Lüksümüz kalmadı deyip duyurdu: Mecburi ekim dönemi başlıyor

Tekirdağ’a gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, sözleşmeli üretim yasası için çalışmaların başladığını ifade ederek, “Şimdi dedik ki bir dakika mülkiyet senin ama ister ekerim ister ekmem diyemezsin. Çünkü artık böyle bir lüksümüz kalmadı. Ülkede toprağın yüzde 15’inin ekilmemesi feci bir durum” dedi.

Lüksümüz kalmadı deyip duyurdu: Mecburi ekim dönemi başlıyor
Lüksümüz kalmadı deyip duyurdu: Mecburi ekim dönemi başlıyor
GİRİŞ 31.08.2022 17:26 GÜNCELLEME 31.08.2022 17:27
Bu Habere 164 Yorum Yapılmış

Bakan Yardımcısı Gizligider yaptığı açıklamada, “İnşallah sözleşmeli tarım yasasını başlatıyoruz. İnşallah bu yasama döneminde gelmesini arzu ediyoruz. Böyle sistemden girişten çıkışına kadar bir hukuki koruma sağlayacağız. Zarar etmeye imkanı olmayacak. Eğer kazara zarar ederse orada bir sistem var. Mevcut tarım kanununda da zaten bunun yeri var. Bunun bütçesini de ayıracağız ve böylece oradan da doğrudan bir destek sistemi ortaya çıkacak.


Biz şimdi yeni dönemde bir şey dedik. Boş bir metrekare bile kalmasın. Ama yaklaşık yüzde 15, yüzde 17 gibi bir oran Türkiye’de ekilmiyor. Miras sorunlarıyla ekilmiyor. Kim göç sorunlarıyla ekilmiyor. Şimdi dedik ki bir dakika mülkiyet senin ama ister ekerim ister ekmem diyemezsin. Şunu yapacağız Allah izin verirse. TBMM’deki hazırlıklarımız bitirmek üzereyiz. Şimdi diyeceğiz ki sen bunu ekmiyor musun arkadaş. Eyvallah bunun için 1 yıl süre düşünüyoruz, ama ayrıntıları komisyonlar tartışacak. O zaman ben bunu baştan o mahalle köy her neyse onlara öncelik tanıyarak internet üzerinden ihalemi yapacağım. Eken buyursun eksin. Sana da yerin kirasını vereceğim. Çünkü artık böyle bir lüksümüz kalmadı. Ülkede toprağın yüzde 15’inin ekilmemesi feci bir durum” şeklinde açıklamada bulundu.

“SEN MAZOTU DÜŞÜNME, SEN GÜBREYİ DÜŞÜNME”

Bakan Yardımcısı Gizligider, “Tarım politikamız çok net sloganımızda bu. ‘Sen üret yeter’ diyoruz. Gerisi bizde. Ne demek bu? Sen mazotu düşünme, sen gübreyi düşünme. Biz Allah’ın izniyle bunu hep beraber halledeceğiz. Mesela önümüzdeki yıl vereceğimiz çiftçiye dönme dönem, işte her bir takım paralar yatıyor. Bu destekleri biz bu sefer ek vereceğiz. Yani Allah’ın izniyle zamanında vereceğiz. Hayalimiz odur ki özellikle mazot ve gübre gibi yani dolara endeksli ürünlerde tamamını karşılamayı stratejik ürünlerde hedefliyoruz. Mart ve Nisan ayında birileri dedi ki ülkede et yok, şeker, buğday yok. Çünkü yok olmasını istiyorlardı. Biz çıktık dedik ki değil yokluk fazlamız olacak. Çok şükür bu sene fazlamız var. Buğdayda yaklaşık 18 milyon ihtiyacımız var. 20 milyon ton gibi inşallah bir arz olacak” dedi.

“ÇATIŞAN İKİ ÜLKE TÜRKİYE’NİN ADALETİNE SIĞINDI”

Gizlgider açıklamasının devamında Türkiye’nin çok büyük bir ülke olduğunu ifade ederek, “Kimse o gemilerin Ukrayna’dan çıkmasını çözemedi. Türkiye oturttu bunları ve gereğini ifa etti. Dünya gıda arzına, dünya barışına tüm dünyaya nefes aldırdı. Çatışan iki ülke Türkiye’nin adaletine sığındı” diye konuştu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 164
  • Zirek 1 yıl önce Şikayet Et
    Seneye neden düşürüyorsunuz. Çok zor bir karar değil bence bunu hemen sisteme koymak. Bir aya rahatlıkla sistemini kurarsınız eğer isterseniz. İnsanları kandırmaktan vazgeçin...
    Cevapla
  • Yorgun 1 yıl önce Şikayet Et
    Zavallı mazot 30tl gübre 700tl ee neymiş bunları düşünme tam yağma resmi soygun düzeni ülkenin anasını kosaladiniz hiç utanma arlanma duygusu kalmamış bunlarda yüzleri dâhi kizarmiyor
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede yokluk yok ta almaya para kalmadı fahiş fiyatlardan dolayı o ne olacak.?!Bir milletin malına çökmediğiniz kalmıştı onu da yapın da tam olsun.Zarar ettiği tarlayı siz ekip biçin çiftciye de kazandırın bakalım bu şartlarda..!
    Cevapla
  • Saadettin gümüş 1 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı sistemi gelsin Mülkiyet yok işlersen senin işlemezsen yok
    Cevapla
  • mustafa çam 1 yıl önce Şikayet Et
    tarım işini iyi bilen bir şirketleşme olabilir ve bölgesel olarak reel anlamda ekimi yapılacak bitkierin cografi koşullara uygun olanın tespiti vedevlet tarafından alımının yapılmasını saglamak girdi maaliyetlerin hesaplanıp emegin hakkını vererek çiftçinin olmayan degeri belki bi konuma getirilebir tekelcilere fırsat verilmemeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle