Son dakika: Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası faizi 75 baz puan artırdı. Bu artışla politika faizi yüzde 3-3,25 aralığına yükseldi.

GİRİŞ 21.09.2022 21:01 GÜNCELLEME 21.09.2022 21:47
Bu Habere 99 Yorum Yapılmış

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini üçüncü ayda da 75 baz puan artırarak yüzde 3,00-3,25 aralığına yükseltti.

Fed üst üste beşinci kez faiz artırımına giderken ekonomistler kasım ayında 50 baz puanlık bir artış daha bekliyor.

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC), maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 3,00-3,25 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi.

Piyasaların genel beklentisi Fed’in politika faizini 2 ayın ardından üçüncü ayda da 75 baz puan artırması yönündeydi. Piyasalarda Fed’in politika faizini 1980’lerden beri ilk kez 100 baz puan artış beklentisi ise yüzde 20’de kalmıştı.

Fed’in açıklamasında, gelecek ayki toplantılarda faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı yönündeki yönlendirmenin yeniden kullanılması dikkati çekti.

YIL SONU FAİZ BEKLENTİSİ YÜZDE 4,4

Fed'in ekonomik verilere yönelik projeksiyonlarında ise banka yetkililerinin 2022 sonu için ortalama faiz beklentisi yüzde 4,4 olarak kaydedilirken, 2023 sonu için ise yüzde 4,6 olarak ifade edildi.

Fed, Kovid-19 salgınının ardından hızlı ekonomik toparlanmayla gelen yüksek enflasyon baskısıyla 2021'in son çeyreğinde para politikası tonunu değiştirmeye başlamıştı.

Banka, mart ayında varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlamıştı.

2000'DEN BERİ EN HIZLI FAİZ ARTIŞI

Fed, mart ayı toplantısında, 25 baz puan artışla 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı alırken, mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmişti.

Haziran toplantısında 75 baz puanla 1994'ten bu yana en güçlü faiz artırımına giden Fed, temmuz toplantısında da faiz oranını aynı oranda artırmıştı.

Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin'de Kovid-19 salgınına karşı alınan karantina önlemlerinin tedarik zincirindeki sıkıntıları artırmasıyla yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon, Fed'in üzerindeki baskıyı daha da yoğunlaştırmıştı.

ABD'de enflasyon, haziranda yıllık yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından temmuzda yüzde 8,5’e ve ağustosta yüzde 8,3’e gerilemesine rağmen beklentilerin üzerinde bir seyir izlemişti.

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 99
  • Fuat 1 yıl önce Şikayet Et
    Burda ABD ve Dolları ve FED Faiz polemiği yapanlar Ekonomik bilgileri yetersizdir! Temel ekonomik prensipler 5000 senedir aynıdır hiç değişmemiştir! Enflasyonu düşürmenin yolu Faiz artırmaktan geçer Youtube da da Ekonomist Sayın Milton Friedman videolarına izlemeyi tavsiye ederim! Youtube da "Milton Froedman Money and Inflarion arayın" Ingilizcesi yetersiz olan yorumcu arkadaşlar youtube ayarlarda Türkçe altyazı ile izleyebilir hem o arada Ingilizcesini geliştirmiş olurlar!
    Cevapla
  • bir bilen 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd kendi ayağına sıkıyor,faiz arttıkça işlerin dahada kötüye gittiğini, anldıklrında çok geç olacak.
    Cevapla
  • Mahmut Akar 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu sisteme bakar mısınız? Karşılıksız sayısız dolar bankanotları basılıyor, diğer ülkelerin her türlü mal ve hizmeti bunlarla satın alınabiliyor.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkelerin Merkez Bankaları enflasyonları kadar faiz arttırmaları gerekecek sanırım başka türlü ülkelerindeki enflasyonları düşüremeyecekler ,,,,
    Cevapla
  • rifki 1 yıl önce Şikayet Et
    dolar ne zaman duşecek allah aşkina bu kadarda olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle