Otomobil fiyatlarına yeni enerji zammı sinyali

Türkiye’de otomobil üretiminde 2021’de yüzde 5 olan enerji maliyeti, elektrik ve doğalgaza gelen son zamlarla yüzde 15’e kadar çıktı. Yerli üreticiler, artan maliyetlerin birkaç ay içerisinde araç fiyatlarına yansıtılacağını söylüyor.

GİRİŞ 05.09.2022 10:57 GÜNCELLEME 05.09.2022 13:26
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Otomotiv sektöründe sorunlar katlanarak büyüyor. EPDK’nın sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8, BOTAŞ’ın sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 49,5 zam açıklaması, üreticiyi zora soktu. Son yapılan zamlarla otomotiv üretiminde enerji maliyeti yüzde 15’e kadar çıktı.

Sektör yetkilileri, artan maliyetlerin birkaç ay içerisinde araç fiyatlarına yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, ithal araçlara yönelik fiyat avantajında da makasın daralacağını vurguluyor. Yapılan yüksek zammın ihracatta da pazar kaybettirecek boyutta olduğu dile getiriliyor.

“REKABETE OLUMSUZ YANSIYACAK”

Enerji zamlarının otomotiv sektörüne etkisini değerlendiren Toyota Otomotiv Türkiye CEO’su Erdoğan Şahin, “Üretim maliyetimiz içinde geçen yıl yüzde 5’ken, bu yıl yüzde 10 seviyelerine çıkan enerji maliyetinin yükünü kendi iç mekanizmalarımızla dengeleyebilmek adına çeşitli önlemler almışken, yeni zamlarla bu oran yüzde 15’e ulaştı. Bu artışı absorbe edebilmek için daha fazla ne yapabileceğimizi ilgili bölümlerimizle değerlendiriyoruz. İhracatta da iç piyasada da rekabet gücümüzün oldukça etkileneceğini düşünüyorum” yorumunda bulundu.

"EN AZ İKİ AY İÇİNDE FİYATA YANSIR"

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Hyundai yetkilileri de enerji zamlarının birkaç ay içerisinde fiyatlara yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, “Çünkü birim maliyeti üzerinden kâr dengesi de göz önünde olduğundan mutlaka fiyatlarda değişkenlik oluyor. Özellikle iç pazar daha çok etkileniyor. İhracatta eşit şartlarda fiyat politikası gözetildiğinden tüm markalarda benzer fiyatlandırma yapılıyor. İhracat genellikle Euro üzerinden olduğundan iç pazara nazaran sanayideki artışın etkileri daha düşük. Ama yurt dışına da zamlı gidiyor” açıklamasını yaptı.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle tüm dünyada artan sanayi üretim maliyetleri, otomobil fiyatlarını yukarı çekmeye devam ediyor. Türkiye’de ise fiyatlar kurdaki yükseliş ve vergi sistemine bağlı olarak çok daha hızlı yükseliyor. Sadece son iki yılda Türkiye’de otomobil fiyatları yüzde 200’ün üzerinde arttı. Şimdi ise kur ve enflasyondan bağımsız olarak sadece son yapılan enerji zammından kaynaklı yeni fiyat artışları yolda. Bu durum artan fiyatlar ve krediye erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ağustos ayında yüzde 17 daralma yaşayan otomotiv pazarında, talebi daha da baskılayacak.

'SANAYİCİYE ÖZEL ENERJİ TARİFESİ' İSTENİYOR

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, sanayiye yapılan enerji zamlarının ihracatta pazar kaybettirecek boyutta olduğunu vurgulayarak, “Maalesef enerji zamları nedeniyle sanayide keyifler kaçtı. İhracatta rekabetçiliğimizi kaybetmemize ve dolayısıyla pazar kaybetmemize sebep olacak boyutlarda bir zam yapıldı. İhracata özel enerji tarifelerinde destek mekanizması oluşturulmalı” şeklinde konuştu.

TEDARİKÇİYE FATURASI DAHA AĞIR OLACAK

Ticari araç üreticisi Anadolu Isuzu’nun Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, enerji zamlarının tedarik sanayisine etkisinin daha fazla olacağını belirterek, şu bilgileri verdi: “Ticari araç açısından iki taraflı bakmak lazım. Birincisi; tesislerimizde kullandığımız enerjinin 1-2 yıl öncesine kadar toplam maliyet içindeki payını yüzdelerle ifade etmezken artık yüzdeleri konuşuyoruz ve önemli bir kalem oldu. İkincisi ve daha önemlisi; tedarikçilerimizin maliyetlerinde enerji önemli bir yer tutuyor. Bazılarında toplam maliyetleri içindeki payı yüzde 30-40’ları buluyor. Kendi tükettiğimiz enerji dışında, buradan da çok olumsuz etkileneceğiz. Özetle maliyetlerimize çok önemli bir etkisi olacak.”

“ÖTV DÜZENLEMESİ BEKLİYORUM”

Öte yandan Opel Türkiye Genel Müdürü  Alpagut Girgin ayrıca, ÖTV konusunda çok yakında bir müdahale olmasını beklediğini ifade etti. Girgin, “ÖTV’yle ilgili değişiklik olmayacağı yönündeki görüşlere katılmıyorum. Hem vergi dilimlerinin artırılması hem de baremlerin yükseltilmesi konusunda güncelleme olacağını öngörüyorum” dedi.

“YATIRIM AMAÇLI ALIM SIFIRLANDI”

Alpagut Girgin, ihtiyaç amaçlı otomobil alımlarının yüzde 70’in altına düştüğünü ifade ederek, “Yatırım amaçlı otomobil alan müşteri oranımız artıyor. Bu amaçla 4 otomobil birden alan var” açıklamasını yaptı. Bu konudaki güncel durumu değerlendiren Girgin, “Henüz resmi analiz sonuçlarımız elimize ulaşmadı ancak, ağustos ayında yatırım amaçlı araç alan müşteri adeti sıfıra yaklaştı. Bunun iki önemli nedeni var; birincisi alım gücü artık araç açısından iyice diplerde çok düşük bir seviyeye geldi. İkincisi hepimizin yaşadığı bu ÖTV muhabbetleri insanların kafasını karıştırdı. Bu 6 ay 6 bin kilometrenin etkisi olmadı. O daha çok filo tarafını etkiliyor” açıklamasını yaptı.

"2. ELDE FİYAT ARTABİLİR"

İkinci el araç satışına geçen ay gelen 6 ay ve 6000 km şartına yönelik değerlendirme yapan Girgin, “Bu düzenlemenin sıfır araç satışlarına önemli bir etkisini görmedik. Müşteri portföyümüz biraz filtrelendi sadece. Galerileri müşterisi azaldı. Şu anda galerilerin önceliği 15 Eylül'e kadar sıfır km araçlarını satmak. Bu nedenle kısa dönemde ikinci el fiyatlarında yaklaşık yüzde 5 düşüş olabilir. Ancak, eğer yeterli sıfır araç tedariki sağlanmazsa, bulunabilirlik nedeniyle ikinci el fiyatları aksine daha da yukarı gider” dedi.

KAYNAK: DÜNYA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 105
  • Önder 1 yıl önce Şikayet Et
    Görende hiç zam yapmamış lar zanneder
    Cevapla
  • Hakperest 1 yıl önce Şikayet Et
    Konutta ve araçta fırsatçılık ve stokçuluk yapıp bu milletin fakir-fukarasını, garip-gurabasını ağlatıp inleten her kim varsa; Allahın gazabı, meleklerin ve bütün ümmetin laneti onların üzerine olsun inşallah. Kahhar-ı Zülcelal dünyada ve ukbada hepsini rezil, zelil ve perperişan eylesin inşallah. Amin, amin, elf ü elfi amin...
    Cevapla
  • önce vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah elinizde çürür satamazsınız
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Yemezler; köpek gibi alın diye yalvaracaksınız ama almayacağı haramzadeler…
    Cevapla
  • Bedri 1 yıl önce Şikayet Et
    Galericilerle bir bağlantınız var herhalde! Ahkam kesiyorsunuz ama kafanıza göre dinden çıkarıyorsunuz. Rahipler gibi dinden afaroz etmeye başladınız.
    Cevapla
  • Ayşe 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilmedigun konularda Fetva verme, Helal ile Haramlar kuranda belirtilmiştir, Sen kendi kafana göre bayii veya galerici yüksek fiyat istedi diyede Haram fetvasi veremezsin DAYI. Harama helal Helalede Haram dersen dinden çikarsin haberin olsun
    Cevapla
  • Ahmt 1 yıl önce Şikayet Et
    Tam bir fırsatçılıktam bir dolandırıcılık tam bir hırsızlık ...nasıl bir ülke olduk nasıl bir insan olduk ya....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle