ECB'den tarihi faiz hamlesi! 75 baz puan daha artırdı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 75 baz puanlık faiz artırımına gitti. Avrupa Merkez Bankası'nın faizi 0,75 puan yükseltmesi, bankanın 24 yıllık tarihinde bir ilk oldu.

GİRİŞ 08.09.2022 15:17 GÜNCELLEME 08.09.2022 16:11
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklendiği gibi faizi 75 baz puan artırdı ve refinansman faiz oranı yüzde 1,25'e yükseldi. Böylelikle banka son 24 yılın en sert faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.

ECB'den yapılan açıklamaya göre, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranı yüzde 0'dan yüzde 0,75'e, marjinal faiz oranı yüzde 0,75'ten yüzde 1,50'ye yükseltildi.

Banka, temmuz ayı toplantısında 11 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş ve yüzde 0 düzeyinde bulunan refinansman faizini yüzde 0,50'ye çıkarmıştı.

ÖNDEN YÜKLEMELİ ADIMLAR ATILIYOR

ECB'nin açıklamasında, faizlerde enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine geri dönmesini sağlayacak seviyelere doğru önden yüklemeli adımlar atıldığı belirtildi.

ECB Yönetim Konseyi toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Konsey gelecek birkaç toplantıda talebi düşürmek için faiz oranlarını daha da artırmayı bekliyor. Enflasyon bekleyişlerinde ısrarcı bir yukarı kayış riskine karşı tedbir alınmalı" denildi.

Konsey açıklamasında, gelecekteki politika faizi kararlarının verilere bağlı olmaya devam edeceği ve toplantıdan-toplantıya değerlendirme yaklaşımı izleneceği de vurgulandı.

Enflasyonun şu anda aşırı yüksek olduğunu tekrarlayan ECB, enflasyonun uzun bir süre için hedefin üzerinde kalmasının muhtemel olduğunu da belirtti.

BÜYÜME VE NEFLASYON BEKLENTİLERİNE REVİZE

Avrupa Merkez Bankası'nın 2022 yılı için büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 3,1'e çıkarken, 2023 beklentisi yüzde 2,1'den yüzde 0,9'a, 2023 beklentisi yüzde 2,1'den yüzde 1,9'a çekildi.

Banka'nın enflasyon beklentisi ortalama 2022 yılı için yüzde 8,1, 2023 yılı için yüzde 5,5 ve 2024 yılı için yüzde 2,3 olarak belirlendi. Euro Bölgesinde en son yıllık tüketici fiyatları yüzde 9,1, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 4,3 olarak açıklandı.

FAİZ KARARI SONRASI EURODA SON DURUM 

Özellikle Fed'in faiz artırmaya başlamasıyla birlikte küresel çapta dolar gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kazancına yöneldi. Bu kapsamda euro, dolar karşısında 0.98 seviyesine kadar gerileyerek 20 yılın dibini görmüştü.

Euro/dolar paritesi faiz kararı sonrası 0.99'dan işlem görüyor. 

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 39
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunların da kafa hiç çalışmıyor. Faizi yükselterek enflasyonla mücadele mi edilirmiş. Faiz tüm kötülüklerin üvey annesidir. Enflasyonu düşürmek istiyorsan faizi indireceksin
    Cevapla
  • II. Abdülhamid Han 1 yıl önce Şikayet Et
    Fetö-Sabetayist-Ermeni-Rum-DHKPC-PKK kriptoları dünyada ekonomik kriz olduğuna dair haberlerin gözükmesini istemiyor, çünkü yerli ve milli devleti iktidardan indirebilmek için sadece Türkiye'de ekonomik darboğaz varmış gibi algı yapmaya devam etmek istiyorlar. Şuan dünyada bir ekonomik kriz var(Pandemi-Terör-Savaş-Kıtlık-Küresel iklim değişikliği). Bizim daha çok etkilenmemizin sebebi yalnız olmamız ve enerjiye her sene 55 milyar dolar para vermek zorunda olmamız, savaş ve terörün Türkiye'nin yanı başında olması. AB-D'nin Doğu Akdeniz ve beka operasyonlarımız yüzünden bize ambargolarıda cabası. Kuzey Suriye-Irak tazminat olarak acil ilhak edilmeli. Enerji ve döviz sorunu çözülür.
    Cevapla
  • Adam 1 yıl önce Şikayet Et
    Yanıyorsun Fuat .abiiiiii
    Cevapla
  • Kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin büyük adamsın vesselam
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hakikaten çok sert olmuş. 0.75. Avrupa bu faiz artırımın altından zor kalkar hatta batar
    Cevapla
  • Burhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Mutlak değer değil oran önemlidir sen önce bunu öğren.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle