ABD'de 50 milyar dolarlık çip yatırımının detayları belli oldu
ABD Ticaret Bakanlığı, yerli yarı iletken endüstrisinin geliştirilmesini amaçlayan 50 milyar dolarlık yatırım planının uygulama stratejisini paylaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, finansmanın yaklaşık 28 milyar dolarının hibeler, sübvansiyonlu krediler veya kredi garantileri yoluyla gelişmiş mantık ve bellek çiplerinin yerli üretimini desteklemek için kullanılacağı aktarıldı.
Mevcut nesil çiplerin üretiminin artırılması için yaklaşık 10 milyar doların ayrılacağı belirtilen açıklamada, ülkede yarı iletken endüstrisi için dinamik yeni bir inovasyon ağının yaratılması amacıyla araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de 11 milyar dolarlık yatırım yapılacağı kaydedildi.
FONDAN YALNIZCA ABD'DE FABRİKA KURANLAR YARARLANABİLİYOR
Açıklamada, söz konusu finansmanlardan yararlanmak isteyenlere yönelik bilgilere de yer verilerek, özel başvuru kılavuzu sağlayacak finansman belgelerinin gelecek yıl şubat ayının başlarında yayımlanacağı bildirildi.
ABD Başkanı Joe Biden, yerli yarı iletken üretiminin artırılması ve ABD'nin konumunun Çin karşısında güçlendirilmesi için "Yarı İletkenler Üretmek Amacıyla Yardımcı Teşvikler Yaratma (CHIPS) ve Bilim Yasası"nı geçen ay imzalamıştı.
Bu fondan yararlanabilmek için fabrikanın ABD'de açılması ve çiplerin ABD'de üretilmesi gerekiyor.
Üreticiler, yarı iletkenlerin imalatında kullanılan malzemeler veya yarı iletken imalat ekipmanlarının imalatı, montajı, test edilmesi, gelişmiş ambalajlanması, üretimi veya Ar-Ge ile ilgili bir tesisi büyük ölçüde finanse etme, inşa etme, genişletme veya modernize etmek için bu fondan yararlanabilecek.
Yerli yarı iletken üretiminin artırılmasına yönelik yasa, otomobilden elektroniğe kadar birçok sektörde üretimde aksamaya neden olan çip kıtlığını hafifletmeyi amaçlıyor.
ÇİP ENDÜSTRİSİNDEKİ LİDERLİĞİMİZİ YENİDEN KAZANMAK GELECEĞİMİZİN PEŞİNATIDIR
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo düzenlenen basın toplantısında yeni çip yasasının ABD için önemini şu sözlerle açıkladı:
“Amerika'nın yarı iletken endüstrisindeki liderliğini yeniden inşa etmek, küresel bir lider olarak geleceğimizin peşinatıdır. Yeni çip yasası, ulusal güvenliğimizi ve ekonomik rekabet gücümüzü destekleyen sektörlerde ABD liderliğinin devam etmesini sağlayacaktır. Başkan Biden'ın liderliği altında, bir kez daha Amerika'da bir şeyler yapıyoruz, onlarca yıllık yatırımdan sonra imalat sanayimizi canlandırıyoruz. Teknoloji ve inovasyonda dünyaya liderlik etmek için ihtiyaç duyduğumuz yatırımları yapıyoruz”