Ulusal Süt Konseyi: “Piyasada oluşan çiğ süt fiyatına müdahale yok!”

Çiğ sütte pek çok parametre değerlendirilerek belirlenen tavsiye fiyatının ilan edildiği belirtilen Ulusal Süt Konseyi (USK) açıklamasında, piyasada oluşan fiyata müdahale edilmediğinin altı çizildi, son günlerde üretici örgütü temsilcilerinin çiğ süt tavsiye fiyatı ve piyasada oluşan çiğ süt fiyatlarıyla ilgili bilgi kirliliği içeren ve yıpratma amacı taşıyan ifadelerine dikkat çekildi.

Ulusal Süt Konseyi: “Piyasada oluşan çiğ süt fiyatına müdahale yok!”
Ulusal Süt Konseyi: “Piyasada oluşan çiğ süt fiyatına müdahale yok!”
GİRİŞ 13.09.2022 10:21 GÜNCELLEME 13.09.2022 10:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ulusal Süt Konseyi’nden (USK) çiğ süt fiyatlarıyla ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

ÇİĞ SÜT FİYATI MALİYET HESAPLANARAK İLAN EDİLİYOR

USK’nın, kuruluş yönetmeliği gereği belirli dönemlerde 1 litre çiğ sütün üretim maliyetini hesaplayarak ilan ettiği anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:

“Özellikle son dönemlerde ortaya çıkan fiyat hareketliliği dikkate alınarak hem yurt içi hem de yurt dışı emtia fiyatları sürekli takip edilmekte ve aylık, hatta bazı durumlarda haftalık bazda yem maliyet çalışması yapılmaktadır. Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik gereği ilgili tüm Kurumlarla maliyet çalışmaları paylaşılmaktadır.

Çiğ süt arz-talep dengesi, ihracat olanakları, iç piyasada oluşan süt ürünleri fiyatları, tüketim trendleri gibi pek çok parametre hem Gıda Komitesi hem de Konseyimizce değerlendirilmekte ve bu çerçevede belirlenen tavsiye fiyat Konseyimizce ilan edilmektedir.

“PİYASA FİYATINA MÜDAHALE EDİLMİYOR”

Ulusal Süt Konseyi tarafından ilan edilen fiyat belirli kalite kriterlerindeki çiğ sütün piyasa fiyatı değil, tavsiye edilen satış fiyatıdır. Çiğ inek sütünün piyasa fiyatı, serbest piyasa koşullarında arz-talep dengesi içinde oluşmaktadır. Konseyimizin ilk olarak Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı ilan ettiği 2011 yılından bugüne kadar piyasada oluşan çiğ süt fiyatına müdahale edilmemiştir. Nitekim bugün olduğu gibi piyasada her dönemde Konseyimizce ilan edilen fiyatın üzerinde çiğ süt fiyatı oluşurken, farklı şehir ve bölgelerinde bu fiyatın altında fiyatlarla çiğ süt alım-satıma konu olmuştur.

Son günlerde yerel basın ve sosyal medyada üretici örgütü temsilcilerinin çiğ süt tavsiye fiyatı ve piyasada oluşan çiğ süt fiyatlarıyla ilgili bilgi kirliliği içeren ve yıpratma amacı taşıyan ifadelerde bulunduğuna şahit olmaktayız. Ulusal Süt Konseyi’nin Çiğ Süt Tavsiye Fiyatını hangi usulde teşekkül edeceği yasal mevzuatla belirlenmiştir ve bu konuda iş ve işlemler geçmişte olduğu gibi bugün de aynı çerçevede yürütülmektedir.”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 1
  • cevdet 1 yıl önce Şikayet Et
    10 TL olarak açıklansın artık
    Cevapla