S&P'den Türkiye açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 5,2'ye, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 2,8'e yükseltti.

S&P'den Türkiye açıklaması
S&P'den Türkiye açıklaması
GİRİŞ 29.09.2022 22:17 GÜNCELLEME 29.09.2022 22:17
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) yayımladığı "Küresel Ekonomik Görünüm, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) ve Gelişen Piyasalar; Enflasyonu, Faiz oranlarını ve Büyümeyi Dengelemeye Çalışmak" başlıklı raporunda, Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıla ilişin ekonomik büyüme tahminleri yükseltildi.

Raporda, Türk ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin 1,7 puan artırılarak yüzde 5,2'ye revize edilmesine gerekçe olarak, bu yılın ikinci çeyreğinde büyümenin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi ve kış aylarına kadar sürmesi beklenen turizm sektörünün güçlü performans sergilemesi gösterildi.

S&P raporunda, Türk ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edilmesi yönündeki kararın ise ilerde genişleyici makroekonomik politika adımlarının devam edeceğine ilişkin beklentileri yansıttığı kaydedildi.

Raporda, 2023'teki parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hükümetin uygulanabileceği olası ek politika desteği beklentisiyle, Türkiye'nin gelecek yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisinin de 1,1 puan artırılarak yüzde 2,8'e yükseltildiği ifade edildi.

ENFLASYONUN DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Raporda, Euro Bölgesi ekonomisinin sert bir küçülmeye gitmesi beklenirken, bölgede gelecek dönemde kredi derecelendirme kuruluşunun temel ekonomik senaryosunda bile 2023 yılı itibarıyla yüzde 0,3 ile neredeyse yok denecek kadar küçük bir büyümenin öngörülebildiği dile getirildi.

S&P’nin raporunda, bu yılın ağustos ayında yüzde 80 seviyesine ulaşan enflasyonun genişlemeci politikalar nedeniyle bir süre daha çok yüksek seviyelerde seyrettikten sonra, enerji fiyatlarının daha ılımlı hale gelmesi ve baz etkisiyle kademeli olarak azalarak 2023'te yüzde 40 seviyesine düşmesinin beklendiği belirtildi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun raporunda, "Gelişmekte olan bazı önemli EMEA ekonomilerinde ekonomik faaliyet gözle görülür şekilde yavaşladı. Kötüleşen jeopolitik ve finansal koşulların, özellikle gelişmekte olan Avrupa'da, yılın geri kalanında ve 2023'ün başlarında büyüme üzerinde baskı oluşturmasını bekliyoruz." ifadelerine yer verildi.

'PARLAK NOKTALAR MEVCUT'

Gelişen piyasalarda ise Türkiye'nin güçlü turizm performansının örnek verildiği raporda, "Enerji ihracatçıları için hala çok uygun ticaret koşulları mevcut. Türkiye'nin kışa kadar uzayacak olan patlayan turizm sezonu da dahil olmak üzere, genel olarak zorlu bölgesel ekonomik görünüm içerisinde bazı parlak noktalar mevcut." değerlendirmesinde bulunuldu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 31
  • ottoman 1 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede ne varki adamlar kredi notunu yukseltecek baksana hukumet hala yemeye devam ediyor mercedesinden turt audisine ballı kayamaklı yemeklerine biraz utanmak lazım adamlar dışardan görüyor biz burda ne varki diyoruz
    Cevapla
  • kartal 1 yıl önce Şikayet Et
    büyüme borç dovizle yapılıyor.karşılığı yüksek enlasyon. para bastıkça değeri yok .alım gücümüz yok. açık 40 milyar dolar yıllık. dolara avroyu borç bularak büyüme olursa neticesi böyle olur. yıllık cari açıktan belli oluyor.her 40 milyar dolar açık var. her yıl açık verecek şekilde eksi bilanço yapılıyor. bu gerçek büyüme ise vatandaşiın refahı alım güçüne neden olumlu etki etmiyor. asgari ücreti 5500 tlden 10000 tl ye çıkarsan ne olurki. hiç bir şey değişmez dolar 25 tl yi gecer.avroda 25 tl yi gecer. her sene bir önceki seneyi arıyoruz. yüzde 7 büyüsen ne olurki. alım gücümüz refahımız arttımı.yok
    Cevapla
  • Kerem 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomik modelin geçiş dönemi bu. Paranın degeri bilerek düşürüldü. Bu sayede çindeki yatırımları bir bölümünü kendimize çekeceğiz ve bir süre sonra dolar stok sorunumuz kalmayacak. O zaman bir sürü problem ortadan kalkar. Ama dünya çok sancılı bir dönemde.
    Cevapla
  • Tövbekar 1 yıl önce Şikayet Et
    Kredi notunu neden yükseltmiyorsunuz. Çok zorunuza gidiyor değil mi.
    Cevapla
  • ismail.k-cert 1 yıl önce Şikayet Et
    yok orda tuik te çalışan emir erleri çalışmadığı için doğruyu görebildikleri için
    Cevapla
  • Arda 1 yıl önce Şikayet Et
    Siba Siba Siba neden zorunuza gidiyor sibacık?!?8 çeyrektir sürekli büyüyen ülkenin kredi notunu düşürdükçe düşürüyorlar bizim ekonomimizden geri olan ülkelerin kredi derecelendirme notunu da yükseltiyorlar. Ülke büyüdükçe büyüyor ihracat borsa rekor üstüne rekor kırıyor bazılarının zoruna gidiyor. Tüm bu olumlu güzel gelişmeler halka doğrudan yansımıyor o da ayrı dava.
    Cevapla
  • Nörolojik 1 yıl önce Şikayet Et
    Siba fazla zorlama kendini gözün görsede, beyne intikal etmiyor
    Cevapla
  • Siba 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldu da yükseltsin mesela
    Cevapla
  • Şükrü 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarda ne.bicim raportör belli değil rakamlar kesinleşiyor çıkıp.hatali raporlarını değiş tiriyorlar. Gelecek yılki tahminlerinede aldanmayın ben ekonomist olmayıp biraz takip etsen tutmayacağını anlarsın bide bu nlara kendileri lehine rapor açıklama yapsin diye para veren ülkeler var yazık ya batık başta Yunan ve AB ülkeleri verileri iyi geliyor diye ekonomi puanlarını yukseltmisti bunlar.
    Cevapla
  • Asım 1 yıl önce Şikayet Et
    Piyon kurumlar poaninizi de planınızı de tasmanız da kimin elinde biliyoooooz ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle