İhracatta yeni rekor! Bakan Mehmet Muş açıkladı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İhracatımız Ağustos ayında yüzde 13 yükselerek 21.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam bu zamana kadar gerçekleştirilen en yüksek ağustos rakamıdır" dedi.

GİRİŞ 02.09.2022 17:24 GÜNCELLEME 02.09.2022 17:24
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Mehmet Muş Ağustos ayı ihracatındaki rekoru açıkladı. Bakan Muş, Gaziantep'te Ağustos ayında ihracatın yüzde 13 yükselerek 21.3 milyar dolara ulaştığını ve bu rakam bu zamana kadar gerçekleştirilen en yüksek rakam olduğunu söyledi.

Bakan Muş'un açıklamaları şöyle:

Küresel büyümenin önümüzdeki dönemde ciddi şekilde yavaşlaması beklenmektedir. PMI verileri AB için en düşük seviyelere gelmiştir.

Avrupa genelinde enerji darboğazı yaşanırken resesyon ihtimali de güçlenmektedir. Önümüzdeki dönemde Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışı enerji fiyatları üzerinden AB'nin büyümesini ciddi şekilde etkileyecektir.

"TAHIL KORİDORU ANLAŞMASIYLA GIDALAR GÜVENLİ ŞEKİLDE AKTARILDI"

Küresel gıda krizinin çözümüne yönelik kritik adım olan Tahıl Koridoru Anlaşması'yla 1 milyon ton gıda piyasalara güvenli şekilde aktarılmıştır.

Küresel ekonomide yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi büyüme devam etmektedir. Mal ve hizmet ihracatındaki artışın ihracatın büyümeye katkısı 3,9 oranında gerçekleşmiştir.

Böylelikle ülkemiz ekonomik büyümesini kesintisiz 8 çeyrek boyunca devam ettirmiş ve böylece dünyadan pozitif şekilde ayrılmıştır.

İHRACATTA REKOR GELDİ

İhracatta 2021 yılında yakalanan başarı 2022 yılının ilk 8 ayında da devam etmiştir. İhracatımız Ağustos ayında yüzde 13 yükselerek 21.3 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu, en yüksek Ağustos ayı ihracat rakamıdır, Türkiye ihracat rekorlarına devam ederek, 2022'nin 8. ayında da en yüksek aylık ihracat değerini yakalamıştır.

2022 yılında da ihracatın ekonomik büyümenin ana unsuru olacağına inanıyor ve 250 milyar dolarlık hedefimizi koruduğumuzu da belirtmek isterim.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 101
  • Kızıl elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah inovasyon ve ARGE ile Dahada çok üretelim teknoloji satıp çiftçimizi ve tarımı destekleyelim
    Cevapla
  • Doğru 1 yıl önce Şikayet Et
    Tarımda ihracat istemiyorum. Fiyatlar en az beş kat artıyor. Böyle bir vizyonsuzluk olamaz. Önce vatandaşınızı hosnut edeceksiniz
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Örnek: Türkiye'de imalat/montaj yapan bir şirket yurtdışından 100 Dolarlık hammadde, aramal ithal ediyor. Bu hammaddeyi, aramalı Türkiye'deki fabrikasında 10 Dolarlık ithal enerji ve 40 Dolarlık ucuz işçilikle işleyip 150 Dolar maliyetle ürün haline getiriyor ve yurtdışına 200 dolara ihraç ediyor. Sonuç olarak basit bir hesapla 200-150 = 50 Dolar cari fazla vermemiz gerekirken nasıl oluyor da ihraç edilen her ürün için 10 Dolar cari açık veriyoruz? Demek ki bu firma ihracattan elde ettiği 200 Doların bir kısmını Türkiye'ye sokmayıp yurtdışındaki banka hesaplarında tutuyor. Bunun başka bir açıklaması varsa lütfen yazın da bilelim.
    Cevapla
  • Yağız gökay 1 yıl önce Şikayet Et
    herkes herşeyi biliyor,ben birşey demiyorum...
    Cevapla
  • Abdullah Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ticaret Bakanlığı istatistik açıklamayı artık bıraksın. Bu bir iş değil. Asıl piyasalarda oluşan yapay fiyat artışları ve bunları kontrolü ile ilgili birşeyler yapsınlar. Bu kadar büyük bir kadro bakıyorsunuz ortada bir iş yok. Vatandaşa bir fayda yok. Şirketler alıyor satıyor sizlerde onların rakamlarını vatandaşa aktarıyorsun. Lütfen vatandaşa faydası olan işler yapın.
    Cevapla
  • Orhan01 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu.durum aynen bu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle