Avrupa'daki enerji krizi fındığı vurdu

Avrupa'da yaşanan enerji krizi, Türkiye'de fındık fiyatlarında da etkili oldu. Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık, Avrupa tarafından lüks tüketim sınıfına alınınca beklenen ihracat hareketliliğine ulaşılamadı.

Avrupa'daki enerji krizi fındığı vurdu
Avrupa'daki enerji krizi fındığı vurdu
GİRİŞ 12.09.2022 15:48 GÜNCELLEME 12.09.2022 15:54
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Türkiye, fındık ihracatında hedeflenen rakamlara ulaşamadı.

Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, Avrupa'da yaşanan enerji krizi oldu.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Osman Sabır, talepte yaşanan azalmanın Türkiye'de fiyatları da baskıladığını söyledi.

Sabır "Avrupa piyasalarında biraz resesyona kayış var. Avrupa'da bildiğiniz gibi enerji krizi sebebiyle hane halkının harcamasında enerji fiyatlarına ayıracakları pay arttığından diğer paylarda düşme olacaktır" dedi.

"TÜRKİYE'DE FINDIK ÜRETİMİ ARTTI"

Fındık fiyatı açıklandığında 2021 mahsulünün 42-43 liradan işlem gördüğünü belirten Sabır, "Bir anda fiyatın 41-43 lira bandından 52 lira bandına gelmesi bir ihracat ürünü olduğu için pek muhtemel değil. Çünkü eski fiyatlardan satılmış ve hala da elde olan 2021 sezonuna ait elimizde kalan bir fındık var" diye konuştu.

Dünya ile birlikte Türkiye'de de fındık üretiminin arttığına dikkat çeken Sabır, üretim artışına bağlı olarak yaşanacak fiyat artışlarının değerli olacağını söyledi.

KAYNAK: NTV
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Birrr dost 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'tan korkun ihracat fazlasını neden iç piyasaya sürmüyorsunuz fiyatlar pahalı milletimize ihanet ediyorsunuz iç piyasa ucuzlasa fenamı olur
    Cevapla
  • Okuyucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Sadece avrupa yok dünya pazarında. Ayrıca neden sürekli işlenmemiş fındık satıyoruz onlara. Adamlar nutellayı bize kaçtan satıyorlar ona bakın. İşleyelim öyle satalım. Fındık üretilmeyen ülkelerde çikolata üretip satıyorlar. İsviçre almanya hollanda isveç. Bizim çikolata fabrikalarımızı artıralım. Üretimde büyüyelim. Nereye kadar hammadecilik. Nereye kadar fasonculuk. Marka satalım. Nihai ürün satalım.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalamayin... avrupada 200gr en azindan 5,50€...
    Cevapla
  • AHMET DAL 1 yıl önce Şikayet Et
    Kışı burada Güzel Ülkemiz TÜRKİYE
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Beter olsun 130₺ findik olurmu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle