Türkiye'de üretilen akıllı telefonlar 28 ülkeye ihraç ediliyor

Dünyanın önde gelen firmalarının Türkiye'deki yatırımları yerli akıllı cep telefonu üretiminde hızlı artış sağlarken bu yılın ocak-temmuz döneminde 28 ülkeye 9,4 milyon dolar değerinde 62 bin 653 akıllı telefon ihraç edildi.

Türkiye'de üretilen akıllı telefonlar 28 ülkeye ihraç ediliyor
Türkiye'de üretilen akıllı telefonlar 28 ülkeye ihraç ediliyor
GİRİŞ 22.09.2022 14:30 GÜNCELLEME 22.09.2022 14:30
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin Türkiye'de yatırım yapması, yerli cep telefonu üretiminde kalite ve kapasite artışını beraberinde getirdi. Yerli imalat cep telefonlarına yönelim rakamlara da yansırken geçen yıl imal edilen cihaz sayısı 6 milyon 904 bin 630 adede yükseldi.

Söz konusu üretim Türkiye'deki istihdama ve yüksek teknoloji AR-GE deneyimine katkı yapmasının yanı sıra ihracatta da etkisini gösterdi. Akıllı telefonlara yönelik Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yıl itibarıyla dış ticaret verisi üretmeye başladı.

TÜİK verilerine göre, bu yılın 7 ayında Türkiye'den 9,4 milyon dolar değerinde 62 bin 653 akıllı telefon ihracatı gerçekleştirildi.

AKILLI TELEFON İHRACATININ YARISINDAN FAZLASI HOLLANDA'YA

Türkiye'den ocak-temmuz döneminde 28 ülkeye akıllı telefon ihraç edildi. Bunun yüzde 53'ü Hollanda'ya yapıldı. Söz konusu ülkeye 5 milyon dolarlık 14 bin 756 akıllı telefon gönderildi.

Türkiye'den Lübnan'a 861 bin dolar değerinde 9 bin 800, KKTC'ye 786 bin dolar değerinde 4 bin 247, Çin'e 746 bin dolar değerinde 11 bin 930, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 519 bin dolar değerinde 8 bin 702, Kosova'ya 334 bin dolar değerinde 985, Hong Kong'a 231 bin dolar değerinde 3 bin 790 adet akıllı telefon ihraç edildi.

AKILLI SAAT VE TABLET İHRACATI VERİLERİ

Öte yandan, Türkiye'den geçen yıl toplamda yaklaşık 65 milyon dolarlık akıllı saat, 23 milyon dolarlık tablet ve dizüstü bilgisayar ihracatı yapılırken söz konusu rakamlar bu yılın 7 aylık döneminde sırasıyla 59 milyon dolar ve 13 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 56
  • Hataylı Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Yerli teknoloji ürünlerindeki vergi yabancı teknoloji ürünlerindeki ile aynımı, bilen varsa yazsın...
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    General Mobile, casper, vestel, reeder Türkiyede üretilen ve ismi de Türkiyeye ait markalar. En ciddi yatırım Arge dahil General Mobile de. Ayrıca Oppo, Xiaomi, Realme, TLC ve Samsung da Türkiyede fabrikaları var ciddi üretim yapıyorlar.. tabbi bunlar çoğunlukla montaj da olsa general mobil, vestel gibi firmalarda arge ve tasarım, yerli oranı yüksek .. Ayrıca buralarda binlerce işçi çalışıyor şu anda.
    Cevapla
  • E.t 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim kendi adımıza ait bir telefon markası çıkarmamız lazım, ayrıca televizyon buzdolabı bilgisayar gibi ürünleride üretmesi gerekiyor, dünya markası olmalı. Bu haberdekiler TÜRK malı değil paranın çoğunu ve isim hakkını çinliler alıyor.
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    General Mobile, casper, vestel, reeder markaları yerli. Eskiden çine yaptırılıyordu ama isimleri yerli. şimdi üretimin çoğu da yerliye dönüyor..
    Cevapla
  • Nane 2 yıl önce Şikayet Et
    Hesapladiginizda 150 Dolar Telefon Basi, bize satiliyo 1000-2000 Dolar, Vay be, bide magazada bir birinin kafasina Silah dayayanlar Aklima geldi, 150 Dolar icin iste Buna pisi pisine gitmek denir,
    Cevapla
  • adil 2 yıl önce Şikayet Et
    Reedee blumax 13 arizalandi parcasi yoktu diye baska marka aldim para resmen cop oldu
    Cevapla
  • Kartal 2 yıl önce Şikayet Et
    Reeder en kötü elektronik alettir,bana yıllar önce Exper marka tablet 250 lira iken bana 430 liraya reeder marka tablet sattılar,bir defa bile kullanamadım,5 dakikada şarjı bittiği gibi kolay kolay sayfadan sayfaya geçmiyor, kilitleniyor, insana sinir krizleri geçirtiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle