Küresel gıda fiyatları 6 aydır düşüyor: Raflara yansıyacak mı?

Küresel gıda fiyatları 6 aydır aralıksız geriliyor. Vatandaşlar bu düşüşün raf fiyatlarına yansıyıp yansımayacağını merak ediyor...

Küresel gıda fiyatları 6 aydır düşüyor: Raflara yansıyacak mı?
Küresel gıda fiyatları 6 aydır düşüyor: Raflara yansıyacak mı?
GİRİŞ 07.10.2022 13:10 GÜNCELLEME 07.10.2022 17:14
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Eylül ayına ilişkin Küresel Gıda Fiyat Endeksini açıkladı.

Endeks, Eylül'de aylık bazda yüzde 1.1 gerilerken, yıllık bazda yüzde 5.5 yükseldi.

Endeksin geri çekilmesinde bitkisel yağ fiyatlarındaki geri çekilme etkili oldu. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık yüzde 6,6 azalarak Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Tahıl Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 1.5 arttı. Uluslararası buğday fiyatları yüzde 2.2 toparlandı.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, büyük ölçüde, piyasa belirsizlikleri ve küresel ekonomik büyüme kaygıları ile birlikte ABD doları karşısında zayıf olan euronun etkisini yansıtarak, ay içinde yüzde 0.6 düştü. Et Fiyat Endeksi yüzde 0,5 geriledi.

Şeker Fiyat Endeksi, çoğunlukla Brezilya'daki iyi üretim beklentileri, düşük etanol fiyatları ve kur hareketi etkileriyle bağlantılı olarak Eylül ayı boyunca yüzde 0.7 düştü.

GIDA KOMİTESİNDEN KRİTİK KARARLAR

Çiğ süt ve kırmızı et başta olmak üzere gıda ve tarım ürünleri fiyatlarındaki gelişmelerin ele alındığı Gıda Komitesi toplantısında, üretici ve perakende fiyatları arasındaki farkı araştıran alt komitenin, ürünlerin arz ve talep durumu, fire oranı, lojistik süreci ve fiyat gelişmelerini analiz ederek, gerekli çalışmaların hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Kent tarımının yaygınlaştırılması çalışmaları hızlandırılacak, TMO, et ve süt üreticilerine uygun fiyatlı arpa ve mısır satacak.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 81
  • Şenol 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de bu yanlış algılanıyor galiba çünkü hala hergun zam geliyor haaa bu arada yumurtanın kolisi 75-80 TL hatırlatayım dedim
    Cevapla
  • Özgen A. 1 yıl önce Şikayet Et
    Yakıt Ve Elektriğin aşırı yükseldiği ülkemizde fiyatlar düşmez.Önce petrol ve elektriğe zamın durması gerekiyor.
    Cevapla
  • Dallı 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha da düşer.Üretinmden tüketiciye kadar tüm vergileri HEP ÇİFTÇİ ÖDÜYOR.KAZANAN HALDEN ALAN PAZARCI OILUYOR
    Cevapla
  • nevizade 1 yıl önce Şikayet Et
    Dün akşam yumurta almaya çıktım. 90 liradan , 80 liradan , 70 liradan satanlar vardı. 64 liraya bir koli yumurta aldım. Bugün başka bir yerde 59 lirayı gördüm. Serbest piyasa dedikleri bu olsa gerek!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Anladıkları dilden konuşmak lazım ne gerekiyorsa o !!!!!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle