OPEC'ten petrol üretimini azaltma kararı: ABD'den sert tepki

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı aldı.

GİRİŞ 05.10.2022 18:09 GÜNCELLEME 06.10.2022 10:48
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının, piyasa koşullarını değerlendirmek ve kasım itibarıyla uygulanacak üretim miktarını görüşmek üzere düzenledikleri 33'üncü Bakanlar Toplantısı sona erdi.

OPEC'ten yapılan yazılı açıklamada, Kasım 2022'den itibaren geçerli olmak koşuluyla günlük petrol üretiminin 2 milyon varil azaltıldığı bildirildi.

Açıklamada, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin 19'uncu toplantısında alınan kararların sürdürüleceği belirtilerek, Kovid-19 salgını öncesi olduğu gibi OPEC+ grubu bakanlar toplantısının her 6 ayda bir yapılacağı ifade edildi.

OPEC ve OPEC dışı ülkelerin enerji ve petrol bakanlarının katılacağı bir sonraki toplantının 4 Aralık'ta yapılacağı kaydedildi.

OPEC+ grubu ülkeleri bir önceki toplantıda petrol üretimini ekim ayı için günlük 100 bin varil azaltma kararı almıştı.

ABD VE RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Kararın ardından ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese yazıl açıklama yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, petroldeki arz sorunun ortasında OPEC+ grubunun ‘basiretsiz karar karşısında hayal kırıklığına uğradığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Başkan (Biden), küresel ekonomi Putin'in Ukrayna'yı işgalinin devam eden olumsuz etkileriyle uğraşırken, OPEC+'nın üretim kotalarını düşürme konusundaki basiretsiz kararından dolayı hayal kırıklığına uğramıştır. Küresel enerji arzını sürdürmenin çok önemli olduğu bir zamanda, bu karar, hâlihazırda yüksek enerji fiyatlarından sarsılmakta olan düşük ve orta gelirli ülkeler üzerinde en olumsuz etkiyi yapacaktı."

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, petrolü sadece piyasa fiyatlandırmasını sağlayan ülkelere satacağını belirtti. Novak, "OPEC+'nın petrol üretimini kısma kararı emsalsiz ve piyasayı dengeleme ihtiyacıyla bağlantılı" ifadesini kullandı.

Rusya'da petrol üretiminin günde 9 milyon 900 bin varil düzeyinde olduğunu anlatan Novak, Rus petrolüne fiyat tavanı uygulama girişimlerinin küresel enerji piyasasına zarar vereceğini, kıtlığa ve fiyat artışına yol açacağını belirterek, "Böyle bir uygulamanın olması durumunda fiyat tavanına uyan tüketicilere petrol sağlamanın bizim için uygun olmadığına inanıyoruz. Sadece piyasaya dayalı fiyatlandırma mekanizmaları sağlayanlara tedarike devam edeceğiz" dedi.

BEYAZ SARAY: BU KARAR RUSYA İLE AYNI SAFTA OLDUKLARININ GÖSTERGESİ

Daha sonra Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de karara ilişkin açıklamalarda bulundu. OPEC+ grubunun bugünkü petrol kararını değerlendiren Jean-Pierre, "Bugünkü duyurunun ardından OPEC+'ın Rusya ile aynı safta olduğu açık" dedi. Jean-Pierre, Biden yönetiminin petrol fiyatlarını azaltmak için tüm önlemleri almaya hazır olduğunu belirterek, "Küresel ekonomi, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in savaşıyla mücadele ediyor. Bu karar, orta ve düşük gelirli ülkeleri etkileyecek" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 50
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Dag fare dogurmus opec 2 milyon varil bu nedir ki ucuza avrupaya petrol satacak ahmaklar günde 20 milyon varil kisitlamaya gidilmeli batinin usaklari gelen kazanci afrika fakir ülkelere gönderin avrupa afrikayi sömürdü opec de avrupayi sömürsün afrikaya geri versin adalet yerini bulsun 2 milyon varil koca opec dalga gecer gibi günde 200 milyon varil cikariyon 20 milyon cok degil kisitlamaya git hain opec
    Cevapla
  • H77 1 yıl önce Şikayet Et
    ellektrikli araçlar arttıkça SUUUUUd kaybedecek.. sonrası hacı paraları....
    Cevapla
  • Rize53 1 yıl önce Şikayet Et
    Sert tepki meselesi hikaye, Rusya ve Abd brent petroldeki yükselişle kasalarını doldurdular. Savaşta kazanan Rusya ve Abd kaybeden başta Avrupa ve geri kalanlar.
    Cevapla
  • cahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Cennemin dibine çıksın petrol fiyatları ABD tarafın dan yükseltiliyor Vevüzuella ve İran a yapılan ambargolar kalksın fiyatlar normale döner
    Cevapla
  • dersenell 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanın ayakta durmasının yolu petrol ve gazı pahalıya satmasıdır, yoksa çöker. OPEC amerikanın itlerinden oluştuğuna göre, ABD rusyanın ayakta tutmaya önem veriyor demektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle