Diyarbakır'da çevre dostu okul kendi enerjisini üretecek

Milli Eğitim Bakanlığının "Temel Eğitimde Çevre Dostu 1000 Okul" projesi" kapsamında kurulan güneş enerjisi sistemi sayesinde Diyarbakır Muazzez Beran Ortaokulu kendi enerjisini üretmeye başlayacak.

GİRİŞ 06.09.2022 02:06 GÜNCELLEME 06.09.2022 10:28
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Lisesi Elektrik Elektronik Teknolojileri alanı öğretmenleri ve öğrencileri tarafından kurulumu yapılan sistemin bakımını da yine öğrenciler gerçekleştirecek.

Sistemin faaliyete geçmesiyle yıllık ortalama enerji tüketimi 44 bin 165 kwh olan okulun ortalama 48 bin 180 kwh enerji üretmesi bekleniyor.

Okulda güneş enerjisi sisteminin kurulmasıyla ilgili yürütülen çalışmaları inceleyen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Akbaş, gazetecilere, kent genelinde altyapısı uygun olan tüm okullara güneş enerjisi santrallerinin meslek liseleri tarafından kurulacağını, periyodik bakımlarının da yine meslek liselerince yapılacağını söyledi.

Yıllardır sanayide eksikliği dile getirilen nitelikli ara eleman sorununun da bu projeyle çözüme kavuşacağını belirten Akbaş, "Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Lisesi elektrik-elektronik alanı öğretmenleri ve öğrencileri tarafından kurulumu gerçekleştirilen 'güneş enerjisi santrali' küresel enerji kriziyle birlikte artan enerji ihtiyacının karşılanmasında yönelinen alanlardan biri. Şehrimizde önümüzdeki yıllarda bu alanda nitelikli ara elemana ihtiyaç duyulacaktır. Burada uygulayarak öğrenen öğrencilerimiz söz konusu ihtiyacın karşılanmasında önemli bir rol üstlenecektir." ifadelerini kullandı.

Akbaş, Bakanlık olarak en temel amaçlarının da bu olduğunu dile getirerek, meslek liseleri olarak ihtiyaç duyulan her alanda nitelikli personel yetiştirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Bu çalışmalarla en büyük kazancın bu okullardan mezun olan öğrencilerin alanlarında yetkin birer personel olarak iş hayatına erken bir şekilde başlaması olacağını anlatan Akbaş, projede yer alan öğrencilerin aynı zamanda ücret de kazandığını kaydetti.

Akbaş, kazanma ve kazandırma esaslı olan çalışmanın hem doğaya hem ülke ekonomisine hem de iş gücü piyasasına kazanım sağlayacağını belirtti.

Projede yer alan Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Lisesi öğrencilerinden Şevval Dağtaş, öğrendikleri bilgileri uygulamaya geçirmenin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, öğrenirken de bir yandan para kazandıklarını söyledi.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • esas 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet gayet güzel bir şey. Fazla üretilen elektrik okula gelir de olur. Elektrik giderlerinde oluşan azalma da MEB tarafından diğer okullara da yaygınlaştırmada kullanılabilir.
    Cevapla
  • Mehmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz enerjiyi ithal eden bir ülke olarak her evin, her okulun, her fabrikanın çatısında güneş panelleri olmalı ki güneşten azami şekilde istifade edelim. Güneşi görmeyen kuzey ülkeleri bile bedava güneş enerjisinden azami şekilde yararlanırken bizim çok daha fazlasını yapmamız lazım.
    Cevapla
  • GESçi 1 yıl önce Şikayet Et
    GES sistemi kendini en fazla 3 bilemediniz 4 yılda amorti etmezse kurulmasının bir anlamı yoktur. Kurulan bu sistemlerde kar-zarar hesabı bu şekilde yapılır ve bir GES sistemi ortalama 30-35 yıl üretim yapar, varın hesabı siz yapın. Bi arkadaş reklam filan demişte, reklam yapılıyorsa da bir devlet okulunun ve öğrencilerinin reklamı olur buda kimin zoruna gidiyorsa gitsin artık.
    Cevapla
  • Giray 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de panel uretiminde cok yol alindi. Avrupa'nın en büyük tümleşik uretim tesisi bizde. Sadece ikişer panel çatıya koyun suphesi olan arkadaşlar. Begenirseniz sayıyı arttirirsiniz. Yalniz yerli panelleri alalım.
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu panallere ödenen para ile 15 yıl tüketeceğin elektrik parasını ödersin.. Bunlar reklam...
    Cevapla
  • esas 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyvallah yalnız güneş panellerinin üretimi Türkiye'de olmalı. Üretim çalışmaları vardı ne oldu bilmiyorum. Bir panel ömrü 20-25 sene sonra verim %80 lerin altına düşer. Amorti süresi bölgeye göre değişir.(9-12 yıl gibi hesaplar var). Ne kadar güneş o kadar elektrik. Bakımlarının yapılması lazım bağlantı gevşeme ve korozyon. Yıldırım vurmaması için tedbir. Dolu yağmasına karşı hızla çekilebilecek koruyucu kılıf. (Belki doluya karşı sigorta vardır). Kârlı mı kaza bela olmaz ise kârlı. Toz veya kar gibi örtücü unsurların temizliği.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle