Tokat'ta fındık yetişiyor, görenleri şaşırtıyor

Tokat Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, bağ yaprağı ile ünlü Erbaa'da fındık üretimi ve miktarını duyanların şaşırdığını belirterek, "Sahil dışında teşvik alıp da fındık üretiminin en yoğun olduğu bölge Erbaa bölgesi Tokat’ta" dedi.

Tokat'ta fındık yetişiyor, görenleri şaşırtıyor
Tokat'ta fındık yetişiyor, görenleri şaşırtıyor
GİRİŞ 03.09.2022 14:15 GÜNCELLEME 03.09.2022 14:16
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Tokat’ın tek fındık üretimi yapan ilçesi Erbaa’da fındık hasadı başladı. Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl ve Gökal Belde Belediye Başkanı Osman Akbulut fındık hasadı yapan çiftçileri ziyaret etti. İlçede Canik dağları eteğinde üretimi yapılan Fındıktan bu yıl 300 milyon TL gelir elde edilmesi bekleniyor. 15 bin dönüm alanda ekimi yapılan fındığın üretim miktarının 2022 yılında 5 bin tona ulaşması bekleniyor. 215 rakımdan bin 300 rakımlara kadar farklı çeşit ve türde fındığın üretildiği ilçede yaklaşık 3 bin çiftçi fındık üretimi gerçekleştiriyor.

DUYUNCA ŞAŞIRIYORLAR

Erbaa’daki fındık üretiminin çok bilinmediğini insanların bu üretimi ve miktarı duyduklarında şaşırdıklarını ifade eden Başkan Karagöl “Erbaa’da fındık üretimini insanlar duyunca şaşırıyorlar. Sahil dışında teşvik alıp da fındık üretiminin en yoğun olduğu bölge Erbaa bölgesi Tokat’ta. Sahil dışında tek yer Erbaa. Bu senede çok şükür çiftçimizin yüzü gülecek inşallah. Yaklaşık 5 bin ton civarında Erbaa’da üretim bekleniyor. Rekoltesi de gayet güzel durumda. Bu da ne demek 250-300 milyon civarında girdi demek” dedi.

Erbaa’da coğrafi işaretli ürünü bağ yaprağının yanı sıra diğer ürünlere dikkat çeken Başkan Karagöl, “Dağ çileğimiz var. Sebzemiz, meyvemiz, karpuzumuz; bütün sebzeyi meyveyi üretiyoruz belki ama bunun yanı sıra fındık bazen gözden kaçabiliyor. Bizim Karadeniz tarafındaki köylerimizde yıllık 5 bin tona yakın fındık üretimini biz bu sene beklemekteyiz. Bizim fındığımızın dolgunluğu kabuğunu doldurmasıyla şekli şemailiyle gayet güzel bir ürün biz tabi coğrafi işaret almak başka ama biz olaya ekonomik olarak da yaklaşıyoruz. 250-300 milyonluk bir girdinin tabi ki diğer ürünlerin yanında kendinden söz ettireceğini düşünüyoruz. Bu çok ciddi bir rakam. Bu bölgede yaşayan nüfusa baktığımızda köylünün ne kadar bu konudan faydalandığını rahat ettiğini görüyoruz. İnşallah bereketli olur. Kazasız belasız bu sezonu da atlatırlar köylümüz de çiftçimiz de ekonomik olarak rahat eder” diye konuştu.

Gökal Belde Belediye Başkanı Osman Akbulut ise rekoltenin bu yıl yaklaşık yüzde 25 artış gösterdiğini ifade ederek, “Burada 215 rakımdan 1300 rakımlara kadar fındık yetişiyor. Tabi 215 ile bin 300 rakımlı yerde fındık farklı çeşit olarak. Bu seneki üretimimiz 15 bin dönüm. Fındık rekoltemiz 2021’de 106 kiloydu. Bu sene 131 kilo rekolte bekleiniyor. Aşağı yukarı 700 haneye yakın fındık üreticimiz var bölgede” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 25
  • sedat usta 2 yıl önce Şikayet Et
    selma hanim yobazlik ne alaka...Tokat gelinisin ünyelisin yani findikcisin. Ben fikrimi ve bana göre olmasi gerekeni yazdigim icin mi yobaz oldum.Tokat domatesine yorum yapmadim. Nasil ki cerezlik yenilecek findik Giresunda yetisiyor ise bende ilimin ürününun farkli olmasi gerektigini anlatmaya calistim. imkanin olsa ünye findigimi yoksa giresun findigimi yersin.
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Çevremize baktığımızda nesli tükenmek üzere olan bir çok meyve ağaçları var.Maalesef bu tükenmeyi engellemeye dönük Tarım il müdürlüklerinin bir çalışmasını göremiyoruz.Öyle ki bu meyvelerden verim,tat ve dayanıklılık noktasında Dünya piyasasında yer edinebilecekler var.Neden il müdürlükleri köy köy bahçe bahçe gezip bu meyveleri kodlayıp aşılama faaliyetlerinde bulunmaz.Bizim aile bahçemizden en az yaşlandıkları için kesilip nesli kaybolan köyümüzde bir benzeri olmayan 3 meyva ağacı kayboldu.Belkide hergün onlarca meyva ağacı yok oluyor.Lütfen bir çözüm üretin.
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Hanebaşı ortalama 390binTL güzel bir gelir olmuş.
    Cevapla
  • Ünal Ünal 2 yıl önce Şikayet Et
    Tanoba da zamaninda çay yetiştirildiğini Taşova gazetesi eski arşivlerden haber yapmıştı zeytin kestane sumak daha nice ürün yetişir tüm köy muhtarı lari köylerinde yetişen ürünleri ve yapılan yemek çeşitlerini bir yazıp toplantıda tanıtım amaçlı çeşitleri sergilerler mesela kızılcık zoval çorbası yapımı gibi değişik yemek türleri vardır hem Karadeniz hemde icanadolu yemekleri yapılır Türkiye'nin ürün çeşitliliği bakımından yetişen ve yetiştirilmesi mümkün olan ürünleri geliştirmek tarım müdürlüğüne tanıtmaktan yöneticilere düşer bence bir sayın bakalım Türkiye'de hem pirinç hem de tuğla aynı ovada nasıl yetişiyor kısacası Türkiye'de yetişen tüm ürünlerden bu ovada yetişmeyen kaç
    Cevapla
  • Uğur 2 yıl önce Şikayet Et
    Almus ilçesinde de fındık var. Ticari üretim olmadığı için önemsemiyor. Türkiye'de 41 ilde fındık var. Ardahan dahil...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle