SPK'dan Borsa İstanbul açıklaması

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), pay senetlerinde yapılan işlemlerin Borsa İstanbul tarafından anlık takip edildiği, Kurul'un da gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı gözetim ve denetimini sürekli yaptığı bildirildi.

GİRİŞ 19.09.2022 09:34 GÜNCELLEME 19.09.2022 11:59
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

SPK'dan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organları ve sosyal medya mecralarında borsada yaşanan dalgalanmalara ilişkin çıkan haberlere işaret edildi.

Pay senetlerinde yapılan işlemlerin Borsa İstanbul tarafından anlık takip edildiği vurgulanan açıklamada, "Kurulumuz da gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı gözetim ve denetimini sürekli olarak yapmaktadır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, Kurul'un, yasalar çerçevesinde, yatırımcıların korunmasını ve sermaye piyasasının gelişimini ön planda tuttuğu belirtildi.

BORSA İSTANBUL'DA ''YUKARI ADIM KURALI''NA DEVAM

Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylara yönelik 14-16 Eylül'de uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugünkü seansta da devam edeceğini duyurdu.

Borsa İstanbul'un Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca BIST 50 endeksinde yer alan paylarda açığa satış işleminin yapılabildiği anımsatıldı.

Söz konusu paylara yönelik 14-16 Eylül'de getirilen açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının, bugünkü seansta da uygulanmasına karar verildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecektir. Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması halinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecektir. Gün içinde sahip olunmadan yapılan ve daha sonra aynı gün içinde yapılan alımlarla kapatılan satışlar da açığa satış kapsamında olduğundan yatırımcılarımız ve yatırım kuruluşlarımız tarafından bu nitelikteki satışlara ilişkin emirlerin de açığa satış seçeneği işaretlenmek suretiyle iletilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi önem arz etmektedir."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Coşkun 1 yıl önce Şikayet Et
    AÇIĞA SATIŞ DA NEDİR? Borsada açığa satış olmaz, ol-ma-ma-lı... Elinde hisse senedi varsa satarsın, paran varsa da hisse alırsın.. Ayrıca bir şirket bir sene çok kâr elde ederken, ne hikmetse bir sonraki sene sonra tam tersine çok zarar ediyor veya öyle gösteriyor..
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    bank of amerika Marryll citi terste kaldı alçaklar vurgun yapamadı kuduruyorlar. Doları bozsun millet Yerli şirketlerimize yatırın göreceksiniz zirvelere çıkacağız avrupa ve abd gaz ve resesyon depremi yaşayacak siparişler bizde bu sene hadi bakim. #BOZDOLARI
    Cevapla
  • Güven d 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş onların parası gitmese borsa harap olur
    Cevapla
  • gerçek yatırımcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yatırımcıyı korumak istiyorsanız önce şirketlere temettü dağıtma mecburiyeti getireceksiniz. Yatırımcı tamamen şirketin insafına kalmış. Asgari ücret gibi bir sistemle temettü dağıtımı mecbur olmalı. Fakat temettüyü senedi 1 yıl elinde tutanlar hak etmeli.
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    kamu bankalarının bile değerlemeleri ortada neyi izliyorsunuz trene bakar gibi olmaz bu işler ne temettü ne karpayı hisse değerleri ve şirket değerleri arasında dağlar kadar fark var bunun adı serbest piyasa olamaz
    Cevapla
  • Asas 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim borsamız tamamen kumar. Kumar olmaktan çıkaracak hiç bir çalışma yok. Spekülasyonlar hat safhada. Açığa satış diye işlem var, kumarın daniskası, bunun gibi daha niceleri. Sorsan müslüman ülkeyiz. Hisse tavan veya taban yapıyor, nedeni belli değil. Sonra kap geliyor. Birilerine şirketin önceden haber verdiği ortaya çıkıyor. Hesap soran var mı? Yok. Vatandaşın para kazanması mucize borsada
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle