Türkiye'de bir ilk: Hastalıklara dayanıklı milli ve yerli şeker pancarı geliştirildi

Kastamonu Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi akademisyenleri ile Türk Şeker Fabrikaları iş birliğinde yapılan araştırma ile Türkiye'de bir ilke imza atarak, hastalıklara dayanıklı şeker pancarı geliştirdi.

Türkiye'de bir ilk: Hastalıklara dayanıklı milli ve yerli şeker pancarı geliştirildi
Türkiye'de bir ilk: Hastalıklara dayanıklı milli ve yerli şeker pancarı geliştirildi
GİRİŞ 28.09.2022 22:11 GÜNCELLEME 28.09.2022 22:15
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (TÜRKŞEKER) Genel Müdürlüğü, Kastamonu Üniversitesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi arasında imzalanan “Hastalık ve Zararlılara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” başlıklı 3 yıllık iş birliği protokolü ile önemli bir çalışmaya imza atıldı.

İmzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, Kastamonu Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Songül Gürel’in ve Prof. Dr. Ekrem Gürel’in araştırma ekibi ve TÜRKŞEKER’e bağlı ekip, yaptıkları çalışmalarla Cumhuriyet tarihinin ilk milli ve yerli hastalıklara dayanıklı şeker pancarı çeşitleri geliştirdi.

“TÜRKŞEKER 2023” ve “TÜRKŞEKER 2053” adları ile tescil başvuruları yapılan şeker pancarlarının üretim izinleri alındı.

Cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümü sebebiyle “2023” ve İstanbul’un fethinin 600’üncü yılına atfen "2053" ismi verilen her iki çeşit de 'Milli Çeşit Listesi’ne kaydedildi.

Öte yandan, Türkiye’de benzeri olmayan proje ile şeker pancarının hem klasik hem biyoteknolojik ıslah çalışmaları amaçlanıyor. Ayrıca, şeker pancarı tohumlarında hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık genlerine ait moleküler markörlerin şeker pancarı genomunda taramaları ve şeker pancarı tohumlarının genetik analizleri yapılıyor. Böylece çağın modern moleküler biyolojik yöntemleri kullanılarak kalite ve verimin en üst düzeyde olacağı yerli şeker pancarı çeşitlerinin belirlenmesinde önemli adımlar atılmış oldu.

"Büyük çaba harcadık"

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu, “Projenin paydaşları olan TÜRKŞEKER ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyeleri ile birlikte, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmekle kalmadık, aynı zamanda sahip olduğumuz bilimsel bilgiliyi sanayinin kullanabileceği son ürüne dönüştürmek için büyük çaba harcadık. Ayrıca bu proje, genç bilim insanlarına üniversite-sanayi iş birliğinin önemi ve sahada uygulamalarının mümkün olduğunu göstermekte ve genç nesillere iyi bir rol model olmaktadır. TÜRKŞEKER'in uzman yöneticileri, Şeker Enstitüsünün özverili çalışanları ile projede yer alan bilim insanlarının gayretleriyle elde edilen ilk yerli ve milli "TÜRKŞEKER 2023" ve "TÜRKŞEKER 2053" isimli şeker pancarı çeşitlerinin ulusal ve uluslararası camiada Türkiye’yi daha tanınır hale getireceğine ve Türkiye’nin 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'ne yakışır bir ürün olacağına inanmaktayız” dedi.

Projede yer alan akademisyenleri tebrik eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, “Kastamonu Üniversitesi olarak projenin moleküler çalışmaları yürüten kalabalık bir araştırma ekibine liderlik eden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu Hocamızı, her iki yerli ve milli çeşidimizin yasal ıslahçısı olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Gürel, projenin genel koordinatörü Prof. Dr. Ekrem Gürel Hocalarımızı ülkemizin şeker pancarı tohumu tedarikinde dışa bağımlılıktan kurtaran bir projeye imza attıkları, üniversite-sanayi iş birliğinin meyvesi olan bu iki yerel şeker pancarı çeşidini geliştirdikleri ve üniversitemizi böylesi bir ulusal başarı hikayesine ortak ettikleri için yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçmiş yıllarda ar-ge olayı yoktu memleket te..şimdi kafası çalışanların hem önü açılıyo hemde destekleniyo... Emeği Geçenlerden Allah Razı Olsun..
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Eski sağlıklı meyveler sebzeler kalmadı. GDO çağdaşlık olarak görülüyor fakat ilerde hata olduğu anlaşılır. Pazardan sebze meyve alıyorsun,ya gdo lu ya da zirai zehir kalıntılı. Sağlıklı meyve sebze bulmak artık çok daha zor.
    Cevapla
  • Akıncı 1 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın 100 yıldır kimsenin aklına gelnedi mi? Nerede o ilerici çağdaşlar.
    Cevapla
  • Burhan 1 yıl önce Şikayet Et
    80 yıldır uyutulan bir millet vardı yeni yeni uyanıyoruz.
    Cevapla
  • Zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan hicmi kuran okumadiniz. Rabbül Alemin derki "Benim Yarattığımla Oynamayın" Bırakin kurcalamayı artık.
    Cevapla
  • Alican 1 yıl önce Şikayet Et
    Yerli ve milli olması gdo olduğu gerçeğini değiştiriyormu , aklımızla oynamayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle