EYT'den yararlanan herkes kıdem tazminatı alacak

EYT düzenlemesi tamamlandı, Aralık ayında Meclis'e gelecek. EYT'den yararlanarak aylık bağlatmak isteyenler SGK'ya başvurmadan önce işlerinden ayrılmak zorunda. Bu durumda da işveren kıdem tazminatını ödemek zorunda...

EYT'den yararlanan herkes kıdem tazminatı alacak
EYT'den yararlanan herkes kıdem tazminatı alacak
GİRİŞ 07.10.2022 10:55 GÜNCELLEME 07.10.2022 17:13
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinde sona gelindi. Tüm detaylar Aralık ayında Meclis'e gelecek. Ancak Bakan Bilgin'den gelen açıklamalar düzenleme ile ilgili bazı ipuçlarını da veriyor.

EYT'DE HERKES İÇİN TEK FORMÜL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili "Bizim emeklilik sistemimizdeki denge bozulmuş. Bunu etkileyen faktörlerden biri de nüfustaki yaşlanma. Biz burada EYT’lilerin sorunun çözümüne yönelik bir çalışma içindeyiz. Tek tip bir düzenleme olacak. Bütün çalışanların gerçek verileri elimizde. Biz bu çalışmayı aralıkta Meclis’e sunacağımızı duyurduk." dedi.

STARJ SİGORTASI EYT'YE GİRMEYECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin staj ve çıraklık sigortası olanlar ile ilgili "Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil." dedi.

EYT'DEN 1,5 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLACAK

Öte yandan EYT düzenlemesi ile ilk etapta kaç kişinin emekli olacağı da belli oldu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu "Şu anda geçmiş senelerde hizmet süresi ve prim günü süreleri vardı. Bunda yapılan değişiklik. Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12.5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1.5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak. Yaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz. Hepsi bir anda olmayacak." dedi.

EYT'DEN MAAŞ BAĞLATAN KIDEM TAZMİNATI ALACAK

EYT düzenlemesi yasalaştıktan sonra, düzenlemeden yararlanarak maaş bağlatmak isteyenler işyerlerinden ayrılacaklar. İşveren de bu durumdaki kişilerin işten çıkışlarını yapacaklar ve İşçiler de SGK’dan aylık bağlatmak için başvuruda bulunabilecekler. İşverenler işten aylık bağlatmak için ayrılan işçilere işyerlerinde bir yıllık kıdemleri de varsa kıdem tazminatlarını ödemek zorundalar.  

 

KAYNAK: HABER7, MİLLİYET
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 140
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    99 öncesi prim ve hizmet yılı dolan şartsız emekli olabilmeli
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyt çıkmalı artık bu sorun cozulmeli
    Cevapla
  • Büsra 1 yıl önce Şikayet Et
    7 bucuk senelik tazminatlarımı alamadım emekli oldum bu tazminat mahkemelere cözüm olması lazım
    Cevapla
  • Acilen 1 yıl önce Şikayet Et
    EYT meselesi çözülmeli ve Toplumun gündeminden Tamamen çıkarılmalıdır.
    Cevapla
  • Banu 1 yıl önce Şikayet Et
    Emekli oldum 7 bucuk sene tazminatı alamadım
    Cevapla
  • Android 1 yıl önce Şikayet Et
    Dava acinca 10 sene suruyor kaptan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle