Turizmcilerden yeni formül! Mir’e alternatif ‘Ticket’

Türk bankalarının tamamının Rusya ödeme sistemi Mir'den çıktığını açıklamasından sonra harekete geçen Türk turizmciler Mir karta alternatif olarak 'ticket' kart benzeri bir formülü devreye almaya hazırlanıyor.

GİRİŞ 29.09.2022 11:58 GÜNCELLEME 29.09.2022 12:19
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Bankalar Mir sistemini durdurunca turizmciler Ruslar’ın mağdur olmaması için formül geliştirdi. Mir sistemine alternatif olarak Ticket kart gündeme geldi.

Türk bankalarının tamamı Rusya ödeme sistemi Mir'den çıktığını açıkladı. Bu gelişmenin ardından "Rus turist ülkemizde nasıl harcama yapacak?" sorusu akla geldi.

Rus turistlerin ağırlıklı olarak paket turlarla ülkemize geldiğine dikkat çeken turizmciler, otel ve uçak paketlerinin peşin satıldığını, bu kararın dışarıda yemek, alışveriş, eğlence gibi ekstra harcamaları etkileyebileceğini belirtiyor. Buna karşı önlem almak için harekete geçen turizmciler, ticket kart benzeri bir formül üzerine çalışıyor.

Kamu bankaları Rus ödeme sistemi Mir'den çıktı! Rusya'dan ilk açıklamaKamu bankaları Rus ödeme sistemi Mir'den çıktı! Rusya'dan ilk açıklama

9 AYDA 500 MİLYON DOLAR

Bankalardan edinilen bilgilere göre, Ruslar Türkiye'de Mir kartla ocak ayından bugüne 500 milyon dolarlık harcama yaptı. Mir kartları ağırlıklı olarak paket turlarda değil, münferit olarak online sitelerden konaklama, uçak bileti alımında ve Türkiye'deki diğer harcamalarda kullanılıyor.

Bu kararla birlikte münferit turların paket turlara kayması bekleniyor. Çünkü paket turlarda oteller ödemelerini tur operatörlerinden alıyor ve hali hazırda havale sisteminde bir sıkıntı yaşanmıyor.

BİREYSEL YERİNE PAKET TUR

Rusya'nın en büyük tur operatörlerinden biri olan Pegas Touristik'in BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar, bu kararın tur operatörlerine olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi. Sancar, "Mir kartlar daha çok münferit gelişlerde kullanılıyordu. Şimdi onlar da paket turlara yönelecektir. Çünkü biz paketi Rusya'da satıyoruz. Ödemesini alıyoruz. Bunu da Türkiye'deki otellere gönderiyoruz" dedi. Kararın ekstra harcamaları etkileyebileceğini anlatan Sancar, "Bizden paket alıp gelen bir Rus dışarıda yemek yediğinde, alışveriş yaptığında ya da rafting, kayak vs gibi ekstra turlara katıldığında kredi kartı kullanıyordu. Tüm bu harcamaları için yanında yüklü miktarda nakit getirmesi sıkıntı olabilir" diye konuştu.

YENİ FORMÜLE ÇALIŞIYORLAR

Turizmciler, sorunun çözümü için yaptırımları delmeden ticket kart benzeri bir formül üzerine çalışıyor. Buna göre, Rusya'dan gelecek turistler tur paketlerini satın alırken 'ticket' benzeri bir kart için de para ödemesi yapacak. Restoran, alışveriş, eğlence mekanlarında bu kartı kullanabilecek. Rus turistlerin burada ticket kartlarıyla harcadığı parayı tur operatörleri restoran, alışveriş, eğlence mekanlarına gönderecek.

ANTALYA'DA SEZON YOĞUN GEÇTİ

Rus turistin ülkemizde en çok tercih ettiği lokasyon Antalya. Buraya da ağırlıklı olarak paket turlarla gelen Ruslar, dışarıda yemek, alışveriş, ekstra turlar gibi harcamalarda Mir kredi kartını kullanıyordu.

Yeni bir formül devreye alınıncaya kadar Rusların nakit parayla gelmesi gerektiğini anlatan turizmciler, "Bu bir miktar ekstra harcamaların oranını düşürür. Ancak Rus turistin en yoğun geldiği sezon mayıs-eylül arası. Yani bu karar yoğun sezonda alınmadığı için kötünün iyisi bir durum yaşıyoruz. Şu anda Antalya otelleri için çok büyük etkisi olmaz" diyor.

KREMLİN: ABD, TÜRK BANKALARINA BASKI YAPTI

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD'nin Türkiye bankalarına benzeri görülmemiş bir baskı ile yaptığını açıkladı. Peskov, Türk kamu bankalarının Rusya'nın Mir kart ödeme sistemini kullanmayı bırakmaya zorlandığını kaydetti.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bankalar ve ekonomik operatörlerin ABD'nin çok güçlü baskısı altında oldukları açık. Bu karar tamamen benzeri görülmemiş baskı altında verildi. Bu baskıya karşı koymak için yolları ortaklaşa değerlendirmemiz gerekli" diye konuştu.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısında bulunmuştu. 19 Eylül'de İş Bankası, "OFAC açıklamalarını gördük, değerlendiriyoruz. Bu süreçte Mir operasyonunu askıya aldık" açıklaması yaptı. Aynı gün Denizbank da sistemden çıktığını duyurdu. Dün de üç kamu bankası Mir'den çıktıklarını açıkladı. Mir, Mayıs 2017'de Rusya Merkez Bankası tarafından geliştirilmişti.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • Gerçekler 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman ülkeler kara ve demiryolu ile birbirine tamamen bağlanmalı. AB-D'nin ekonomik ambargolarından etkilenmemek için Müslüman ülkeler ticareti olabildiğince kendi aralarında yapmalı. ABD'nin desteklediği teröristlere her operasyon yapılışında daha fazla ilerlerseniz ekonomik ambargo uygularız tehdidi yüzünden ülke bölünecek neredeyse çünkü teröristlerin yumurtlama bölgelerine ekonomik ambargo korkusuyla operasyon yapılamıyor. İhracatın en az yüzde 60'ı AB ülkelerine yapılıyor işte buda bizi tehditlere boyun eğecek hale getiriyor.
    Cevapla
  • merhametliülkem 1 yıl önce Şikayet Et
    izmir de basmane de bulundum. ya arkadaş basmane yabancı dolu şimdi de ruslar geliyor. birleşmiş milletlere döndük bu kadar kalabalık olmaz olamaz.bu kadar farklı kültür aynı anda kaldırması zor olabilir amaaaan dikkat!!! tamam güvenli bir limanız ama buna bir formül bulunsa iyi olur birleşmiş milletlere döndük..
    Cevapla
  • dede 1 yıl önce Şikayet Et
    ruslara kolaylık saglayalım para ve her sektoru canlandırır
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye tüm uluslar arası ticaretin eko sistemi kurmaya başladı . Dolar ve Euro gittikce düşeçek ançak savaş kırtaraçak o yüzde Türkiye hazırlanmalı. Bunlar aç kalınca ...
    Cevapla
  • Köyün Delisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Standartları belirlenmiş bir altın para belirleyip, Türkiye'ye bununla gelsinler ve görünüşte gayrıresmi takas merkezlerinde TL ile takaslasınlar. Biz de döviz ile aldığımız fiziki altını TL ile almış oluruz. En mantıklısı bu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle