Elon Musk Twitter planı ortaya çıktı: 'Süper X' uygulamasını hayata geçirecek

Elon Musk, Çin'deki WeChat benzeri içinde ödeme sistemlerinden yemek siparişine, mesajlaşmadan ulaşıma pek çok hizmetin yer aldığı bir X adında bir süper uygulama yaratmak istiyor. Twitter'ı satın alırsa bu hedefine çok hızlı ulaşacak.

GİRİŞ 06.10.2022 12:38 GÜNCELLEME 06.10.2022 13:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'ın fikir değiştirerek Twitter'ı yeniden almak niyetinde olduğunu açıklamasının ardından süreçle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Musk nisan ayında sosyal medya platformu için 44 milyar dolarlık teklif vermiş ve taraflar el sıkışmıştı.

Ancak dünyanın en zengin insanı Twitter'daki bot ve spam problemlerini de gerekçe göstererek, mayıs ayında teklifini askıya almış, temmuz ayında da bu alımdan vazgeçmişti. Ardından Twitter yönetimi de ön anlaşma koşullarına uyması için Musk'a dava açtı.

ÖNCE YÜZDE 30 AZINI ÖNERDİ

Konuyla ilgili The New York Times'a bilgi veren 3 farklı kaynak Elon Musk'ın ekibinin bu haftaki son açıklamasından haftalar önce Twitter için yeni bir teklif ilettiğini bildirdi. Buna göre Musk 44 milyar dolarlık ilk teklifinden yaklaşık yüzde 30 daha düşük bir teklif sundu. Bu da yaklaşık 31 milyar dolara denk geliyordu.

39 MİLYAR DOLARA ÇIKTI AMA YETMEDİ

Ancak bu öneri kabul görmeyince, Musk teklifini geçen hafta 39.2 milyar dolara yükseltti. Bu teklif de kabul görmeyince pazarlıkta ilerleme sağlanamadı.

Ardından Musk bu hafta SEC'e yolladığı mektupla satın almayı tamamlamayı hedeflediğini bildirdi. Twitter da salı günü yayımladığı açıklamasında daha önceden kabul edilen hisse başına 54.20 dolarlık teklifin değiştirilmemesi gerektiğini belirtti.

HİSSELER SERT YÜKSELDİ

Elon Musk'ın son SEC mektubu yayımlanmadan önce Twitter hisseleri 42.95 dolardan işlem görüyordu. Salı günü hisseler 52 dolar aşmasının ardından dün 51.30 dolara geriledi.

Dün kapanış itibarıyla Twitter'ın piyasa değeri 39.3 milyar dolar oldu.

Bunun yanında Elon Musk'ın satın alma fiyatı yanında Twitter'ı X isimli bir 'super app'in parçası haline getirme planı da önemli bir merak konusu haline geldi. Elon Musk Twitter satın almasıyla ilgili yaptığı açıklamada " Twitter'ı satın almak 'her şey uygulaması' X'in yaratılmasında hızlandırıcı bir etkiye sahip olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Elon Musk 1999 yılında x.com'u online bir banka olarak kurmuştu. Sonra bu platform başka bir şirketle birleşerek PayPal'ı oluşturmuştu. 2017 yılında Musk X.com'u açıklanmayan bir bedelle PayPal'dan satın aldı.

X ADINDA SÜPER UYGULAMA KURMAK İSTİYOR

Musk, Twitter alımını tamamlamak için bu yıl 3 farklı şirket kurdu. Şirketlerin 3'ünün de ismi X Holdings'in varyasyonları oldu. Musk'ın Space X, Tesla dahil tüm girişimlerini X isimli tek bir çatı şirket altında toplamak istediğine dair haberler ABD basınında daha önce yayımlanmıştı.

İçerisinde 'her şeyin olacağı' bir süper uygulama olacak X'in tam neleri barındıracağını şu an için kimse bilmiyor. Süper uygulamalar genel olarak birbirinden farklı hizmetlerin tek bir uygulamada toplanması anlamına geliyor.

MUSK ÇİN'İ ÖRNEK ALDI

Elon Musk süper uygulamaların kullanışlılığına örnek olarak genelde Çin'i örnek gösteriyor. Musk nisan yaında konuk olduğu bir podcastte "ABD'nin bir süper uygulamaya ihtiyacı var. Ya Twitter'ı dönüştürmek ya da sıfırdan yeni bir şey yaratmak gerekiyor. Eğer Çin'deyseniz neredeyse tamamen WeChat üzerinde yaşıyorsunuz. WeChat'te her şey var. Twitter, PayPal ve pek çok özellik müthiş bir arayüzle tek bir pakete sığdırılmış. Çin dışında buna benzeyen hiçbir şey yok" dedi.

TWİTTER'IN KULLANICI SAYISI 1 MİLYARI AŞABİLİR

Mayıs ayında Twitter çalışanlarıyla düzenlenen bir toplantıda konuşan Musk yine WeChat örneğini göstererek "WeChat çok kullanışlı ve günlük hayatı kolaylaştırıyor. Twitter'da buna yaklaşabilirsek büyük bir başarı olur. Twitter'ın kullanıcı sayısı böylece 200 milyondan 1 milyarın üzerine çıkabilir.

Eğer satın alma başarılı bir şekilde tamamlanırsa Elon Musk'ın Twitter'ı nasıl WeChat benzeri bir süper uygulamaya çevireceği henüz bilinmiyor. Ancak Twitter'la süregelen dava kapsamında yayımlanan mesajlaşma kayıtları bu konuda belli bir fikir verdi.

DOGECOIN ÖNERİSİ MAHKEME KAYITLARINDA

Elon Musk'ın Twitter CEO'su Parag Agrawal ile yazışmalarında sosyal medya sitesini blockchain temelli bir platforma dönüştürme niyeti olduğu görüldü. Mahkeme kayıtlarında yer alan Musk'ın teklif ettiği fikre göre kullanıcıların Twitter'da her paylaşım için 0.1 Dogecoin gibi düşük bir ücret ödemesi öngörülüyordu. Böylece platformdaki bot hesaplar temizlenecekti. Ancak bu fikir Agrawal tarafından kabul görmedi. Musk da daha sonradan bu fikrin şu an için uygulanabilir olmadığını kabul etti.

TAKSİ VE YEMEK DE SÖYLENİYOR

Dolayısıyla Musk'ın kafasındaki X vizyonu sosyal medyayla çeşitli ödeme sistemlerini birleştirmeyi kesin olarak kapsıyor. Musk'ın örnek gösterdiği WeChat aracılığıyla bugün Çin'de neredeyse herhangi bir yere gittiğinizde cep telefonunuzla ödeme yapabiliyorsunuz. Bunun yanında WeChat aracılığıyla yemek ve taksi siparişi de veriliyor. WeChat'in yaklaşık 1.3 milyar aktif kullanıcısı bulunuyor.

Musk Twitter üzerinden son yaptığı açıklamada Twitter'ın X vizyonunun gerçekleşmesini 3-5 yıl hızlandıracağını vurguladı.

KAYNAK: HABERTÜRK
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 11
  • Eren 1 yıl önce Şikayet Et
    terminatör filminde skynet vardı hatırlayanlar bilir amaç modern kölelik kavramı ! şeytanlaşmış bu insanlar !
    Cevapla
  • Bayram 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam bir "X" çeviriyor!
    Cevapla
  • Grafeni Çaktılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Mısır Firavununun sihirbazları neyse, Elon Musk ve Bill Gates şeytani küreselcilerin sihirbazlarıdır. Sahip oldukları bilgiyi sihir gibi kullanıp insanlığı büyüleyerek Firavunun köleleri haline getiriyorlar. Ayrıca bir benzetme daha yapalım Bill Gates MATRIX filmindeki Matrix sisteminin mimarıdır. Elon Musk da Matrix deki robotların teknisyenidir. Bu gün Bill Gates ve Elon Musk’ın projelerine karşı duran, Küreselcilik karşıtı, Bill’in Grafen Oksit sıvılarına (Mavi Hap) ve Elon Musk’ın 5G uydularına karşı savaş veren, bu hallerinden dolayı komplocu dediğiniz bir avuç insan da MATRIX filmindeki ZION’a sıkışmış ve her ikisiyle mücadele eden, NEO’yu arayan Morpheus’un ekibindeki insanlardır.
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun sayin musk a insan ogluna cok faydali isler yapiyor bos konusmuyor dünyanin böyle güclü insanlara ihtiyaci var elon musk seni seviyoruz
    Cevapla
  • Fazıl 1 yıl önce Şikayet Et
    Sevdiğin Ahirette komşun olsun ne diyelim. Peygamber efendimiz ne diyor kişi sevdiği ile beraberdir.
    Cevapla
  • Grafeni Çaktılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Tek elden bütün hayatınızı kontrol etmek istiyorlar. Çin WeChat uygulamasıyla bu konuda bir adım önde Batılılar da bu görev Elon Musk ve Bill Gates üslenmiş durumda. Space X Doğu ve Batı'nın bu mücadelesi en son ayakta kalacak olan Küresel Tek Dünya Devleti olmak için. Her alandaki bu yarış artık kapışmaya dönüştü ve yakın bir zamanda da hayatta kalacak olan son devlet olma savaşına dönüşecek. Şu an ABD ve Çin ikinci adamlarını yani AB ve Rusya’yı kapıştırıyor, harcıyorlar. Sonucu esas adamların sahneye çıkıp kapışması, yani büyük savaş belirleyecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle