildi. Uzak Asya'daki enerji partneri olan Malezya ile ortaklaşa gaz ve petrol arama imkânları değerlendirildi. Üçüncü ülkelerle ortak çalışma potansiyeli değerlendirildi.

Avrupa'da en fazla enerji tüketen ülkelerden olan Almanya ile yenilenebilir enerjide fikir alışverişi yapıldı. Geleceğin enerjisi hidrojenle ilgili teknoloji transferleri ve vizyon paylaşımı yapıldı. Uluslararası yenilenebilir enerji şirketleriyle Türkiye'ye yatırım imkânlarıyla ilgili ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Türk ve Avrupa coğrafyasının yakından takip ettiği Türkiye - Azerbaycan II. Enerji Forumu düzenlendi. Foruma yoğun katılım sağlandı. İki ülkeden kamu ve özel sektörden üst düzey temsilciler bir araya geldi.

Hidrokarbon, petrokimya, yenilenebilir enerji, elektrik iletimi ve madencilik gibi birçok alanda görüş alışverişinde bulunuldu. İş birliğini geliştirmek için protokol imzalandı.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • gariban 1 yıl önce Şikayet Et
    sağolun her anlaşmanızda zam geliyor m3 malatyada eylülde 4 tl idi..ekim ayı .4,88tl olmuş ...
    Cevapla
  • Car car 1 yıl önce Şikayet Et
    Haberi iyi oku cahil..en azindan yakacak birseyin isinacak gazin var..yuzde 80 suspansiyon cabasi..sizin gibileri atacan avrupaya donsun geversin.
    Cevapla
  • özmuşlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Al benden de o kadar.... !
    Cevapla
  • İskender 1 yıl önce Şikayet Et
    Oraya az bile..
    Cevapla
  • İslam Sancağı 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman ülkeler kara ve demiryolu ile birbirine tamamen bağlanmalı. AB-D'nin ekonomik ambargolarından etkilenmemek için Müslüman ülkeler ticareti olabildiğince kendi aralarında yapmalı. ABD'nin desteklediği teröristlere her operasyon yapılışında daha fazla ilerlerseniz ekonomik ambargo uygularız tehdidi yüzünden ülke bölünecek neredeyse çünkü teröristlerin yumurtlama bölgelerine ekonomik ambargo korkusuyla operasyon yapılamıyor. İhracatın en az yüzde 60'ı AB ülkelerine yapılıyor işte buda bizi tehditlere boyun eğecek hale getiriyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    elektriğin çoğu doğal gazdan üretiliyor ondan olabilir mi acaba?
    Cevapla
  • bursa 1 yıl önce Şikayet Et
    agalar biz niye elektrik ile ısınmıyoruz gaz falan bunlar dışardan geliyor elektrik barajlarımızdan geliyor ve kendi kendimize yeter diye biliyorum o barajlarda bu ülkenin her insanının hakkı var niye astromik fatura ödüyoruz ırak a suriyeye bulgara elektrik satmayı bırakalım içerde kendimize niye öncelik vermiyoruz vatandaşı olduğum ülkemin suyundan ruzgarından elektrik üretiliyorsa niye bizim hakkımız yok burda
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Barajda hakkın varsa hidroelektrik santrali sen yap da biz de bedava kullanalım,sen o zaman hibe edersin, bu nasıl bir anlayış ya,o ürün senin eline bedava mı ulaşıyor. Yazıklar olsun, bu anlayışla devlete milyonlar zarar ettirenler acaba bunun hesabını ahirette nasıl verecekler
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    kanka bunu soyle dusun mesela Almanya 2. dunya savasindan cikmis bir dunya yol almis. bu 1900 ile 2000 arasini iyi arastir. Belliki tarih okumamissin
    Cevapla
  • Uzman 1 yıl önce Şikayet Et
    biraz daha araştır Bursalı kardeşim
    Cevapla
  • halodayı44 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin enerjisinin %16,7'si hidrolik enerjiden karşılanıyor geri kalanı ise %30,9'u kömürden, %33,2'si doğal gazdan, %9,4'ü rüzgardan, %4,2'si güneşten, %3,2'si jeotermal enerjiden ve %2,4'ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir. Hiç bir enerji bedavadan üretilmiyor
    Cevapla
  • kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    yetmiyor maalesef...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle