TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türk-İş'in araştırmasında, eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 7 bin 245 lira, yoksulluk sınırı 23 bin 600 lira olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
GİRİŞ 28.09.2022 11:29 GÜNCELLEME 28.09.2022 11:29
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Türk-İş'in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Eylül 2022 sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 7 bin 245 lira oldu.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 23 bin 600 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" aylık 9 bin 470 lira olarak belirlendi.

Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 5,15 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 130 oldu.

DANA ETİ FİYATI DÜŞTÜ, KUZU ETİ FİYATI ARTTI

Araştırmaya göre, eylül ayında süt ve peynir fiyatları gerilerken, yoğurt fiyatları sabit kaldı. Balık ve dana eti fiyatı gerilerken, kuzu eti yüzde 7, tavuk eti yüzde 8, yumurta yüzde 11 zamlandı.

Nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimeğin fiyatları geriledi. Yeşil mercimeğin fiyatı düştü. Kuru fasulye fiyatı yüzde 21 yükseldi. Bulgurda yüzde 7, makarnada yüzde 6 fiyat artışı görüldü. Pirinç ve irmik fiyatları yükseldi. Un ve ekmek fiyatı aynı kaldı.

Ayçiçek yağının fiyatı değişmedi, margarin fiyatı düştü, zeytinyağı bir ayda yüzde 12 zamlandı. Çay ve ıhlamur fiyatları gerilerken şeker fiyatı sabit kaldı.

Bal yüzde 27, pekmez yüzde 21, reçel yüzde 19, yeşil zeytin yüzde 27, siyah zeytin yüzde 18, baharatlar yüzde 9 zamlandı. Salça yüzde 51 artışla eylül ayının en çok zamlanan gıdası oldu.

Semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin ve pırasa, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yükseldi. Patates fiyatları değişmedi. Soğan ve domates fiyatı geriledi. Salatalık, biber, patlıcan, kabak fiyatları ise arttı.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    Aylık geliri yoksulluk sınırı altında olanlardan gelir vergisi alınmamalı ayı %00000 25.000 tl atından vergi alınmamalı bunlar zaten harcarken kdv ve ötv veriyor cifte vergilendirme yapılıyor aldığımızı vergiye veriyoruz kdv oranları da %1-4-8 e düşmeli şimdilik
    Cevapla
  • Mahallenin Delisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu verilere göre benim şu an ölmem lazım ama gayet sağlıklıyım
    Cevapla
  • Ayarcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Patronlar 2001 yılından bu yana,ceplerini doldurdu.isciye asgari ücret dayatması.patronların zulmudür...ama hala patronlar açız diye ağlıyorlar... yazık ki ne yazık...
    Cevapla
  • Ben de haklıyım 1 yıl önce Şikayet Et
    23.600 TL ile "yoksulluk" kavramı nasıl bir araya geliyor acaba? Haydi gidin "yoksul bir aile için yardım topluyorum" deyin ve yardımı aldığınızda da ailenin 23.600 TL aylık gelirle yaşam mücadelesi verdiğini söyleyin bakalım karşınızdaki ne diyecek?
    Cevapla
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    bunun içinde sinema tiyatro gezi falan da yok bir sinemaya ailecek gitsen 500 tl gider
    Cevapla
  • Gerçek bu 1 yıl önce Şikayet Et
    23bintl olan yoksuluk sınırı içinde ev kirası var sadece ev kirasi 5bintl birader kış geliyor yakıt dogalgaz aylık 1000tl elektirik su 500tl 1500tl gitttimi 6500tl bir ekmek almadan ev kirasi doğalgaz elektirik su telefon internet faturaları 6500 7000tl arası olur kışın çocukların okul masrafları evin mutfak masrafları giyim masrafları say babam say
    Cevapla
  • Boş-iş 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk-iş önce mahkemeye verip süreci her seferinde uzattığı ve sonuca bağlanmamasını sağladığı İBB çalışanlarının hakkından bahsetsin. Sayelerinde belkide hiç alamayacağımız geriye dönük paralarımız var..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle